Recensie T.A.C. K-35 geïntegreerde versterker - TAC K-35

T.A.C. K-35 geïntegreerde buizenversterker

Metingen

Het uitgangsvermogen is gezond met 35 watt in 8 Ohm. De ingangsgevoeligheid is zoals bij te veel versterkers aan de hoge kant: met de volumeregelaar vol open is er slechts 165 mV ingangspanning nodig om maximaal vermogen te bereiken. De ingangsweerstand is 47 kOhm. Het prettige is dat de stand van de volumeregelaar nagenoeg geen invloed heeft op de frequentierespons van de versterker.

FrequentieresponsDe frequentierespons is vanaf de laagste regionen glad als een liniaal en laat het -3 dB punt bij een nette 62 kHz zien. Bij 170 kHz is de piek van de resonantiefrequentie van de uitgangstrafo te vinden. Ver genoeg weg om geen echte invloed meer op de audiofrequenties tot 20 kHz te hebben.

T.A.C. heeft zo te zien een prima uitgangstrafo gewikkeld of laten wikkelen.

DempingfactorDat wordt nog meer duidelijk als we aan de meting van de dempingfactor kunnen aflezen dat er nagenoeg geen negatieve tegenkoppeling wordt toegepast om cijfertjes op te leuken. Een dempingfactor van 3,5 gerelateerd een 8 Ohm belastingweerstand, over de luidsprekerklemmen, is laag, maar niet ongewoon bij een non-feedback versterker waar de weergavekwaliteit voor de koele cijfers woorden geplaatst.

Waar wel voor gewaakt moet worden: koppel geen luidsprekers achter een no-feedback versterker waarvan de impedantie extreem hoge bergen en diepe dalen laat zien. Dat heeft zijn effect op de werkelijke frequentierespons van de versterker. Bij een iets meer zorgvuldig matchen van versterker en luidsprekersysteem is er niet veel tegen om een versterker met een lage dempingfactor te gebruiken. Als we naar de luidsprekersystemen kijken die bij mij thuis voorbij zijn gekomen, zitten daar veel speakers bij die geen enkele hindernis hoeven te zijn voor een versterker als de K-35.

 

THD n vs uitgangsvermogen

De vervorming ziet er netjes uit met 0,08% bij 1 watt uitgangsvermogen. Zeker voor een versterker die niet op tegenkoppeling leunt.

 

 

 

FFT THD n residu 1 kHz 1 watt 8 Ohm

Bekijken we de FFT plaatjes dan zijn zowel de tweede als derde harmonischen op -65 dB te zien, de vierde op -94 dB. Min of meer typisch gedrag voor een push pull buisversterker. De brom en ruis zijn onbekende plaaggeesten in de K-35. De 50 Hz bromresten, meestal een gevolg van instralen van de voedingtrafo op de gevoeligste elektronicadelen, vinden we pas op -82 dB, gerelateerd aan 1 watt uitgangsvermogen. Ook de 100 Hz resten uit de gelijkgerichte voedingspanning liggen op -82 dB. Heel mooi.

De T.A.C. K-35 is een goed ontworpen buizenbak en laat zich ook van zijn beste kant zien op de meetbank.

Conclusie

Een hele fijne versterker, deze K-35 van T.A.C. Van binnen en buiten. Een goed klinkende buizenbak die ook nog eens gezien mag worden. Door het praktische en mooie design is de K-35 gewoon in het audiorek te plaatsen en ongecompliceerd prettig in bediening. De ruststroomautomaat maakt de versterker nagenoeg foolproof in gebruik. De prijs/ kwaliteit-verhouding is 100% in orde. Dit is een buizenbak waar je vele jaren plezier van kunt hebben. Ik kan je alleen nog maar warm aanbevelen om eens naar een T.A.C. K-35 te gaan luisteren als je een buizenversterker in deze prijsklasse zoekt die goed klinkt én er goed uitziet.

T.A.C. K-35 geïntegreerde versterker
Prijs: 2299,00
Importeur: Audipulse

TAC K-35 voorpagina

 

Andere apparatuur in de huis/luisterkamers:
Luidsprekers: Audiovector S3 Signature, Akloon, B&W PV1 subwoofer, Audio Note AN-E.
Versterkers: TD Classic One voorversterker, Cleo 6 voorversterker, MonoBill Classic KT88, Ceasar II 300B SE, Eindversterker met Hypex UCD400, T.A.C. EL34pp geïntegreerde versterker, Rega Mira 3, Moon i-1, Quad Elite voor en eindversterker.
Bronnen: Sonos Music System, Audio Aero Prima da-converter, Altmann JISCO en UPCI jitterkillers, Muziek-PC met M2Tech HiFace USB-SPDIF converter, Musical Fidelity V-DAC en M1 DAC, Arcam rDAC, Scott Nixon DacKit. Michell Gyrodek/ Orbe draaiplateau, MB Schröder Reference arm, Ortofon MC30 super, Leema Elements Phono, Ortofon T-20 step up trafo, PhonoDude mk.3 RIAA amp.
Bekabeling: Siltech Classic 110, Crystal Piccolo, TD silver interlinks. Siltech Classic 110 LS kabel, Audiovector Signature LS kabel. Supra 2.5 Classic. Siltech Stockholm Bullet, Apogee Wide-eye, Siltech SPX-30, Harmonix XDC-2, Harmonic Technology netkabels, Transparant USB kabel. Isotek Titan.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

3 thoughts on “T.A.C. K-35 geïntegreerde buizenversterker

 • 08 juni 2016 om 21:26
  Permalink

  Mooi mooi. Behalve het geluid vond ik oude buizenversterkers ook lekker ruiken. Beetje raar misschien, I know.
  Qua klank blijft een buizen versterker superieur, vooral de vervorming is karakteristiek en wordt door vele bemind. Ik zoek nu een buizen versterker voor in de woonkamer. Boven genoemde lijkt mij zeker wat. Bedankt voor de tip!

  Beantwoorden
  • 07 december 2016 om 18:57
   Permalink

   Heb je al een buizenversterker? Een beetje laat maar toevallig heb ik net mijn TAC 50 met KT 88 eindbuizen te koop gezet.

   Beantwoorden
 • 11 januari 2020 om 20:50
  Permalink

  Ik heb deze TAC K35. Hij klinkt geweldig. Ik heb het kwartet eindbuizen geupgrade naar Psvane Treasure 6CA7-T MKII , en gekoppeld aan een setje Monitor Audio PL100 MKII levert het een van de best klinkende sets op die ik ooit heb gehoord.

  Het podium is groot, en wat er op speelt is prachtig welonderschieden. Het hoogt “zingt” als een buis, heeft een heerlijke resolutie en klinkt tegelijkertijd een beetje “mellow”. Alsof je twee glaasjes prosecco at, en daarna gaat luisteren. De bass-extensie is strak en diep, 20 hz kan met veel overtuiging worden weergegeven.

  Geef de versterker zeker 100 uur om een beetje in te spelen, en welkom in Audio Nirvana…!!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.