Dit is het verhaal over het product van een niet alledaagse fabrikant: The Bespoke Audio Company. Gevestigd in het Engelse Hastings.

The Bespoke Audio Company TVC Preamplifier

Ik mag graag over apparatuur schrijven dat een grote doelgroep aan kan spreken en die veel waar voor zijn geld weet te bieden. Een enkele keer krijg ik echter de kans om hier in huis met apparatuur te spelen, die me weliswaar ontzettend aanspreekt, maar voor mij en vele anderen qua haalbaarheid  altijd een ver van mijn bed show zal blijven. En zo’n  gelegenheid diende zich de week voor kerst vorig jaar aan, eerst een email dat er een pakket onderweg is, een paar dagen later wordt er een grote doos thuis afgeleverd met als afzendadres Hastings Engeland… Dan mag van  mij de winter wel komen…The Bespoke Audio Company (13)

Aan het bovenstaande moet ik nog wel even toevoegen dat ik al bijna twee jaar aan het lobbyen ben met Harry O’Sullivan van The Bespoke Audio Company om deze fraaie voorversterker zelf eens thuis aan de tand te mogen voelen. De productieaantallen zijn echte niet hoog en de vraag neemt wereldwijd alleen maar toe. Maar Harry beloofde me steeds dat het zeker nog eens ging gebeuren. En hier is ‘ie dan…

The Bespoke Audio Company

Dit is het verhaal over het product van een niet alledaagse fabrikant. Het is de: The Bespoke Audio Company. Gevestigd in het Engelse Hastings. De eigenaren: Lucy Gastall and Harry O’Sullivan, zijn bepaald geen nieuwelingen in de audiowereld maar al ervaren rotten in het produceren van audioapparaten. Harry komt oorspronkelijk uit de pro-audio en is daarnaast ook nog muzikant. Lucy is een ervaren vakvrouw op trafowikkelgebied. Nog collega’s bij hun vorige werkgever besloten ze een jaar of vijf geleden hun eigen bedrijf op te zetten om daar een heel speciaal product te gaan ontwikkelen en bouwen.

Bij The Bespoke Audio Co. wordt dan ook een audioapparaat gemaakt dat volgens mijn persoonlijke bescheiden mening zijn weerga en/of zijn gelijke niet kent. En na de lange logeerpartij ben ik daar nog veel meer van overtuigd geraakt.

‘Een apparaat’? Geen ’apparaten’? Ja en nee, de fabrikant maakt (nog) maar één product: een ‘regelversterker’. En waarom staat dat weer tussen aanhalingstekens? Omdat het in principe geen versterker is. Het fraaie apparaat heeft aan de buitenkant alles, op één ding na, wat van een echte mooie regelversterker mogen verwachten. Een ruim aantal ingangen, XLR en cinch, uitgangen ook in gebalanceerd en single ended, een prachtige 46-staps volumeregelaar en een even ‘smooth’ werkende keuzeschakelaar. Wat ontbreekt is een lichtnetaansluiting… en zelfs dat is niet helemaal waar… The Bespoke Audio Company (4)

TVC

Wie mijn verhalen vaker leest weet waarschijnlijk al dat ik me in het verleden nogal enthousiast heb uit gelaten over TVC ‘versterkers’, ofwel het ‘Transformator Volume Controle’ principe. Ik was destijds zo enthousiast dat ik er sinds de eerste kennismaking eentje permanent in mijn audiorek heb neergezet die daarna nimmer meer ter discussie is komen te staan. En zo lang de audiokwaliteiten van mijn TVC niet door andere regelversterkers, passief of actief wordt overtroffen, zal dit ook niet zo snel gebeuren. In de wandelgangen heet het dat een TVC geen eigen karakter, kleur of wat ook toevoegt of dingen weg laat. Dat is onzin. Ieder audio apparaat heeft zijn eigen klanksignatuur, ook een TVC. Waren we anders niet met iedere TVC die we ergens van de plank konden plukken klaar? Vergeet het maar. Voor het maken van een goed werkende TVC is veel kennis en vakmanschap nodig, laat staan voor het bouwen van een perfect werkend exemplaar. De hierboven bedoelde buitengewoon goed werkende TVC kwam vier jaar geleden op mijn pad, en in mijn audiorek, in de vorm van de Music First Audio Classic v2, ik noem ‘m vaak in mijn apparatuur besprekingen. Dat is niet voor niets.

Een op een TVC gebaseerde passieve regelversterker mag je niet vergelijken met een potmeter in een kastje met een in en uitgang. In dit verhaal ga ik gedetailleerder in op het TVC principe, met de voor en nadelen ten opzichte van andere passieve en actieve regelversterkers.The Bespoke Audio Company (6)

 

Bewaren

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

2 gedachten over “The Bespoke Audio Company TVC Preamplifier

 • Jan Deckers
  21 februari 2017 om 10:45
  Permalink

  Kijk, dat is pas een TVC…..wow. Dat TVC goed klinkt weet ik inmiddels ook al een tijdje. Mooi verhaal Dick.
  Kun je nog iets zeggen of de aarde al of niet is doorverbonden tussen in en uitgang. Ik zie bij deze b.v. geen 6dB schakelaar of aarde-onderbreking schakelaar zitten.

  Beantwoorden
 • 26 februari 2017 om 12:57
  Permalink

  Dag Dick,
  Je hebt weer een prima verhaal geschreven. Alle problemen die in een voorversterker kunnen optreden worden door jouw heel vakkundig genoemd en een oplossing aangedragen.
  Op de Hengelo show had iemand (Hans) een TVC in gebruik en als je dan door de hele korte signaal lijn de muziek hoort ben je gelijk verloren. Ik moet mijn vakantie geld maar opzij gaan leggen, want je kunt er niet meer omheen. Ik moet mijn vakantie geld maar opzij gaan leggen,want je kunt er niet meer omheen. Bedankt en good old England is still going strong.!!!
  Ben van Druten

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.