LuidsprekersRecensie

Teufel Ultima 800 MK I

Teufel Ultima 800De firma Teufel is een middelgrote luidsprekerfabrikant die haar pijlen voornamelijk gericht heeft op de Duitse audio en home cinemamarkt. Het hoofdkantoor is gevestigd in Berlijn waar zo’n 55 mensen werken. De ontwikkeling van luidsprekers wordt volledig in het concern in Berlijn gedaan. Echter de productie is gezeteld, waar kan het ook anders, in China.
Niet uitbesteed, maar in eigen productie.
Teufel heeft de fabriek in China destijds gekocht om alle touwtjes in eigen handen te houden en zodoende door eigen controle de kwaliteit optimaal te kunnen waarborgen.

Wie regelmatig een Duits audioblad inkijkt kan de paginagrote advertenties die het Duitse Teufel aanbied vaak niet missen en ook op het www hoef je het woord Teufel maar in te tikken in de zoekmachine en de talloze advertenties en recensies met Teufel apparatuur zijn tot uw beschikking.  De meeste van die advertenties zijn gericht op complete home cinema sets waar vaak voor een hele aantrekkelijke prijs een goed en degelijk uitziende luidsprekerset kan worden aangeschaft al dan niet voorzien van elektronica. En als ik de recensies mag geloven, is dit een merk om rekening mee te houden. Teufel is dan ook een echte home cinema specialist en in vergelijkende testen is Teufel vaak een winnaar wat betreft prijs kwaliteit verhouding.

On-line verkoop

Teufel Ultima 800 voetWat de verkoop van hun producten betreft, heeft Teufel een afwijkende politiek dan hun collegae. Je kunt de apparatuur namelijk alleen online kopen en dus niet van te voren beluisteren. Een keuze die naar mijn mening toch wel een aantal potentiële kopers zal afschrikken. Men moet de koop beslissen aan de hand van relatief lage prijs en de vele recensies die er gedaan zijn.
Wel is er een mogelijkheid voor retourneren van de luidsprekerset binnen een bepaalde periode. Naast de home cinema producten heeft Teufel ook en aantal luidsprekers voor de tweekanaals Hifi markt. En daar wil ik graag eens nader mee kennis maken.

Het vlaggenschip van Teufel

De Teufel Ultima 800 is dan ook gelijk het vlaggenschip van Teufel. Dat zal dan wel weer onbetaalbaar zijn, zullen misschien velen onder u denken. Maar dat kon nog wel eens meevallen. De aanschafprijs is alleszins redelijk voor het gebodene. Maar laat ik niet op de feiten vooruit lopen.  De luidspreker heeft en opmerkelijk uiterlijk dat doet denken aan Wilson Puppy. Een grote baskast met daarop de hoog/midden weergever in een schuine kast. De relatief grote baskast heeft een gesloten constructie met een paar aardige voorzieningen en mogelijkheden.

Teufel Ultima 800 binnenkantIn deze kast lijken maar liefst zes laagweergevers geplaatst te zijn. Drie aan de voorkant en drie aan de achterkant. Echter, schijn bedriegt. Er zijn maar twee echte actieve weergevers aangebracht. De overige vier zijn passieve membranen. Al deze weergevers zijn voorzien van het fraaie geweven koolstofvezel die we ook aantreffen in de Nautilus serie van B&W en ogen zeer fraai en hoog kwalitatief. Het voordeel van passieve luidsprekerunits is een meer lineair verloop van de frequentiekarakteristiek, minder vervorming en uiteraard geen last van poortruis. Nadeel is de hogere prijs; want een passieve unit is veel duurder dan een poort. Laat staan vier stuks.

Laagweergave instellen

Teufel Ultima 800 achterzijdeNaast de passieve units is er ook nog een mogelijkheid om de sterkte van het laagsignaal aan te passen in de luisterruimte. Door middel van jumpers aan de achterkant van de luidspreker kan het laag in drie stappen worden ingeregeld. Hierbij wordt de resonantie van de passieve membranen geregeld. Dus versterkt of juist uitgedoofd wat uiteindelijk gevolgen heeft voor het totale geluidsbeeld, met name in de lage regio’s.

Ik moet zeggen dat het resultaat in mijn luisterruimte zeer gering te noemen is. Het verschil in stap nul (maximale bas) en stap drie (minimale bas) is nauwelijks hoorbaar. Maar misschien is in een meer kritische luisterruimte het hoorbare verschil mogelijk wat groter. Maar ook uit de metingen van Dick van de Merwe blijkt dat de invloed van deze laagcorrectie eigenlijk minimaal is.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

4 thoughts on “Teufel Ultima 800 MK I

 • Duidelijk verhaal. Ik kan me ook vinden in de inhoud, op één ding na. Het instellen van het bass management heeft wel degelijk effect. Er zijn 4 standen en niet drie want als je de verbinding weg laat heb je ‘volle ongeremde bas’. De verschillen tussen de 4 stappen zijn niet groot, maar wel voldoende om gedreun in mijn woonkamer te voorkomen. Ook heb ik thuis geen last van staande golven die ik met andere bass-reflex-luidsprekers wel had. Naast de instelbaarheid, helpt hierbij volgens mij ook het grote en verspreide basoppervlak (6 conussen) mee.

  Wat ik overigens niet begrijp is wel type (Mk I of Mk II) wordt gereviewd. Mk II is namelijk alleen in het wit verkrijgbaar, Mk I was alleen in het zwart of houtbruin verkrijgbaar. Mk II is veel fraaier afgewerkt in witte pianolak.

  Beantwoorden
  • Ik kan alleen beoordelen hoe het in mijn eigen luisterruimte is. En dat akoestiek een belangrijke factor is in het merkbaar zijn van de basrespons van de luidspreker mag duidelijk zijn.
   Wat betreft het typenummer. Het klopt dat het dit de MK I is.
   Op dit moment staat de MK II versie bij mij in huis te spelen. Binnenkort zal ik vertellen hoe deze bevalt en wat de technische als de klankmatige verschillen zijn tussen beiden.

   Beantwoorden
   • Dag Marco,

    Nog geen tijd gehad om te luisteren, of ben je zo onder de indruk dat je nog niet aan schrijven toekomt?

    Gr.

    Beantwoorden
    • Jazeker wel. Op dit moment staan ze zelfs te spelen. Nog even geduld en je wachten zal worden beloond.

     Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.