RecensieVersterker

T.A.C. K-35 geïntegreerde buizenversterker

Buizenversterkers zijn er anno 2012 te veel om op te noemen. Wil je als fabrikant nog opvallen dan moet je met producten komen die boven het maaiveld uitsteken. Hetzij met een aantrekkelijk design, een overdaad aan blingbling of juist door slimme schakelingen die de geluidskwaliteit ten goede komen. T.A.C. staat met de K-35 versterker bij het eerstgenoemde in ieder geval vooraan. Kan de versterker echter ook de overtuigen op de andere belangrijker disciplines?

TAC K-35 schuinvoor

Het Duits/ Chinese T.A.C. timmert al weer een aantal jaren aan de weg met mooie buisversterkers. De versterkers worden in Duitsland bedacht en getweakt, de verdere productie gebeurd onder strakke controle in China. Dat levert niet alleen mooie versterkers op, het zijn ook nog betaalbare topproducten. T.A.C. maakt samen met de hier in de lande ook goed bekend staande Vincent audioapparatuur onderdeel uit van het Duitse Sintron Vertriebs GmbH.

Oud maar alles behalve versleten

De inmiddels 108 jaar oude maar nog steeds supervitale elektronenbuis wordt eind jaren 60 van de vorige eeuw snel afgeschreven ten faveure van de razendsnel furore makende transistor. Ook de audioversterker met buizen moet er snel aan geloven, terwijl de oer torrenversterkers helemaal niet goed klonken mid jaren 60 helemaal niet goed klinkt. Dat veranderd pas als de silicium transistor ingeburgerd raakt. Quad, bijvoorbeeld, tot dan vooraanstaand buizenversterkerfabrikant, gaat in 1968 overstag hun eerste solid state 33/303 versterkercombi. Het heeft weliswaar even geduurd, maar het het fameuze merk maakt decennia later alsnog weer een comeback in buizenland. Slechts een enkele fabrikant houdt in die moeilijke jaren halsstarrig vast aan de ‘primitieve’ buis, omdat ze blijven geloven in de kwaliteit er van. Maar ja, de schoorsteen zal toch ook moeten roken (we stookten destijds nog op steenkool)…

Op een gegeven moment is het aantal audioversterkers met buizen er in gereduceerd tot wat je niet meer dan een nog net smeulend vuurtje mag noemen. Alleen gitaristen willen nog buizen in hun gitaaramps, en met goede reden. Maar een vuur is pas uit als de laatste vonk gedoofd is. En dat is dankzij die paar vasthoudende fabrikanten en (zelfbouw) audiobladen nooit gebeurd. Integendeel: pakweg 20 jaar na de teloorgang begint de belangstelling voor de buizentechniek weer te bloeien wat uitloopt op een opmars die op een gegeven moment niet meer te stuiten is. De jaren ‘nul’ van de huidige eeuw brachten meer en meer buizenbakken, nieuwe buizen worden weer in grote getale geproduceerd in Rusland en China, hele luxe types buizen in Tsjechië.

Helaas, het is niet alles wat blinkt onder de zon. Je hebt zoals bij iedere nieuwe of hernieuwde succesvolle trend kartrekkers, goede navolgers en slappe ‘ik ook!’ meelopers, kopieerders en/of profiteurs. Wie wel eens op internet rondsnuffelt naar een betaalbare buisversterker komt voor bijna 100% op één van inmiddels niet meer te tellen Chinese sites terecht, waar het kaf over het koren regeert. Aan het uiterlijk is het meestal niet af te zien, mooie kasten maken kunnen ze overal, zeker in het verre oosten.

Maar voor ‘iets meer’ dan een dubbeltje kun je ook wel degelijk op de eerste rang zitten als je een buizenversterker op je audiorek wilt. De bekende PrimaLuna versterkers zijn hiervan een perfect voorbeeld maar ook de nu besproken T.A.C. K-35 blijkt al snel tot deze categorie te horen, een echte ouderwets goede buizenbak dus.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

3 thoughts on “T.A.C. K-35 geïntegreerde buizenversterker

 • Mooi mooi. Behalve het geluid vond ik oude buizenversterkers ook lekker ruiken. Beetje raar misschien, I know.
  Qua klank blijft een buizen versterker superieur, vooral de vervorming is karakteristiek en wordt door vele bemind. Ik zoek nu een buizen versterker voor in de woonkamer. Boven genoemde lijkt mij zeker wat. Bedankt voor de tip!

  Beantwoorden
  • Heb je al een buizenversterker? Een beetje laat maar toevallig heb ik net mijn TAC 50 met KT 88 eindbuizen te koop gezet.

   Beantwoorden
 • Ik heb deze TAC K35. Hij klinkt geweldig. Ik heb het kwartet eindbuizen geupgrade naar Psvane Treasure 6CA7-T MKII , en gekoppeld aan een setje Monitor Audio PL100 MKII levert het een van de best klinkende sets op die ik ooit heb gehoord.

  Het podium is groot, en wat er op speelt is prachtig welonderschieden. Het hoogt “zingt” als een buis, heeft een heerlijke resolutie en klinkt tegelijkertijd een beetje “mellow”. Alsof je twee glaasjes prosecco at, en daarna gaat luisteren. De bass-extensie is strak en diep, 20 hz kan met veel overtuiging worden weergegeven.

  Geef de versterker zeker 100 uur om een beetje in te spelen, en welkom in Audio Nirvana…!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.