Sunfire HRS-8 subwoofer
Er zijn subwoofers en subwoofers
Het punt is meestal iets van: ‘je weet niet wat je mist, tot je het eens een keer hebt ervaren’. Het ging mijzelf op het gebied van subwoofers niet anders af. Subs zijn leuk voor het produceren van de ronkende laagweergave bij het kijken naar dvd’tjes, maar waarom zou ik met zo’n boembox mijn mooie geluid van de zorgvuldig samengestelde stereo laten verprutsen?
Hoe kan een mens zich vergissen door maar lukraak aan te nemen dat iedere subwoofer hooguit kan dienen als een boemende zoemende broekspijpwapperaar?
Gelukkig weet ik inmiddels beter. Ook dat de muziek bij mijn films veel beter tot zijn recht komt met een echt goed werkende actieve subwoofer. Al doende leert men, zal ik maar zeggen. Inmiddels ben ik een enthousiast gebruiker die eigenlijk helemaal niet meer zonder een goede actieve sub wil, ook niet in m’n stereo-installatie met toch bovengemiddeld grote speakersystemen die ook op zichzelf een fatsoenlijke laagweergave geven.
Sunfire HRS-8
In ons land misschien niet zo’n bekende naam, in ieder geval niet bij de grote massa. De drijvende kracht achter Sunfire is echter een man die tot de pioniers in de audio mag worden gerekend. De Amerikaan Bob Carver maakte al naam met zijn Phase Linear versterkers begin jaren zeventig van de vorige eeuw. Na de verkoop van de PL fabriek in 1977 ging Bob een jaar later verder onder de naam Carver met de ontwikkeling van audioapparatuur maar nog steeds met zijn versterkers als zwaartepunt. De Carver Cube bijvoorbeeld, een compacte versterker met een enorm uitgangsvermogen, de monstrueuze Carver Silver Seven monoblok amplifier, met maar liefst 20 stuks KT88 buizen op het chassis. Of de
. De man reeg in de jaren het ene na het andere patent aan elkaar.
Begin jaren 90 begon Bob C. onder de naam Sunfire apparatuur te bouwen. Het zwaartepunt kwam op home cinema te liggen. Een mooie versterkerlijn, een range subwoofers en luidsprekersystemen die ook al alles behalve gewoon zijn. De True Subwoofer serie van Sunfire, een zeer compacte behuizing met een speciale speakerunit en een enorm vermogende versterker aan boord, heeft wereldwijd een goede reputatie opgebouwd. Aan de onderkant van het subwooferprogramma zit nu de High Resolution Series subs, waarvan we hier de kleinste HRS-8 bespreken. De gebruikte techniek is afgeleid van de toprange maar alle drie subwoofers uit deze serie hebben een opvallend prettig prijskaartje. Naast de HRS-8 is er ook nog een ‘10’ en een ‘12’, waar het getal voor de diameter van de gebruikte laagunit staat.
Lekker diep laag maar niet te groot graag…
Het uitpakken van de Sunfire HRS-8 is toch iets aparts. Uit de doos komt een kubusvormig apparaat dat in een zwartstoffen zak met sluitkoord is verpakt. Dat geeft meteen een bepaald gevoel van luxe. Als de zak er af geschoven is staat een echt mooi afgewerkt subwoofertje voor me op de tafel. ‘Subwoofertje’? Tja, slechts 25,5 x 25,5 x 25,5 cm meet het ‘ding’. Maar wel met een gezond gewicht van 12,7 kg. Het kastje is in pianoglans zwart afgewerkt met aan de ene kant een met fijn luidsprekerdoek overtrokken beschermkap waar achter de wooferunit huist. De tegenoverliggende zijde wordt door het paneel ingenomen waarop de inputs en regelaars zitten. Er zijn high input ingangen, om parallel aan de hoofdluidsprekers op de versterker aan te sluiten, en een tweetal lijningangen. Er is geen ongefilterde lijningang aanwezig. Bij het aansluiten op een AV-receiver waarmee het bass-management zelf wordt gedaan, wordt de filterregelaar maximaal open gedraaid. Er zijn ook nog een tweetal cinch uitgangen met een laag-af filter op 70 Hz, waar ik het nut niet zo van zie. Wat willen we nou, laag of of geen laag?…
Met de drie draairegelaars wordt het volume, het laagkantelpunt tussen 30 en 100 Hz, en de fase ingeregeld. Mooi is de IEC lichtnet aansluiting.
Aan de onderzijde zitten rubberen voetjes. De twee afgeschuinde bovenkanten geven het kastje iets aparts. Het geheel voelt buitengewoon rigide gebouwd aan. Kan dit mooi gebouwde dingetje, dat toch wel erg klein is uitgevallen, echt voor een serieuze aanvulling van onze laagweergave zorgen?
“Er zijn ook nog een tweetal cinch uitgangen met een laag-af filter op 70 Hz, waar ik het nut niet zo van zie. Wat willen we nou, laag of of geen laag?…”
U heeft humor; dat is een uitgang. Daarom staat er ook output bij.
Het nut ervan is dat het het laag weg filtert naar een andere versterker die je dan als fullrange kan gebruiken, als een 2.1 set in het geheel
Ik heb een vraag. Ik heb een Dac met cinch uitgangen naar erop aangesloten actieve speakers. Kan ik deze naar de subwoofer geleiden en dan via de subwoofer doorlussen naar de actieve speakers via cinch?
Hallo Maarten,
Zo lang zowel je hoofdspeakers als de sub maar achter dezelfde voorversterker/volumeregelaar zitten moet het kunnen.
vrg, Dick