LuidsprekersRecensie

Tangent EVO45 en Jamo S606

Is het mogelijk om in deze tijd nog een paar fatsoenlijk klinkende vloerstaande luidsprekers maken voor duidelijk minder dan € 1000 per paar?

Jamo S606Tangent EVO45Dat is wat mij te binnen schoot toen mij de twee paar luidsprekers werden aangeboden door Havoned, de Nederlandse importeur van beide merken. Havoned is een audio/video-importeur met voornamelijk AV meubelen, audio-accessoires, kabels en projectieschermen in het pakket. Het luidsprekerpakket omvat een tweetal merken: Jamo en Tangent. Beide merken bevinden zich voornamelijk in de wat lagere prijsklasse, al heeft Jamo wel een paar echte high end (kostbare) luidsprekers. Voor mij ligt nu de uitdaging om eens te kijken en te luisteren of voor minder dan duizend euro nog een goede vloerstaande luidspreker kan worden gemaakt. De Jamo S606 is veruit de voordeligste met een kleine € 400 per set. De Tangent EVO E45 kost het dubbele.

Jamo S606

Jamo is een Deens merk dat zijn voetsporen in de audiowereld al lang heeft verdient. Ik herinner mij vroeger (in de jaren 70) nog als tiener het merk. Destijds meer een budgetmerk, dat wil zeggen: veel luidspreker voor weinig geld. Toch heeft Jamo in de tijd ook echt serieuze audioproducten ontwikkeld en is heden ten dage uitgegroeid tot een bedrijf met een breed assortiment luidsprekers (zowel passief en actief) en zelfs een luidsprekerassortiment voor buitentoepassingen.

De luidsprekerlijn omvat een R-lijn ; een reference serie met een tweetal high end luidsprekers, een C lijn, de zogenaamde concertlijn met maar liefst zeven verschillende vloerstaande luidsprekers en evenzoveel monitor luidsprekers. Het is teveel om hier alle verschillen tussen de diverse typen aan te geven, maar mocht u het willen weten verwijs ik je graag naar de Jamo website. Dan is er nog een grote serie wandluidsprekers en home cinema luidsprekers. Ik vraag mij af of de consument uit het totale aanbod nog wegwijs kan worden. Ik haak in ieder geval al snel af bij zoveel diversiteit. Maar eerlijk is eerlijk, Jamo verkoopt in meer dan 80 landen succesvol audioproducten dus ergens klopt het concept en filosofie van Jamo zeer zeker en ben ik de laatste die dat zal bestrijden.

Drieweg met vier speakers

De Jamo S606 is zeker een luidspreker die eens uitnodigt om kritisch te kijken. Als eerste de prijs. Voor € 399 per paar bent je de nieuwe eigenaar en wat betreft uiterlijk en gewicht is dat echt een koopje. Je kunt je bij dit product echt afvragen hoe ze het er voor kunnen maken. De kast een 110 cm. hoog en zo’n 20 cm. breed. Met een diepte van bijna 35 cm. is dit echt een stevige luidspreker die zeker in de huiskamer aanwezig zal zijn.

Het is een drieweg basreflex systeem met voor het hoog een 1 inch tweeter en daaronder een tweetal 5 inch midrange luidsprekers. Voor het laag is er onderin de kast aan de zijkant een 8 inch woofer geplaatst. De luidspreker heeft een beetje  weg van het Audio Physic principe. Deze Duitse luidspreker fabrikant werkt ook veel met aan de zijkant geplaatste woofers. De luidsprekers aan de voorkant zitten volledig in het voorfront geassembleerd en helaas is het daardoor niet mogelijk om eens een kijkje te nemen in de kast en zo de opbouw te beoordelen. Maar in deze prijsklasse verwacht ik niet echt grote verrassingen.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.