Recensie T.A.C. K-35 geïntegreerde versterker - TAC K-35

T.A.C. K-35 geïntegreerde buizenversterker

Luisteren

Nog veel meer van belang is natuurlijk het geluid. De T.A.C. komt op het moment dat de geweldig mooie Audiovector speakersystemen in mijn woonkamer, staan. En die vormen een alles behalve moeilijke versterkerbelasting voor een versterker. Na het opwarmen, neem een half uur voor de versterker helemaal op stoom is, blijkt snel dat de K-35 een echte buizenbak is. De toon is honingachtig zacht, zonder gelukkig overdadig naar de te ‘bruine’ kant over te hellen.

Zoals ik regelmatig nog mensen spreek die nog steeds de grote radio’s uit de jaren 50 en 60 als voorbeeld aanhalen als ze het over buisversterking hebben en de voluptueuze sound van de radio’s en radiomeubels nog steeds als het ultieme buizengeluid in gedachte hebben. Het zal de zoete herinnering na de overgang naar de koude solid state douche, vaak nog in de vorm van een draagbare transistorradio, zijn die dat soort melancholie levend houd. Het zijn in ieder geval de mensen die daarna waarschijnlijk nooit meer naar apparatuur met buizen hebben geluisterd.

De K-35 geeft in ieder geval een heerlijk ongestrest geluid dat helemaal los van de speakers komt te staan. Een ‘groot’ geluid. ‘The Big Tone’ noemen ze dit in de USA. Daar is weinig weerstand tegen te bieden, dus stop het geleuter over het geluid en luister liever naar je favoriete muziek… En dat is niet zo moeilijk. Ook na vele uren luisteren niet. Dat de K-35 niet ’s werelds meest getailleerde geluidsbeeld voor m’n neus neerzet vind ik minder relevant. Dat de diepere laagweergave wat rondborstiger is dan bij een retestrakke solid state versterker ook niet. Als het totaalplaatje klopt, zoals hier, breek ik m’n hoofd al lang niet meer over dit soort dingen.

TAC K-35 schuinbovenDe enige ‘zorg’ is zo’n moment dat de avonden weer te kort zijn omdat er weer zoveel muziek nog op de playlist staat waar ik (weer) niet aan toe kom. Wat voor een groter compliment moet ik een versterker dan verder nog geven? Heel kort samengevat: een heerlijke versterker waarmee het erg gemakkelijk leven is. Wil je een versterker met een ultieme pinpointweergave, het allerstrakste, krachtigste laag en meest analytische detaillering? Zoek verder. Hou je van een een relaxt, schoon, smeuïg, plastisch geluid, dat je muziek altijd op z’n voordeligst de huiskamer in probeert te rollen? Dan is een kennismaking met de K-35 een aanrader.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

3 thoughts on “T.A.C. K-35 geïntegreerde buizenversterker

 • 08 juni 2016 om 21:26
  Permalink

  Mooi mooi. Behalve het geluid vond ik oude buizenversterkers ook lekker ruiken. Beetje raar misschien, I know.
  Qua klank blijft een buizen versterker superieur, vooral de vervorming is karakteristiek en wordt door vele bemind. Ik zoek nu een buizen versterker voor in de woonkamer. Boven genoemde lijkt mij zeker wat. Bedankt voor de tip!

  Beantwoorden
  • 07 december 2016 om 18:57
   Permalink

   Heb je al een buizenversterker? Een beetje laat maar toevallig heb ik net mijn TAC 50 met KT 88 eindbuizen te koop gezet.

   Beantwoorden
 • 11 januari 2020 om 20:50
  Permalink

  Ik heb deze TAC K35. Hij klinkt geweldig. Ik heb het kwartet eindbuizen geupgrade naar Psvane Treasure 6CA7-T MKII , en gekoppeld aan een setje Monitor Audio PL100 MKII levert het een van de best klinkende sets op die ik ooit heb gehoord.

  Het podium is groot, en wat er op speelt is prachtig welonderschieden. Het hoogt “zingt” als een buis, heeft een heerlijke resolutie en klinkt tegelijkertijd een beetje “mellow”. Alsof je twee glaasjes prosecco at, en daarna gaat luisteren. De bass-extensie is strak en diep, 20 hz kan met veel overtuiging worden weergegeven.

  Geef de versterker zeker 100 uur om een beetje in te spelen, en welkom in Audio Nirvana…!!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.