Tannoy DC10
Crossover
Wat betreft het wisselfilter moet ik mij beroepen op de meegeleverde technische informatie van de fabrikant, aangezien de luidspreker niet gemaakt is om even open te schroeven. Het risico van beschadiging is ook nog eens veel te groot. In het filter wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige componenten zoals polypropyleen condensatoren, hoogwaardige spoelen. In het gehele filter wordt gebruik gemaakt van zogenaamd DMP materiaal. Dit materiaal, ontwikkeld bij Tannoy zelf, zorgt ervoor dat de diverse componenten optimaal akoestisch gedempt worden.
Extreme koudebehandeling
Als het filter klaar is wordt het uiteindelijk nog eens behandeld met DCT (Deep Cryogenic Treatment). De naam klinkt alsof het zeer bijzonders is en lijkt als een handeling uit een Science Fiction film. Het is echter niets meer dan de materialen afkoelen tot -196 graden Celsius in vloeibaar stikstof en gefaseerd laten opwarmen. Dit zou de interne stress in microstructuren van de componenten verminderen.
Het zal allemaal best wel zo kunnen zijn, maar ik heb altijd een beetje moeite met de ‘bijzondere’ werking van dit soort behandelingen. Maar goed, u krijgt bij aanschaf van de Tannoy DC10T de DCT er gratis bij, dus zou ik er niet te lang over nadenken. In de speaker wordt verder gebruik gemaakt van silver plated koperdraad voor een optimale geleiding en juiste signaaloverdracht. Genoeg technisch gelummel. Het is natuurlijk allemaal leuk en interessant om te weten maar het gaat uit eindelijk maar om een ding: hoe klinkt deze Tannoy DC10T
Heb de Royal Kingdom ooit kunnen beluisteren. Indrukwekkend stuk meubel hoor, een soort hummer voor de huiskamer. Die vergelijking kan verder doorgetrokken worden want het rijgedrag van een hummer is net als de geluidskwaliteit van de Kingdom nou niet echt subtiel.
Een set 805D van B&W, die hier ook op de site staan, zijn echt een stuk verfijnder.
Toch jammer dat Tannoy geen goede ontwerper meer heeft, want ik ben zelf wel een beetje gevoelig voor nostalgie.