Teufel Ultima 800 MK2
In 2010 heb ik al een keer de kans gehad om de Teufel Ultima 800 thuis te beluisteren. Het verslag is destijds gepubliceerd in het audioblad Vi-fi. Uiteraard kun je deze review ook weer terug lezen op Audio Creative. Mocht je deze review eerst willen lezen, kijk dan even op de Teufel Ultima 800 pagina.
Nu is er al weer een tijdje de Ultima 800 MK2 uitvoering op de markt. Natuurlijk willen we graag zien en horen wat de verschillen tussen beide versies zijn en daarom hebben we een paartje Teufel ultima 800 MK2 aangevraagd.
Een korte inleiding
De firma Teufel is een vreemde eend in de de audiovijver. Het is naar mijn weten het enigste audiobedrijf dat al hun producten alleen via een webshop aanbiedt en geen enkele fysieke winkel heeft. Het beluisteren van een vaak, toch kostbaar product, is dan ook niet mogelijk. Ik denk dat een dergelijk concept in Nederland wel eens lastig kan zijn. Wij Nederlanders willen eerst overal aanzitten, beluisteren en vaak ‘beruiken’, alvorens tot aanschaf over te gaan. Een echte audiofiel zal dat ook graag willen en zelfs soms eisen. Maar geen nood. Teufel biedt de mogelijkheid om de producten, wanneer deze niet naar wens zijn, binnen een gestelde termijn terug te sturen, waarna het aankoopbedrag zonder problemen wordt geretourneerd.
De firma Teufel is vooral actief in de Home Theater markt. Met name de Home Cinema combinaties zijn een sterke tak van Teufel. Deze ‘kompleet’ luidspreker pakketten worden vaak tegen een zeer aantrekkelijke prijs aangeboden en als ik de (Duitse) reviews lees is de kwaliteit ook nog eens meer dan uitstekend.
Naast de surround producten is er ook een serieuze luidsprekerserie waarin de Teufel Ultima 800 MK2 als aanvoerder, de rij sluit.
De opbouw van de luidspreker
Er zijn, ten opzichte van de Ultima 800, geen veranderingen aangebracht in de keuze van de luidsprekerunits. Bovenin zien we voor het hoog een 33 mm. soft dome tweeter en voor het middengebied een 10 cm. titanium woofer.
Daaronder zijn de drie 17 cm. woofers geplaatst voorzien van Rohacell-carbon sandwich conus. Aan de achterzijde vinden we ook drie identieke 17 cm woofers.
De woofers zijn overigens niet allemaal actief, maar zijn opgedeeld in een twee secties met een actieve en twee passieve units. De passieve units reageren dus alleen maar op de geluidsdruk van de actieve luidsprekers. Het grote voordeel is daarbij dat de laag weergave net iets verder doorloopt en eventuele basreflex resonanties worden geëlimineerd.