LuidsprekersRecensie

Tannoy DC10


Een klein vreugdekreetje

De luidspreker die ik ter recensie kreeg is het topmodel uit de Definition lijn. Als ik de doos uitpak kan ik me niet bedwingen en komt er spontaan een klein vreugdekreetje uit mijn mond. Een echt ‘wauw’ gevoel bekruipt mij, zo mooi zijn deze luidsprekers om te zien.

Luxe en kwaliteit

tannoy-DC10-2De set is in een prachtige warme kersenfineer uitgevoerd, afgewerkt met een superstrakke kristalheldere hoogglans lak. Erg sjiek en met zijn uiterlijk en zijn  hoogte van 112,5 cm., maakt de Tannoy DC10 onmiddellijk indruk. De beide woofers zijn omrand door 3 cm. brede gepolijst aluminium randen die netjes in het houtfineer zijn ingefreesd; Ik kan niet anders zeggen dat het heel erg mooi is om te zien. De hele speaker ademt een groot gevoel van luxe en kwaliteit. Als hij zo klinkt als hij eruit ziet……. Ook aan de achterkant zien we dat Tannoy niet bespaard heeft op onderdelen en worden alleen maar kwaliteitsproducten gebruikt.

 

Tannoy-9De luidsprekeraansluitingen zijn van WBT en geschikt voor bi-wiring. Naast de dubbele plus en min aansluitterminals is er nog een vijfde aansluiting aangebracht waarmee het chassis van de  luidsprekerunits via de luidsprekerkabel met de versterker aan de aarde verbonden kan worden. Ook hier weer is aandacht besteed aan het uiterlijk en afwerking en is er een fraaie omlijsting van gepolijst aluminium aangebracht.

Dual Concentric

De beide luidsprekers zijn geselecteerde 25 cm. woofers. Daarbij is in de bovenste woofer het zogenaamde Dual Concentric principe toegepast.  Met dit principe, waarbij de tweeter in het centrum van de woofer is geplaatst, komt de energie van de muziek uit een punt. Vanuit dit punt wordt een gelijkmatige geluidsgolf gecreëerd die door het hoornprincipe van de conus van de woofer, in alle richtingen wordt verspreid. Het geluid wordt dus zowel verticaal als horizontaal homogeen verdeeld wat uiteindelijk resulteert in een betere verstaanbaarheid, natuurlijke klank een betere spreiding van het geluid, waardoor plaatsing van de luidsprekers wat minder kritisch zou zijn in vergelijking met conventionele luidsprekersystemen.

In wezen is de Tannoy DC10T een drieweg luidsprekersysteem waarbij de bovenste dual concentric woofer het middengebied vanaf 200Hz tot 1.400 Hz voor zijn rekening heeft . De  25 mm. titanium tweeter neemt het vanaf 1.400 Hz over en heeft een vlakke frequentiecurve tot ver boven 35 kHz. De onderste woofer is geheel beschikbaar voor de laagste regionen.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “Tannoy DC10

  • Heb de Royal Kingdom ooit kunnen beluisteren. Indrukwekkend stuk meubel hoor, een soort hummer voor de huiskamer. Die vergelijking kan verder doorgetrokken worden want het rijgedrag van een hummer is net als de geluidskwaliteit van de Kingdom nou niet echt subtiel.
    Een set 805D van B&W, die hier ook op de site staan, zijn echt een stuk verfijnder.
    Toch jammer dat Tannoy geen goede ontwerper meer heeft, want ik ben zelf wel een beetje gevoelig voor nostalgie.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.