LuidsprekersRecensie

Tannoy DC10


Een kritische plaatsing

12141 066De plaatsing van deze luidsprekers is overigens wel degelijk belangrijk en vraagt wel wat meer aandacht dan ik had verwacht. Ondanks de grote spreiding van het geluid, een belangrijke eigenschap van het dual concentric principe, merk ik dat kleine veranderingen in de plaatsing relatief grote gevolgen hebben. Anders gezegd: door een optimale plaatsing wordt de muziekbeleving nog intenser en precieser. De ideale plaatsing in mijn huiskamer is 2.5 meter uit elkaar en heel iets ingedraaid. Ik zelf zit dan zo’n 2,5 meter van luidsprekers af. Stemmen staan dan rotsvast in het midden en hebben een groot echtheidsgevoel. Dit wordt mede veroorzaakt door de mooie tweeter die een groot gedeelte van dit belangrijke frequentiegebied tot zijn taak heeft, waardoor er geen hinderlijke overgangen hoorbaar zijn.

Gedegen fundament

Over het laag heb ik bij deze luidspreker ook niets te klagen. De luidspreker zet de muziek neer met en gedegen fundament. Mooi gecontroleerd en vol. Het laag loopt ver door maar wordt nooit ‘boemerig’ of ‘zwabberig’. Een aanvullende subwoofer is hier echt overbodig.

Conclusie

De combinatie met een goede versterker maakt dat je deze luidspreker al snel vergeet en er alleen maar muziek overblijft. En zo hoort het te zijn, met een goed gekozen muzieksysteem.  De Tannoy DC10T is niet de makkelijkste luidspreker om een geschikte partner bij te zoeken. Een versterker die veel stroom kan leveren en stabiel is, is in ieder geval en pré. Doe je dat echter met zorg dan kan deze Tannoy DC10 T wel eens een voor een  trouwe en langdurige relatie zorgen. Een mooie klankbalans, prachtige spreiding en een natuurlijke klank is dan wat u te wachten staat.

De combinatie met de Exposure 3010s2 Integra is werkelijk een schot in de roos en laat horen waar de Tannoy DC10T allemaal toe in staat is, waarbij ik het gevoel heb dat de volle potentie van de luidspreker nog niet eens is bereikt. De Tannoy DC10T is zeker ook niet de goedkoopste luidspreker, maar biedt qua uiterlijk als klankmatig vertoon erg veel waar voor het geld.

Importeur: Hnny Benelux b.v.

Prijzen : Tannoy DC10T € 5.998 per paar

Gebruikte apparatuur:
Luidsprekers: Klipschorn AK4, Acoustic Energy Aegis One, PMC TB2i, ELAC BS 182, Tannoy Definition DC10
Versterking: TD Ceasar II 300B eindversterkers en Cleo 6 voorversterker, TD monoBill, TD PhonoDude MK.3, UcD-400HG stereo eindversterker, 12SN7  buizenvoorversterker. Densen Beat B-100, Exposure 3010s2 Integra.
Bronnen: Sonos ZP90 netwerkspeler, Arcam CD17, Altmann Attraction DAC, Marantz CD67 MK2 cd-speler, Exposure 3010 s2 CD
Acoustic Signature Manfred draaitafel, Ortofon MC20 supreme element en Ortofon T-20 step-up.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “Tannoy DC10

  • Heb de Royal Kingdom ooit kunnen beluisteren. Indrukwekkend stuk meubel hoor, een soort hummer voor de huiskamer. Die vergelijking kan verder doorgetrokken worden want het rijgedrag van een hummer is net als de geluidskwaliteit van de Kingdom nou niet echt subtiel.
    Een set 805D van B&W, die hier ook op de site staan, zijn echt een stuk verfijnder.
    Toch jammer dat Tannoy geen goede ontwerper meer heeft, want ik ben zelf wel een beetje gevoelig voor nostalgie.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.