Teufel Ultima 800 MK2


Bass control

Teufel Ultima 800 MK2 bass controlOok in deze uitvoering zit de aanpassing om het laag enigszins aan de akoestiek van de luisterruimte aan te passen. Dit is heel simpel te realiseren door een brug te plaatsen over de luidsprekerklemmen. Hierdoor kun je de hoeveelheid laag in drie stapjes doseren. In de luistertest met de Teufel Ultima 800 MK1 heb ik destijds niet zo heel veel effect waargenomen. Ook nu is in mijn luisterruimte het effect minimaal. De effectivitiet van deze bass control is duidelijk afhankelijk van de (slechte?) kamerakoestiek. Dit gezien de reacties die ik hoor van andere Ultima 800 bezitters, waarbij gemeld wordt dat het effect wel duidelijk waarneembaar is.

De verschillen en de overeenkomsten tussen de MK1 en MK2

Het meest opvallende verschil is wel de kleurstelling. Was de eerste Ultima 800 versie leverbaar in hoogglans zwart en in een houtkleur, voor de Ultima 800 MK2 heeft Teufel gekozen voor smetteloos wit en smetteloos wit. Jawel, er is slechts een kleur leverbaar. Dat is wel een gewaagde keuze, vind ik. Wit is natuurlijk best een uitgesproken kleur en past niet altijd in ieder interieur. Met mijn antiek engels interieur, is deze luidspreker niet echt op zijn plaats.

Wit is ‘hot’

Kef BladeMaar goed, wit is op dit moment een echte trend kleur. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de Guru luidsprekers die ik onlangs heb besproken. Wat een raar fenomeen is trend eigenlijk. Als je tien jaar geleden een witte luidspreker had geproduceerd, werd je voor gek versleten. Nu anno 2012 is het helemaal in.
Dezelfde trend zie je in de autoindustrie. Zwart en antraciet zijn jarenlang een van de meest populaire autokleuren geweest. Ook hier zie je een trendverschuiving en is wit weer ‘hot’. Ik ben benieuwd wanneer de kleuren oranje, bruin en groen weer een jaren 70 revival krijgen en dat je met trots een knaloranje bolide voor je deur hebt staan, of luidspreker natuurlijk. Overigens is dat niet zo heel ver weg, denk ik. In 2010 op de AV-NU stond KEF al met een grote oranje set te spelen. Een beetje als teaser destijds. Maar inmiddels is één van de  topmodellen, de KEF Blade, in knaloranje te koop.

De afwerking

Teufel Ultima 800 MK2 bovenkantDe afwerking van de Teufel Ultima 800 MK2 is overigens prima in orde. De lak zit er superstrak op en de kast voelt echt solide. Wat ook fraai is, is dat Teufel heeft gekozen om in de Ultima 2 versie magneetjes te gebruiken om de fronten op hun plaats te houden. Dan ben je gelukkig die lelijke opvallende gaten kwijt. In een zwarte kast nog niet direct een groot probleem, maar een in een witte kast, zijn die zwarte gaten echt niet mooi.
Aan de achterzijde is wel nog gebruik gemaakt van opzet fronten met gaten, maar goed, dat is ook niet echt storend.

Een stevige voet

Teufel Ultima 800 MK2 voetDe ‘voeten’ van de Teufel Ultima 800 MK2 zijn ook aangepast. Waren deze bij de Ultima 800 nog conisch en scherp, bij de Ultima 800 MK2 zijn ze nagenoeg vlak. Let wel, nagenoeg. Er zit nog wel degelijk een punt aan de onderzijde en is de voet licht conisch gedraaid. Als je geen gebruik maakt van schoteltjes, zitten er met een dag wel degelijk putten in je parketvloer. Wel een beetje jammer, want schoteltjes onder deze voet doet nu juist afbreuk aan het design. Het liefst had ik dan gewoon platte voeten gezien, al dan niet voorzien van een anti-kras of geluid dempende laag.
De voeten en voetsteunen zijn wel van een erg mooie kwaliteit massief aluminium en mooi zwart geanodiseerd.

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.