RecensieStreaming

Tentlabs b-DAC digital analoog converter

Het kan bijna niet op…

Tentlabs b-DAC 1

Als echte DAC liefhebber kan ik m’n geluk bijna niet meer op. De ene na de andere da-converter wordt op de markt gelanceerd. Voor een paar honderd euro krijg je nu een betere kwaliteit DAC dan eentje waarvoor je 10 jaar geleden nog een veelvoud neer moest leggen. Tentlabs verraste enige jaren geleden al met een zelfbouw cd-speler die door de mooie elektronica klankmatig behoorlijk boven het maaiveld uitsteekt. Sindsdien heb ik Guido Tent regelmatig gekieteld met de vraag naar een digitale ingang op zijn speler en wanneer er nu eens een zelfstandige DAC uit zijn koker komt. Die is er nu. Ik kreeg heel ruim de tijd om ‘m aan de tand te voelen. Waar natuurlijk dankbaar gebruik van is gemaakt.

Tentlabs

Tentlabs is bij de zelfbouwer vooral bekent om de haTentlabs low jitter clockndige voedingmodules en de low jitter clockmodules en elektronische chokes. Tentlabs e-ChokeSinds een aantal jaren is er naast de al genoemde cd-speler kit ook een geïntegreerde versterkerkit.

Guido Tent is geen man die vlot met een nieuwe stroom of trend mee zwemt. Dat kan positief uitpakken, eerst de kat uit de boom kijken is niet altijd verkeerd, maar als het oude te lang wordt omarmd en de nieuwe ontwikkelingen buiten de deur worden gehouden is er de kans dat de boot helemaal gemist wordt niet gering.

Tentlabs heater supplyEen klein flexibel bedrijf als Tentlabs, met zo veel expertise op het gebied van digitale audio, had volgens mij minder behoudend op de snel groeiende markt van streaming audio in kunnen springen om in de voorste gelederen mee te kunnen doen. Hoog tijd dus voor een inhaalslag. De oude kast is nog niet geheel uitgeveegd maar de nieuwe b-DAC blijkt gelukkig een schot in de roos te zijn.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

2 thoughts on “Tentlabs b-DAC digital analoog converter

 • Hmmm, kan wel stellen dat deze b-DAC qua chip ontwerp e.d. wel erg veel gelijkenis vertoond met de Musical Fidelity M1 DAC hoor.
  Heb meer BurrBrown/TI DAC’s gezien maar te vaak wordt daarbij ook nog onnodig simpelweg gebruikt gemaakt van die SRC-schip. Waarom?? Beetje jammer. (o.a. Cambridge Audio doet dat dan net effe interessanter qua upsampling)
  Wat USB2 betreft zie je dat b.v. MusicHall DAC25.3 en TEAC (en ook PinkFaun ?) gebruik maken van een Tenor 88xx receiver als oplossing voor 24bits audio. En inmiddels heeft TI ook een nieuwere USB-receiver chip.
  Na de laaste dagen weer eens wat uitgebreider gelezen te hebben over de stand van zaken rondom de huidige DAC producten valt op dat het stil ligt.
  Elke fabrikant is wellicht ook aan ’t kijken of ze iets moeten met XMOS of andere nieuwe oplossingen?
  Ik hoop Rega ook, want dat is iedergeval al een mooi ontwerp.

  Beantwoorden
 • Is deze Tentlabs b-DAC al door iemand vergeleken met de DDDAC 1794?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.