LuidsprekersRecensie

Tangent EVO45 en Jamo S606

Nauwkeurig afgewerkt

Jamo S606 aansluit terminalIk moet wel zeggen dat alles zeer nauwkeurig en strak is afgewerkt. De zijpanelen zijn gefineerd spaanplaat of MDF. Al met al een nette maar een ietwat goedkoop ogende afwerking. Alles bezien vanuit de verkoopprijs uiteraard. Er worden inschroefbare spikes meegeleverd om de luidspreker van de ondergrond te ontkoppelen.
Ik heb deze zelf niet gebruikt maar afhankelijk van de ondergrond zou ik hier zeker gebruik van maken. Aan de achterkant zien we een aansluitterminal welke geschikt is voor bi-wiring, voorzien van een viertal eenvoudige maar stevige vergulde schroefterminals. Als we de terminalstrip eraf schroeven zien we dat Jamo het filter aan de achterkant heeft gemonteerd.

Jamo S606 crossoverHet filter is opgebouwd uit eenvoudige componenten;een aantal spoelen en bipolaire condensatoren.Deze laatsten zijn niet de meest geweldige oplossing in een luidsprekerfilter. Maar eerlijk is eerlijk, voor een prijs van € 199 per luidspreker had ik ook niet anders verwacht en deze rechtvaardigt dan ook zeker deze component keuze van Jamo.

Met een gevoeligheid van 89 Db en een nominale impedantie van 6 Ohm is een brede versterkerkeuze mogelijk. Uiteraard zet ik de luidspreker in mijn bestaande 300B buizenset in, maar ook een eenvoudige kwaliteits transistorversterker mag niet ontbreken. Deze laatste is prijstechnisch ook de meest voor de hand liggende keuze.

 

Opstelling van de Jamo S606

De opstelling van de Jamo S606 is niet erg kritisch. Ik kies ervoor om de woofer naar binnen te draaien. Dus naar elkaar toe gericht. Ik vind het laag in deze opstelling het meest natuurlijk. De speakers staan ongeveer 2,5 meter van elkaar af en iets naar binnen gedraaid.
Wat opvalt is het goede stereobeeld die de luidsprekers neerzetten. Het ontwerp van de smalle kast werpt hier zeker zijn vruchten af. Het geluid is vol en het laag is goed aanwezig en in balans met het hoog/midden gebied.

Allereerst speel ik met mijn eigen 300B buizenset. Wel wat over de top voor deze speaker maar dat hoeft niet echt een probleem te zijn. Dat gaat in eerste instantie prima maar bij wat hogere volumes wordt met name het laag toch wel erg rommelig. Er is toch wel veel resonantie van de kast volgens mij en daarnaast werkt het basreflex concept ook niet erg mee in combinatie met mijn buizenset.
Dan maar snel naar de meer voor de hand liggende versterkerkeuze. Dit is een Cambridge Azur A640 versterker.

Cambridge Azur 640De Cambridge Azur 640 is een kleine, maar zeer muzikale en stabiele transistorversterker. Het laag van de Jamo S606 knapt er zeker van op maar het blijft een beetje oppassen bij hogere volumes omdat de luidspreker dan toch de neiging heeft om wat ‘boemerig’ te worden. Dit probleem heeft uiteindelijk ook meer te maken met het luidspreker ontwerp dan met de versterker keuze, gezien de meetresultaten.
Ondanks dat het stereobeeld prima klopt blijft het geluid een beetje aan de luidsprekers geplakt zitten. Het leeft niet echt. Betrokkenheid bij de muziek mis ik dan ook.
Maar goed, ik ben natuurlijk ook wel een beetje verwend en als je zolang naar topapparatuur luistert is het een hele omschakeling naar een budget set als deze Jamo S606.

Tangent EVO E45

Van dezelfde importeur komt ook de duurdere Tangent EVO E45. Eveneens een slanke vloerstaande luidspreker.

Tangent EVO45 aansluit terminalTangent wordt ontwikkeld en geproduceerd, net zoals Jamo, in Denemarken en is vergeleken met Jamo een relatief klein merk. De afmetingen van de Tangent EVO E45 zijn ook iets bescheidener dan de Jamo S606. Met zijn 100 cm hoogte, 14,5 cm  breedte en 26 cm. diepte heeft deze luidspreker een bescheiden uitstraling voor een vloerstaande luidspreker.

De set die mij is gestuurd is gespoten in hoogglans wit (slik),maar dat is inmiddels weer een nieuwe trend. Als ik de luidsprekers neerzet krijg ik van mijn medehuis genoten dan ook de nodige beeh’s en bah’s te horen maar dat komt mede doordat onze eigen interieur smaak voornamelijk antiek getint is en dus donkerbruin gekleurd, waardoor de Tangent EVO45 luidspreker erg aanwezig is en afsteekt bij het overige interieur. Echter kan ik mij wel degelijk voorstellen dat in een moderne woonkamer deze kleur zeer fraai kan staan.

Tangent EVO45 crossoverEn voor alle muziekliefhebbers met een spontane allergie voor wit, wees niet gevreesd, deze luidspreker is ook in hoogglans pianozwart te verkrijgen. De luidspreker wordt geleverd meteen keurig strak afneembaar zwart front, al had ik hier bij het wit van de luidspreker een ander kleur front gekozen want het zwarte front op de witte kast is erg opvallend. Maar al met al is de Tangent EVO E45 een heel fraai ogende luidspreker.

 

Lekker los met de Tangent EVO45

De luidspreker is bevestigd op een metalen kruis waarvan de ‘poten’ uitsteken. In de uiteinden kunnen dan de meegeleverde spikes worden geschroefd. Al met al straalt de luidspreker een grote kwaliteit uit wat betreft constructie, afwerking en materiaalkeuze. Dat mag dan ook wel, want deze set kost toch het dubbele van de Jamo set.Ook hier begin ik weer met mijn 300B versterker en dat gaat verrassend goed. Wat direct opvalt is dat naast het mooie stereobeeld de luid-spreker een heel ruimtelijk plaatje neerzet. Anders dan bij de Jamo komt de muziek lekker los van de speakers.
De instrumenten staan mooi los in de ruimte en stemmen worden zeer levensecht vertaald. Het laag is wat minder groots aanwezig dan de Jamo S606, echter is deze laagweergave van een veel mooiere kwaliteit, zonder het ‘boemige’ karakter van de Jamo. En ook bij hogere volumes blijft het geluidsbeeld staan en blijft het laag mooi strak.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.