LuidsprekersRecensie

Tannoy DC10


Crossover

339-large-3QFrGOffBlackWat betreft het wisselfilter moet ik mij beroepen op de meegeleverde technische informatie van de fabrikant, aangezien de luidspreker niet gemaakt is om even open te schroeven. Het risico van beschadiging is ook nog eens veel te groot. In het filter wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige componenten zoals polypropyleen condensatoren, hoogwaardige spoelen. In het gehele filter wordt gebruik gemaakt van zogenaamd DMP materiaal. Dit materiaal, ontwikkeld bij Tannoy zelf, zorgt ervoor dat de diverse componenten optimaal akoestisch gedempt worden.

Extreme koudebehandeling

Als het filter klaar is wordt het uiteindelijk nog eens behandeld met DCT (Deep Cryogenic Treatment). De naam klinkt alsof het zeer bijzonders is en lijkt als een handeling uit een Science Fiction film. Het is echter niets meer dan de materialen afkoelen tot -196 graden Celsius in vloeibaar stikstof en gefaseerd laten opwarmen. Dit zou de interne stress in microstructuren van de componenten verminderen.

Het zal allemaal best wel zo kunnen zijn, maar ik heb altijd een beetje moeite met de ‘bijzondere’ werking van dit soort behandelingen. Maar goed, u krijgt bij aanschaf van de Tannoy DC10T de DCT er gratis bij, dus zou ik er niet te lang over nadenken. In de speaker wordt verder gebruik gemaakt van silver plated koperdraad voor een optimale geleiding en juiste signaaloverdracht. Genoeg technisch gelummel. Het is natuurlijk allemaal leuk en interessant om te weten maar het gaat uit eindelijk maar om een ding: hoe klinkt deze Tannoy DC10T

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “Tannoy DC10

  • Heb de Royal Kingdom ooit kunnen beluisteren. Indrukwekkend stuk meubel hoor, een soort hummer voor de huiskamer. Die vergelijking kan verder doorgetrokken worden want het rijgedrag van een hummer is net als de geluidskwaliteit van de Kingdom nou niet echt subtiel.
    Een set 805D van B&W, die hier ook op de site staan, zijn echt een stuk verfijnder.
    Toch jammer dat Tannoy geen goede ontwerper meer heeft, want ik ben zelf wel een beetje gevoelig voor nostalgie.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.