LuidsprekersRecensie

Tannoy DC10


Meten

De impedantie en fasemeting laat weinig aan duidelijkheid over: dit is een luidsprekersysteem die wel eisen stelt aan de versterker waarop ‘ie wordt aangesloten. De impedantielijn zakt op twee punten tot een minimum impedantie van 3,5 Ohm. Op zichzelf is dat nog niet zo erg. De faselijn loopt echter vanaf 100 Hz tot 1800 Hz af naar een steeds grotere capacitieve fasehoek. Dat geeft bij 40 Hz een combinatie van 4 Ohm en een fasehoek van -30 graden, bij 200 Hz 5 Ohm en -30 graden. Dat betekend dat de impedantie die de versterker ‘ziet’ in werkelijkheid een stuk lager uitvalt dan de gemeten impedantielijn verondersteld. Juist in het gebied rond of onder 150 Hz zit vaak veel energie in de muziek. Denk aan de bassdrum, bas of basgitaar.
De hoog oplopende impedantie rond 2500 Hz, ver boven 30 Ohm, zal een versterker met een lage dempingsfactor flink kunnen beïnvloeden door een oplopende curve in dat gebied.

De belasting die de Tannoy DC10 T vormt vraagt gewoon om een versterker die zich min of meer als een spanningsbron gedraagt. Dat wil zeggen een versterker met een heel lage uitgangsimpedantie die niet schrikt als er plots stroompieken gevraagd wordt.
Dat doet verder niets aan de kwaliteiten van de Tannoy DC10, maar het doet dit prachtige speakersysteem beslist te kort als een versterker steeds in ademnood komt. De poort is heel diep afgestemd, rond 30 Hz. Van kastresonanties is in de impedantiemeting niets te vinden.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “Tannoy DC10

  • Heb de Royal Kingdom ooit kunnen beluisteren. Indrukwekkend stuk meubel hoor, een soort hummer voor de huiskamer. Die vergelijking kan verder doorgetrokken worden want het rijgedrag van een hummer is net als de geluidskwaliteit van de Kingdom nou niet echt subtiel.
    Een set 805D van B&W, die hier ook op de site staan, zijn echt een stuk verfijnder.
    Toch jammer dat Tannoy geen goede ontwerper meer heeft, want ik ben zelf wel een beetje gevoelig voor nostalgie.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.