Teufel Ultima 800 MK2


Een versterker voor de Ultima 800 MK2

Wat betreft klankmatige verschillen is er ook niet zo heel veel veranderd in de Ultima MK2 uitvoering. Ondanks dat ik het gevoel heb dat het wel iets ruimtelijker en preciezer is geworden, blijft de Teufel Ultima 800 MK2 een luidspreker die graag wat stevige muziek lust. Daarbij heb je een wat steviger versterker nodig. Dat hoeft nu echt geen stroomslurpende dikke Krell of Vincent eindbak te zijn, integendeel. Maar een klein beetje reserve en een versterker die wat stroom kan leveren is een hele fijne combinatie. Ik speel zelf met een set mono blokken, de Exposure 3010s2 en dat gaat heel erg mooi op de Ultima 800 MK2. Een stevige buizenversterker zoals een mooie KT88 push pull is ook geen straf. Maar vergeet een kleine buisversterker als een 300B. De Ultima 800 MK2 vreet gewoon teveel vermogen uit een dergelijke versterker, waardoor er te weinig muziek overblijft.

En dan eindelijk is er muziek

Zoals gezegd is de Teufel Ultima 800 MK2 een luidspreker die houdt van een lekker stevig stuk muziek. Denk dan aan Dire Straits, Pink Floyd of langebaardenmuziek als ZZ top.
Ook groot klassiek werk doet de Ultima MK2 met verve, al mis ik hier en daar de verfijning, die zo mooi kan zijn in de ‘stille’ passages van een dergelijk klassieke uitvoering.

Mark King op een Teufel Ultima 800 MK2

Level 42Ik ben al weer een tijdje bezig om mijn platenkast opnieuw te ontdekken en kwam daarbij het debuutalbum van Level 42 tegen. Gewoon op een standaard Polydor persing klinkt dit album fris en superdynamisch. Dat is wat de Ultima 800 MK2 dan ook erg goed laat horen.
De altijd aanwezige baspartijen van Mark King zijn snel, retestrak en direct herkenbaar. Naast Mark King drukt ook toetsenist Mike Lindup een stempel op dit album. Met name het laatste nummer, Starchild, gezongen door Lindup, is lekker funky en door de opzwepende bas heeft dit album een hoog ‘meetikgehalte’.

Seals en Crofts

Seals & CroftsOok weer zo’n fijne (her) ontdekking. Dit excentrieke duo uit Texas, bestaat uit Jim Seals en Dash Crofts en maakt heerlijke ‘soft-rock’ muziek. Op de Teufel Ultima 800 MK2 klinkt dit album heerlijk smooth en vergeet je dat je naar een muziekinstallatie aan het luisteren bent. Luistermuziek van het eerste uur.

Conclusie

De Teufel 800 MK2 laat geen verrassende verschillen met zijn voorganger, de Teufel Ultima 800 MK1, horen. De luidspreker klinkt net wat frisser, al is het verschil niet zo heel groot. Het grootste verschil zit hem in zijn verschijning; die is namelijk smetteloos wit. Met zijn witte jas is de Ultima 800 MK2 een opvallende en sjieke verschijning en zeker een ‘eyecatcher’. De Ultima 800 MK2 is dan ook een luidspreker die zeker gezien mag worden.

Klankmatig is de Teufel Ultima 800 MK2 een echte allemans vriend. Dat wil zeggen, voor bijna iedereen. Ben je op zoek naar die kleinste details, tingeltjes of zuchtjes in de muziek of akoestiek, zoek dan verder. Want de Ultima 800 MK2 is zeker niet de meest verfijnde luidspreker.
Maar wil je een luidspreker die gewoon lekker ongecompliceerd muziek maakt en er ook nog eens hip uitziet, kun je gewoon voor deze Ultima 800 MK2 gaan. En bevalt ie niet? Dan stuur je hem gewoon retour.

voor meer informatie: Teufel Audio Nederland

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.