LuidsprekersRecensie

Tannoy DC10

339-large-3QFrGOffCherryTannoy heeft in 2010 een aantal nieuwe modellen uitgebracht, inclusief een prachtige kleerkast van een speaker, de Royal Kingdom. In deze test bespreken we een minder extreem maar toch bovenmodaal model, de DC10T.

Vakmanschap

Als we het hebben over traditie en timmermansvakmanschap, dan valt direct de bijzondere Prestige lijn op. Deze volledig houten (walnoten) en handgebouwde luidsprekerserie is een typisch Tannoy product en is het toppunt van passie en vakmanschap. Ik ben zelf ooit in bezit geweest van een set Tannoy Prestige GRF Memory luidspreker set, voorzien van grfmemory-heéén 15 inch dual concentric luidspreker. Het is echt de mooist gebouwde luidspreker die ik ooit in mijn bezit heb gehad.  Nu heb ik af en toe nog wel eens spijt van dat ik ze niet meer heb. Een paar trefwoorden: Indrukwekkend, groots en mooi gebouwd. Waarom ze weg moesten, vraagt u zich af? Wel, ik kreeg ze nooit echt mooi aan het spelen. Achteraf denk ik dat de slechte akoestiek van mijn woonkamer in mijn voormalige woning daar mede debet aan was. Ik zou ze in mijn huidige woonkamer nog wel eens willen uitproberen. Wie weet komt het er nog wel een keer van.

Blauw bloed

tannoy-kingdomroyalNaast een tweetal Home Theater luidsprekersystemen, begint de serieuze hifi met de Definition lijn, gevolgd door een Dimension lijn en als laatste, de al eerder genoemde Prestige lijn.  Nou nee, de Prestige is niet als laatste in de rij. Er is nog één luidspreker die aan de top van deze audioketen staat: de Royal Kingdom. Een ‘onwaarschijnlijk’ grote, over de top luidspreker waarvoor je eerst ook nog eens extra fundering moet aanleggen, voor je ze in huis kunt zetten. Dat laatste is natuurlijk een beetje overdreven maar het feit is wel dat deze Koninklijke speakers zo’n 125 kg per stuk wegen! In eerste instantie zijn deze luidsprekers voor de Japanse markt gemaakt, maar nu zijn ze ook beschikbaar voor de Europese markt. Een exemplaar was al te bewonderen op de AV-NU. Echter met een prijs van € 40.000 + niet voor iedereen weggelegd.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “Tannoy DC10

  • Heb de Royal Kingdom ooit kunnen beluisteren. Indrukwekkend stuk meubel hoor, een soort hummer voor de huiskamer. Die vergelijking kan verder doorgetrokken worden want het rijgedrag van een hummer is net als de geluidskwaliteit van de Kingdom nou niet echt subtiel.
    Een set 805D van B&W, die hier ook op de site staan, zijn echt een stuk verfijnder.
    Toch jammer dat Tannoy geen goede ontwerper meer heeft, want ik ben zelf wel een beetje gevoelig voor nostalgie.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.