recensie Tentlabs b-DAC digital analoog converter

Tentlabs b-DAC digital analoog converter

Opbouw

Een Amplimo ringkerntrafo zorgt voor de voeding. Na de gelijkrichting van spanning zijn maar liefst twaalf spanningregelaars gebruikt om alle delen apart en zo schoon mogelijk te voeden. De da-converterchip is de PCM1792 van Burr Brown. De sample rate converter die daarvoor zit is rond een SRC4382 geconfigureerd. De USB ingang gebruikt een eigen Burr Brown PCM2707 als receiver, een chip uit de ‘oude tijd’, die voor mij eigenlijk niet meer in een moderne da-converter in deze klasse thuis hoort. Bij de adaptieve methode, waarmee de 2707 nog werkt, wordt de uitgaande digitale bitstroom uit een USB-bus door de (smerige) klok van de pc gedirigeerd wat het jittergedrag niet ten goede komt. Later moet er daarvoor veel werk worden verricht om het signaal weer op te poetsen. De oude USB techniek is ook nog eens begrensd op maximaal 16 bit/ 48 kHz. Iets wat eigenlijk niet meer kan anno nu…

Correspondentie met de maker

Ik heb Guido Tent begin vorig jaar gevraagd over het hoe en waarom nog deze ‘old school’ USB aansluiting in zijn verder zo moderne da-converter. Ik kreeg heel eerlijk en eigenlijk hetzelfde antwoord dat ik kreeg van Antony Michaelson van Musical Fidelity (zie recensie Musical Fidelity M1 DAC):

Guido Tent2“Begrijpelijke vraag: In eerste instantie wilden we een hele fraaie DAC bouwen, in het prijssegment juist onder de 1000 euro. Uiteraard moest daar USB bij. We hebben gekeken naar technische oplossingen, die qua klank/ betrouwbaarheid voldoen, en passen in de prijsstelling, gecombineerd met het gewenste kwaliteitsniveau. We konden daar geen bevredigende oplossing voor vinden, en wilden de ADC eind 2010 introduceren. Vandaar de keuze. Wat we wel hebben gedaan is het onderste uit de kan halen wat de 16 bits oplossing betreft. De sample rate converter helpt enorm wat het opfrissen van de jitter betreft, en verder hebben we middels deftige voedingen en lay-out het USB stuk omarmd.
Ergens in 2011 komt b-DAC+, met een 24 bits USB oplossing. Uiteraard wordt b-DAC+ een stuk duurder. Op meerdere fronten zal in kwaliteit nog een stapje verder worden gegaan.

We zijn inmiddels ruim gevorderd in 2012, maar de asynchrone USB aansluiting waarmee je rechtstreeks hires muziek uit je muziek-pc kunt afspelen is er helaas nog niet. Guido vertelde me 18 mei j.l.:

“Op DAC front zijn er wat ontwikkelingen. De huidige MKll versie is discontinued, de laatste modellen leveren we komende week. MKlll is identiek maar heeft een koptelefoon uitgang gekregen. De verkoopprijs gaat naar € 1099,-, mede door stijging van sommige inkoopprijzen en de extra functie. Verder introduceren we b-DACpw, een door Peter van Willenswaard “gekietelde” DAC, de magie heeft toegeslagen ! Deze verkoopt voor € 1499,- ook incl koptelefoon uitgang.

De DAC maakt nog steeds gebruik van een sample rate converter en is daarmee asynchroon. Voor de volgende generatie kijken we naar de XMOS receiver en die werkt wat anders. Dit wordt de “+” lijn…”

 

Een oplossing is echter nooit ver weg…

Nu is dat laatste (een beetje) jammer maar ook niet zo heel spannend meer. M2Tech EVODe huidige versie van de b-DAC heeft meer SPDIF ingangen dan de eerste. Wil je 24 bit high res muziek spelen via de b-DAC, dan kan er een USB naar SPDIF converter van bijvoorbeeld M2Tech of Musical Fidelity V-Link moeten worden ingezet tussen laptop/pc en b-DAC. En dat zijn al lang niet meer de enige alternatieven. Zelf gebruik ik de M2Tech EVO, die dit klusje met verve klaart. Die wordt toevallig ook nog gevoed door een DIY voeding waarin een Tentabs module gebruikt wordt voor de brandschone stroomtoevoer als volwaardige vervanger voor vaak toegepaste vermaledijde huis tuin en keuken stekkervoeding… Het kan verkeren…

Het is overigens eenzelfde voedingopzet die ik een paar jaar terug voor een Squeezebox heb gemaakt. Alleen is hier een 9 volt trafo gebruikt en de Tentmodule op 9 volt ingeregeld. Je bouwt daarmee op een al dan niet regenachtige middag een hoogwaardige voeding voor een fractie van de prijs die vaak voor een kant en klaar product wordt gevraagd. Echt de moeite en kosten meer dan waard.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

2 thoughts on “Tentlabs b-DAC digital analoog converter

 • 14 juni 2013 om 15:33
  Permalink

  Hmmm, kan wel stellen dat deze b-DAC qua chip ontwerp e.d. wel erg veel gelijkenis vertoond met de Musical Fidelity M1 DAC hoor.
  Heb meer BurrBrown/TI DAC’s gezien maar te vaak wordt daarbij ook nog onnodig simpelweg gebruikt gemaakt van die SRC-schip. Waarom?? Beetje jammer. (o.a. Cambridge Audio doet dat dan net effe interessanter qua upsampling)
  Wat USB2 betreft zie je dat b.v. MusicHall DAC25.3 en TEAC (en ook PinkFaun ?) gebruik maken van een Tenor 88xx receiver als oplossing voor 24bits audio. En inmiddels heeft TI ook een nieuwere USB-receiver chip.
  Na de laaste dagen weer eens wat uitgebreider gelezen te hebben over de stand van zaken rondom de huidige DAC producten valt op dat het stil ligt.
  Elke fabrikant is wellicht ook aan ’t kijken of ze iets moeten met XMOS of andere nieuwe oplossingen?
  Ik hoop Rega ook, want dat is iedergeval al een mooi ontwerp.

  Beantwoorden
 • 14 juni 2013 om 18:15
  Permalink

  Is deze Tentlabs b-DAC al door iemand vergeleken met de DDDAC 1794?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.