Recensie T.A.C. K-35 geïntegreerde versterker - TAC K-35

T.A.C. K-35 geïntegreerde buizenversterker

Even wat techniek

Het leuke is dat bij een push pull buisversterkervaak aan de gebruikte buiscombinatie al af te leiden is welke schakeling er gebruikt wordt. Er zijn grof gezien een drietal gebruikte voorversterker/ fasedraaierschakelingen die je bijna steeds weer tegenkomt. Allemaal al bedacht in de gouden eeuw van de buis, de jaren 30 tot en met de jaren 60 van de vorige eeuw.

mullard_ecc83_boxAls je één ECC83 geflankeerd ziet door een tweetal ECC82 buisjes, hier in de K-35 met de USA typenummers 12AX7 en 12AU7 aangeduid, dan weet je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat er een Schmith of ‘Long tail’ fasedraaier wordt toegepast. Het muzieksignaal komt op één helft van de ECC83 dubbeltriode binnen, wordt daarin versterkt en gekoppeld aan één helft van de ECC82. Die ligt met kathode via een hoge weerstandwaarde aan massa waardoor het in deze kathodeweerstand gemoduleerde signaal zorgt voor de sturing van de tweede buishelft van de ECC82. philips_ecc82

Bij deze buis ligt het stuurrooster op massapotentiaal. Het leuke is nu dat vanaf beide anodes een stuursignaal voor de EL34 eindbuizen komt dat in tegenfase blijkt te staan. Het voordeel van de elegante Schmith schakeling ligt ‘m in de nagenoeg identieke uitgangsimpedanties van beide uitgangen. Doordat er een buisje met een relatief lage inwendige weerstand wordt toegepast, hier dus de ECC82, zal de zogenaamde Millercapaciteit van de eindbuis weinig gelegenheid krijgen om samen met deze uitgangsweerstand een laagdoorlaatfilter te vormen dat veel te vroeg inzet. Dat blijkt ook later in de metingen goed uit de verf te komen. De gebruikte onderdelenkwaliteit zal een lang stabiel leven niet in de weg staan.

Aansluiten

Een versterker als dit heeft geen uitgebreide gebruikersinstructies nodig om snel tot muziek te komen. Het is niet meer dan een kwestie van bronnen aansluiten, speakers er aan, netspanning kabel er in. Druk op de powerknop en het proces start. De buizen gloeien op, achter de schermen komt de boel op spanning. Na een krap minuutje klikt een relais om en gaat de ‘warm up’ led uit en geeft een lichte draai aan de volumeregelaar de muziek vrij. Dit is nou wat je noemt een ouderwets ongecompliceerde versterker waarbij geen enkele non-audiofiel ingestelde partner van de trotse eigenaar omgangproblemen mee zal hebben.

 

TAC K-35 achterkant

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

3 thoughts on “T.A.C. K-35 geïntegreerde buizenversterker

 • 08 juni 2016 om 21:26
  Permalink

  Mooi mooi. Behalve het geluid vond ik oude buizenversterkers ook lekker ruiken. Beetje raar misschien, I know.
  Qua klank blijft een buizen versterker superieur, vooral de vervorming is karakteristiek en wordt door vele bemind. Ik zoek nu een buizen versterker voor in de woonkamer. Boven genoemde lijkt mij zeker wat. Bedankt voor de tip!

  Beantwoorden
  • 07 december 2016 om 18:57
   Permalink

   Heb je al een buizenversterker? Een beetje laat maar toevallig heb ik net mijn TAC 50 met KT 88 eindbuizen te koop gezet.

   Beantwoorden
 • 11 januari 2020 om 20:50
  Permalink

  Ik heb deze TAC K35. Hij klinkt geweldig. Ik heb het kwartet eindbuizen geupgrade naar Psvane Treasure 6CA7-T MKII , en gekoppeld aan een setje Monitor Audio PL100 MKII levert het een van de best klinkende sets op die ik ooit heb gehoord.

  Het podium is groot, en wat er op speelt is prachtig welonderschieden. Het hoogt “zingt” als een buis, heeft een heerlijke resolutie en klinkt tegelijkertijd een beetje “mellow”. Alsof je twee glaasjes prosecco at, en daarna gaat luisteren. De bass-extensie is strak en diep, 20 hz kan met veel overtuiging worden weergegeven.

  Geef de versterker zeker 100 uur om een beetje in te spelen, en welkom in Audio Nirvana…!!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.