LuidsprekersRecensie

Tangent EVO45 en Jamo S606

Conclusie

Tangent EVO45

Tangent EVO45 Als je mijn verhaal hebt gelezen, heeft u zeker kunnen proeven dat ik erg gecharmeerd ben van de Tangent EVO E45 luidspreker. Dit is een heerlijke muzikale speaker die zich ook nog eens makkelijk laat aansturen. Zelfs met een300B versterker gaat het spelen eigenlijk vanzelf. Ook met de Cambridge Azur 640A gaat het erg goed. Het laag is dan nog meer onder controle. De luidsprekers vallen weg in het totale geluidsbeeld en zetten een realistisch plaatje neer.

Nee, de Tangent EVO E45 heeft mij geen moment verveeld. Natuurlijk heeft de Tangent zijn beperkingen. Met name detaillering, finesse en autoriteit zijn kwaliteiten waar duurdere speakers mee gaan lopen. Maar laten we eerlijk blijven, in deze prijsklasse kun je ook niet verwachten dat je alles krijgt.

Jamo S606

Jamo S606Dit is toch een ander verhaal. Natuurlijk is de Jamo S606 geen slechte luidspreker, integendeel. De Jamo is een met zorg gebouwde en goed afgewerkte alleskunner en voor mensen die niet echt kritisch naar muziek luisteren zal deze speaker een trouwe vriend kunnen zijn. Het geluid is goed aanwezigen redelijk in balans. En dan met name de laagweergave is een wat lastige factor. Het belangrijkste is dat de muzikale beleving achterblijft waardoor de luidspreker wat minder boeit. Dit alles bezien vanuit het oogpunt vaneen verwende muziekliefhebber, dat wel.

Let wel, we hebben het hier wel over een complete set voor minder dan 400 euro! Gewoon zoals het concept van Jamo al jaren is: veel luidspreker voor weinig geld.
Maar als je een goede vloerstaande luidspreker zoekt die een instap biedt in de audiofiele muziekwereld, ga dan eens luisteren naar de Tangent EVO E45. Kies er een mooie muzikale transistor of buizenversterker bij en je zit voor een minimale investering op de eerste rang. Heel veel plezier.

importeur: Havoned

Meetrapporten

Auteur: Dick van de Merwe

Jamo S606 Luidsprekersysteem

De impedantierespons lijkt wat grillig te zijn, met name door de hoge bulten in het laag en een oplopende curve tussen 500 Hz en 2 kHz naar 12 Ohm, maar het lijkt erger dan het is. In feite hebben we hier met een niet zo moeilijk aan te sturen luidsprekersysteem te doen. De laagste punten in de impedantielijn vinden we rond 100 Hz met 4,2 Ohm en rond 450 Hz met 4,5 Ohm. De bijhorende fasehoeken liggen dicht bij de 0 Ohm lijn. Tussen 100 en 500 Hz zijn er diverse lichte kastresonanties zichtbaar die voor wat extra kleuring van het weergegeven geluid kunnen zorgen.
Jamo S606 Impedantie en fasecurveDe De Jamo S606 is zoals veel speakersystemen in hun klasse een zogenaamd basreflexsysteem. Dit is om wat meer (voelbare) druk in de lage frequenties te kunnen geven en het rendement in dat gebied te verbeteren. Het dal tussen de twee wat ongelijke impedantiebulten in het laag is de afstemfrequentie van de reflexopening. In dit geval ligt dat op precies 50 Hz.
Dit Jamo S606 speakersysteem kan probleemloos op iedere fatsoenlijke versterker worden aangesloten.

Tangent EVO E45 meetrapport.

De impedantierespons is redelijk grillig maar nergens echt kritisch. In het meest kritische gebied, waar de meeste energie zich meestal in de muziek bevindt, komt de impedantie niet onder 4,5 Ohm. In dit geval ligt het dal op 170 Hz. De fasehoek beweegt zich daar ook nog eens rond de 0 graden lijn. Een hoge stroomvraag uit de versterker hoef je hier dus niet bang voor te zijn. Tussen 6 en 7 kHz wordt de 4 Ohm lijn aangeraakt, maar ook weer bij de meest vriendelijke fasehoek.
Tangent EVO E45 Impedantie en fasecurveRond 280 Hz is een opvallende afwijking van de impedantie/fasecurve te zien. Het lijkt eerder iets van een conusresonantie dan een echte kastresonantie. Het kan voor enige kleuring in dat gebied zorgen. Verder zijn er eigenlijk weinig sporen zichtbaar die op resonanties van de behuizing lijken. Alleen de opvallende hup in de lijn rond 280 Hz kan ik zo niet thuisbrengen. De E45 is een zogenaamd basreflexsysteem. De poort daarvan is, aan het dal tussen te twee impedantiebulten in het laag te zien, afgeregeld op ongeveer 54 Hz.

De Tangent EVO E45 heeft geen extreem hoog rendement maar zal door gemakkelijke last die het vormt voor de voorgeschakelde versterker ook met kleinere uitgangsvermogens goed kunnen leven. Tangent adviseert versterkervermogens vanaf 10 Watt. Lijkt me ook geen enkel probleem. Technisch een mooi verzorgt luidsprekersysteem…

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.