Teufel Ultima 800 - Audio Creative, de site voor audio hifi zelfbouw

Teufel Ultima 800 MK I

Teufel Ultima 800 scheidingsfilter

De midden- en hoogweergever zijn geplaatst in een schuin toelopende topkast, deze kast is inwendig gescheiden van de laagweergevers, echter aan de buitenkant is daar niets van te zien. De 10 cm. middenweergever heeft een fraaie conus van titaan welke zorgt voor snelheid en ruimtelijkheid in het geluidsbeeld. Boven de middenweergever is een grote 33 mm. tweeter geplaatst met een geweven dome. Met name het wat zachte karakter van een geweven dome is een prima combinatie met de wat ‘hardere’ middentoner zoals deze titanium unit. Al deze fraaie units zijn geplaatst in een zo goed als dode kast. Bij nazoeken blijkt dat Teufel gebruik maakt van maar liefst 3 cm. dik MDF.
Teufel Ultima 800 scheidingsfilterDe mij beschikbaar gestelde luidsprekers zijn uitgevoerd in hoogglans zwart welke erg goed is aangebracht en de luidspreker een duurdere uitstraling geeft. Wat ook best mag voor een luidspreker in deze prijsklasse.
Het frequentiefilter is opgebouwd met duurzame componenten zoals polypropyleen condensatoren en luchtspoelen. Ook worden er standaard een tweetal stevige metalen steunen meegeleverd die onder de luidspreker geplaatst kunnen worden. In deze steunen kunnen dan meegeleverde spikes worden geschroefd. Het geluidsbeeld met spikes is net wat strakker en geeft een wat betere scheiding van het hoog/midden en laag en zijn dus niet alleen van esthetische waarde.

Rendement

Bij het aansluiten van mijn eigen set, een 300B eindversterker met buizenvoorversterker blijkt maar weer hoe gemakkelijk dit soort versterkers zoveel luidsprekers kunnen aansturen. Voor de kleine 7 watt versterker is deze Teufel geen enkel probleem. Dit zegt natuurlijk ook veel over de luidspreker zelf. Een redelijk rendement en een stabiele impedantie is natuurlijk wel een voorwaarde. Maar als dat het geval is dan is de versterkerkeuze eenvoudig en naar eigen smaak in te vullen.
Het geluid van de Ultima 800 is breed en staat groots in de ruimte. Nu heb wel ik een redelijk grote huiskamer waar deze luidspreker ook volledig zijn gang kan gaan. Het gehele geluidsbeeld is rustig en neutraal. Iets wat je niet zou verwachten met een uitzicht op al die woofers in de baskast. Maar totaal geen boemerige of overdreven laagweergave, integendeel.

Muziek

Michael Jackson Earth SongZoals gezegd nodigt deze luidspreker uit voor ‘grootse’ muziek. Micheal Jackson’s Earthsong is zo prachtig op deze weergevers evenals het intense en meeslepende Dirty Diana. Ogen dicht en gewoon genieten. Wat is het toch jammer dat deze man niet meer onder ons is. Al met al geen verkeerd begin met deze Teufel. Het nodigt in ieder geval uit om eens verder te spitten in mijn muziekbibliotheek.
Deze is inmiddels van een dergelijke omvang dat ik niet meer weet wat er allemaal opstaat. Helemaal niet erg, want het is dan heerlijk zoeken in een schatkamer van muziek. Muziek die een tijd overspant van ruim 50 jaar!

Roger Waters

The Pros and Cons of Hitch HikingHet geweldige Pros and Cons of Hitchhiking van Roger Waters is een zeer dynamisch album en deze Teufel laat je dan ook heerlijk meevoeren in de duivelse verleiding waar Waters je in meeneemt in een verhaal over overspel en macht. Waar de Teufel hier een steekje laat vallen is de ruimtelijkheid waar de muziek van Waters zo sterk in is. Het mist hier en daar een beetje aan detail en focussering. Maar de brede warme golf van muziek waar de Teufel in uitblinkt maakt dit meer dan goed.
Deze luidspreker nodigt gewoon uit voor muziek waar veel in gebeurt. Goede symfonische rock, big bands zijn ook zeker aan deze Teufel Ultima 800 besteed. Maar ook klein werk is zeker geen straf met deze luidspreker, echter excelleert de Teufel met name met het grotere werk. Het is gewoon aangenaam vertoeven met een dergelijke luidspreker in je systeem.

Op dit moment staat de nieuwe Teufel Ultima 800 MK II versie bij mij thuis te spelen. Binnenkort komt er een review over de technische en klankmatige verschillen tussen beide versies.

Meer informatie: Teufel luidsprekers

Teufel Ultima 800 meetrapport

Auteur: Dick van de Merwe
De impedantierespons ziet er sympathiek uit zonder echte diepe dalen of hoge pieken. Zelfs de hooguitziende bult bij 2400 Hz topt slechts op 12,3 Ohm. De impedantie dipt gelukkig nergens echt laag met het minimum op 5,2 Ohm bij 600 Hz. De fase ligt bij deze frequentie op -10°, wat de belasting die de luidspreker voor de versterker vormt nauwelijks negatief beïnvloed. Het (elektrische) fasegedrag ziet er voor het grootste deel van het frequentiespectrum gunstig uit. De grootste fasehoek is te vinden rond 1500 Hz met -43°, maar de impedantie ligt daar op 7,5 Ohm wat het gevaar voldoende neutraliseert.

impedantie en fasemeting Teufel Ultima 800De fabrikant geeft zelf op dat de Ultima 800 een 4 Ohm systeem is, daar doen ze zichzelf een beetje tekort mee. Waarom moet alles altijd rond op 4 óf 8 Ohm worden betiteld. Als een speaker boven 5 Ohm of 6 Ohm blijft, noem het dan ook een 5 of 6 Ohm speakersysteem. Dit geeft juist aan of een speaker het de versterker gemakkelijker of moeilijker maakt. Alleen een rond getal in de datasheets verteld helemaal niks. Een luidspreker gedraagt zich alles behalve als een rechte Ohmse weerstand, zoals te zien is aan de impedantie/fasemeting. Overigens is het even onzinnig om te vragen ‘hoeveel watt’ een speakersysteem is. Of het om een gloeilamp zou gaan… Maar daar hebben we het later misschien nog wel een keer weer over.

Deze Teufel heeft maar liefst vier poorten, drie voor en één achterop de kast, maar het toont allerminst als een regulier basreflexsysteem. Er zijn wat lichte bultjes herkenbaar, met een poortresonantie op een lage 43 Hz. Teufel zelf noemt de openingen: ‘Equalisation openings’. Lijkt me een heel aardige benaming voor een geventileerd systeem dat qua gedrag meer naar een gesloten behuizing neigt dan naar een reflexkast. De behuizing lijkt ook rigide van constructie, er zijn nagenoeg geen aanwijzingen die op kastresonantie duiden. Rond 7 kHz is een lichte rimpeling op de impedantielijn te zien, wat op een verder onschuldige conusresonantie kan duiden. Erg netjes voor een behuizing van deze afmetingen. De Teufel Ultima 800 laat nergens vreemde dingen zien en vormt een alles behalve complexe belasting voor een versterker.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

4 thoughts on “Teufel Ultima 800 MK I

 • 16 augustus 2012 om 13:35
  Permalink

  Duidelijk verhaal. Ik kan me ook vinden in de inhoud, op één ding na. Het instellen van het bass management heeft wel degelijk effect. Er zijn 4 standen en niet drie want als je de verbinding weg laat heb je ‘volle ongeremde bas’. De verschillen tussen de 4 stappen zijn niet groot, maar wel voldoende om gedreun in mijn woonkamer te voorkomen. Ook heb ik thuis geen last van staande golven die ik met andere bass-reflex-luidsprekers wel had. Naast de instelbaarheid, helpt hierbij volgens mij ook het grote en verspreide basoppervlak (6 conussen) mee.

  Wat ik overigens niet begrijp is wel type (Mk I of Mk II) wordt gereviewd. Mk II is namelijk alleen in het wit verkrijgbaar, Mk I was alleen in het zwart of houtbruin verkrijgbaar. Mk II is veel fraaier afgewerkt in witte pianolak.

  Beantwoorden
  • 16 augustus 2012 om 13:58
   Permalink

   Ik kan alleen beoordelen hoe het in mijn eigen luisterruimte is. En dat akoestiek een belangrijke factor is in het merkbaar zijn van de basrespons van de luidspreker mag duidelijk zijn.
   Wat betreft het typenummer. Het klopt dat het dit de MK I is.
   Op dit moment staat de MK II versie bij mij in huis te spelen. Binnenkort zal ik vertellen hoe deze bevalt en wat de technische als de klankmatige verschillen zijn tussen beiden.

   Beantwoorden
   • 20 september 2012 om 23:09
    Permalink

    Dag Marco,

    Nog geen tijd gehad om te luisteren, of ben je zo onder de indruk dat je nog niet aan schrijven toekomt?

    Gr.

    Beantwoorden
    • 20 september 2012 om 23:24
     Permalink

     Jazeker wel. Op dit moment staan ze zelfs te spelen. Nog even geduld en je wachten zal worden beloond.

     Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.