Sunfire HRS-8 subwoofer


Een goed team

Ik heb de HRS-8 eerst bij mijn eigen vloerstaanders gebruikt. AkloonSunfire geeft een laagste frequentie van 22 Hz op. Dat kan ik zo niet op zijn exacte waarheid inspecteren, maar laag gaat dit compacte kastje zeker. Mijn eigen luidsprekers houden het beneden pakweg 35 Hz langzaam aan wel voor gezien. De Sunfire vult het onderliggende gebied, als de muziek het er om vraagt, echter zonder morren en harmonieus aan. Niet meteen hoorbaar, meer voelbaar. Verduld… het is haast onvoorstelbaar wat er uitkomt. Ik ben wel meer mooie subwoofersystemen gewend. Een veel grotere REL B2 doet alles nog wel een streep gemakkelijker en geeft meer echte druk in het diepste laag. De B&W PV1 is voor muziekweergave een echt geheim wapen met zijn ultrasnelle diepe ‘onhoorbare’, tot je ‘m een keer uitschakelt, aanvulling. Maar de Sunfire geeft meer dan je mag verwachten. Het laag dat er uitkomt is van een dusdanig niveau dat ik vaak glimlachend naar het aaibare ding heb gekeken. 

Monitor

Acoustic Energy AE1 ClassicNa deze geslaagde vuurproef kreeg ik een paar Acoustic Anergy AE1 Classic speakers te logeren. En het is deze combi die ik lang heb laten staan, domweg omdat het zo veel luisterplezier geeft. Het klikt geweldig goed doordat beide elkaar zo mooi aan vullen.

Alleen voor drum ‘n’ bass?

Nee, absoluut niet. Há, natuurlijk heb ik heb mijn standaard albums waarop de laagste lusten meer dan bevredigd worden. De Moog Taurus pedalen bij Genesis en Rush leggen een formidabel tapijt onder de muziek, Chris Squire’s Rickenbacker 4001 bas bij Yes krijgt precies de extra oemp die het nodig is. Moog TaurusMaar ook de muziek die niet per se laag georiënteerd is krijgt meer flow, meer lucht, meer adem. Het laat de muziek domweg vrijer in de ruimte staan. Weer wordt duidelijk dat een juiste aanvulling van de laagste octaven het hele muziekspectrum ten goede komt. Het sublaag is belangrijker dan we misschien vermoeden. Stemmen varen er wel bij, akoestische gitaren, hetzelfde. Een basdrum? Prachtig als je die ook kunt voelen, en daar hoef je echt niet hard voor te draaien, nee, gewoon op een normaal luisterniveau het juiste fundament krijgen, dat trillen van de snaren, van de trommelvellen, het wordt allemaal een streepje echter. Maar verduld, een contrabas krijgt toch ook wel veel extra als de bandbreedte naar onderen minder gelimiteerd is. ‘Kicken’ noemen ze dat toch? Nou, geheel terecht.

Onterechte desinteresse

Er zijn mensen die idolaat zijn van kleine speakersystemen en zeggen dat het diepste laag hen niet interesseert, maar dat is volgens mij een misvatting. Het is niet alleen het laag wat verder doorloopt, ook de ruimteafbeelding, hoe vreemd het ook lijkt te klinken, vaart er vaak wel bij. 

Wie koopt er een paar monitorspeakers als de AE1 Classic? Mensen die misschien niet de ruimte hebben om grotere speakers te plaatsen, of een partner hebben die allergisch is voor te aanwezige luidsprekers? Voor een subwoofer als de HRS-8 is altijd wel een plekje te vinden waar ‘ie fysiek niemand in de weg staat. Daarmee worden de al zo mooie kwaliteiten van de monitorluidspreker in één klap nog twee stappen beter. En dat alleen door toevoeging van een kubusje van 25 cm in het vierkant en wat aandacht om beide goed op elkaar in te regelen.

Conclusie

Een machtig mooi apparaat, deze compacte subwoofer met zijn grote daadkracht. Het wat denigrerende ‘tje’ heb ik uit waardering al lang laten vallen. Een mooi ding om te zien, gemakkelijk in gebruik en een verrijking in veel situaties waar het sublaag wel een steuntje in de rug kan gebruiken. De vraagprijs is ronduit vriendelijk. Zeer aanbevolen.

Prijs Sunfire HRS-8: 900 euro

Leverbaar in pianozwart en wit.

Import: Himp
http://www.himp.nl/
http://www.sunfire.com/

 

Moog Taurus

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

4 thoughts on “Sunfire HRS-8 subwoofer

 • 12 januari 2013 om 10:26
  Permalink

  “Er zijn ook nog een tweetal cinch uitgangen met een laag-af filter op 70 Hz, waar ik het nut niet zo van zie. Wat willen we nou, laag of of geen laag?…”

  U heeft humor; dat is een uitgang. Daarom staat er ook output bij.

  Beantwoorden
  • 29 december 2021 om 02:17
   Permalink

   Het nut ervan is dat het het laag weg filtert naar een andere versterker die je dan als fullrange kan gebruiken, als een 2.1 set in het geheel

   Beantwoorden
 • 18 november 2019 om 05:29
  Permalink

  Ik heb een vraag. Ik heb een Dac met cinch uitgangen naar erop aangesloten actieve speakers. Kan ik deze naar de subwoofer geleiden en dan via de subwoofer doorlussen naar de actieve speakers via cinch?

  Beantwoorden
  • 20 november 2019 om 12:28
   Permalink

   Hallo Maarten,

   Zo lang zowel je hoofdspeakers als de sub maar achter dezelfde voorversterker/volumeregelaar zitten moet het kunnen.

   vrg, Dick

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.