Recensie T.A.C. K-35 geïntegreerde versterker - TAC K-35

T.A.C. K-35 geïntegreerde buizenversterker

De K-35

TAC K-35 frontAllemachtig, wat een bijna ongezond zware versterker is dit weer met zijn 26,5 kg. Echt compact is het ook niet. De breedte is op 43 cm gehouden, wat we toch als standaard breedte voor een audioapparaat kennen. De diepte is behoorlijk, maar nog goed hanteerbaar voor een gemiddeld audiorek. De hoogte van 20,5 cm is natuurlijk veel royaler dan we van een geïntegreerde solid state versterker gewend zijn, maar dat hoeft verder weinig problemen op te leveren.

De K-35 wordt wel warm, maar zeker niet overdreven heet. Ik heb klasse-A solid state versterkers in huis gehad die de warmte die door deze T.A.C. gegenereerd wordt met verve overtreffen. EH EL34De EL34 eindbuizen en ECC83 en ECC82 voorversterkerbuisjes worden aan de voorzijde door een plexiglazen venster voor aanraken behoed. Zo’n stijlvolle afscherming van de buizen heb ik nog niet vaak gezien. Je ziet ze gewoon in volle glorie staan, zoals we dat toch graag willen bij een buizenbak, maar zo staan ze zelfs veilig voor grijpende kinderhandjes.

Meestal gaat het bij een buisversterker om een open frame met een kooiconstructie er bovenop die je het liefst zo snel mogelijk op zolder weg stopt. De T.A.C. K-35 is echt als een totaal design bedacht, niet als: oei, de buizen moeten nog worden afgeschermd van de CE…

Op het front vind je een drietal regelaars: twee draaiknoppen en een drukknop voor het inschakelen van de spanning. De grote aluminium draairegelaar in het midden is voor het volume en draait dankzij het gebruik de bekende blauwe Alps potmeter lekker smeuïg. De kleine draaiknop rechts bedient een elektronische stuurschakeling voor de ingangrelais. Ieder kanaal heeft een eigen ledje als indicatie.

Daarnaast is er nog een ‘warm up’ led waar we later nog op terug komen. Op de achterkant vind je vier lijningangsparen plus een record out en zes aansluitterminals voor de luidsprekers. Voor zowel een 4 als 8 Ohm aanpassing. En natuurlijk een IEC chassisdeel voor de netspanning. De afwerking van de K-35 is om door een ringetje te halen. Een extra vermelding voor de oerdegelijk in metaal uitgevoerde afstandsbediening is ook op zijn plaats.

Binnenkant

Als de bodemplaat er afgeschroefd wordt valt daar ook de mooie bouw en verzorgde bedrading op. De op afstand te bedienen motor gestuurde Alps past heel mooi in dit versterkerconcept. De kanaalkeuzeschakelaar lijkt elektronisch te werken maar de elektronica dient slechts als sturing voor relais waarmee de eigenlijke ingangen worden geschakeld die dicht bij de cinch chassisdelen zijn geplaatst, voor een zo kort mogelijke signaalweg. Een ijzersterk punt van de T.A.C. versterker is de ingebouwde ruststroomautomaat. De schakelingen die voor deze auto biasinstelling (zoals de ruststroom door de eindbuizen meestal genoemd wordt) moeten zorgen zijn (helaas) ingegoten in zwarte kastjes en dicht op de hoofdprint gesoldeerd. Mooi maar ook jammer (voor mij), ik had graag even willen zien hoe T.A.C. dit doet…

Een automaat maakt niet alleen het uitwisselen van eindbuizen een fluitje van een cent, het zorgt ook voor een zorgeloos langere levensduur van de buizen. Deze hulpschakeling probeert net zo lang de juiste ruststroom vast te houden tot de eindbuis, reken normaal op een aantal duizend uren luisterplezier, helemaal uit de regeling loopt doordat de negatieve roosterspanning niet meer toereikend is. Dan is het slechts een kwestie van een nieuw kwartetje EL34 buizen plaatsen, verder niks. Geen schroevendraaiers, geen mA of mV-meter, kan allemaal in de kast blijven. Ik vind het één van de betere ontwikkelingen in moderne buisversterkers die gelukkig steeds vaker te zien is. De koppelcondensatoren zijn de bekende zwarte Solen MKP’s, goed en duurzaam. Ik kan niet anders zeggen dan dat er nergens zichtbaar beknibbelt is om wat geld uit te kunnen sparen. Het maakt allemaal een uiterst solide indruk, elektrisch en mechanisch. Mmm, hier kan ik als techneut van genieten.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

3 thoughts on “T.A.C. K-35 geïntegreerde buizenversterker

 • 08 juni 2016 om 21:26
  Permalink

  Mooi mooi. Behalve het geluid vond ik oude buizenversterkers ook lekker ruiken. Beetje raar misschien, I know.
  Qua klank blijft een buizen versterker superieur, vooral de vervorming is karakteristiek en wordt door vele bemind. Ik zoek nu een buizen versterker voor in de woonkamer. Boven genoemde lijkt mij zeker wat. Bedankt voor de tip!

  Beantwoorden
  • 07 december 2016 om 18:57
   Permalink

   Heb je al een buizenversterker? Een beetje laat maar toevallig heb ik net mijn TAC 50 met KT 88 eindbuizen te koop gezet.

   Beantwoorden
 • 11 januari 2020 om 20:50
  Permalink

  Ik heb deze TAC K35. Hij klinkt geweldig. Ik heb het kwartet eindbuizen geupgrade naar Psvane Treasure 6CA7-T MKII , en gekoppeld aan een setje Monitor Audio PL100 MKII levert het een van de best klinkende sets op die ik ooit heb gehoord.

  Het podium is groot, en wat er op speelt is prachtig welonderschieden. Het hoogt “zingt” als een buis, heeft een heerlijke resolutie en klinkt tegelijkertijd een beetje “mellow”. Alsof je twee glaasjes prosecco at, en daarna gaat luisteren. De bass-extensie is strak en diep, 20 hz kan met veel overtuiging worden weergegeven.

  Geef de versterker zeker 100 uur om een beetje in te spelen, en welkom in Audio Nirvana…!!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.