RecensieStreaming

Stello U3 USB–SPDIF converter

Muziek

Sommige recensenten noemen altijd specifiek bepaalde artiesten en albums om duidelijk te maken waar het geluid in hun oren hun beter of minder bevalt dan voorheen (iedere verandering is geen verbetering, hoe graag de ‘audiofiel’ dat altijd zo graag wil). Sommige van mijn collega’s ontsporen daarin soms compleet waardoor een recensie van een hi-fi apparaat soms meer lijkt op een muziekrecensie.

BeatlesDat doe ik zelden. Als ik thuis ben speelt hier muziek van ‘s morgens vroeg tot in de avond, in de huiskamer en op mijn hobbykamer, als ik de soldeerbout hanteer. Ik ben in de eerste plaats liefhebber van muziek en daarna van audio apparatuur. En dat al ruim veertig jaar. Zonder het eerst genoemde heeft het laatste immers geen enkel nut. En ik krijg ook kippenvel als ik onderweg naar mooie muziek via de matige audioradio luister. Hoe vaak ik niet even in de auto blijf zitten om de muziek nog even af te luisteren als de bestemming al bereikt is?… Ook een mooie manier om nieuwe muziek te ontdekken.

Mooie muziek roert de ziel, daar is geen high end audio installatie voor nodig, maar de mooie muziek zo goed mogelijk weergegeven, ja, dat is mijn andere passie. Het geeft die extra kick, dat wow gevoel. Muziek als een warm bad, ontspanning ten top.

Ik luister graag naar symfonische rock of progrock, oude Jazz, rond 1960 is er geweldige muziek gemaakt, die ook nog eens schitterend werd opgenomen, denk maar aan de opnames van de befaamde Rudy van Gelder, klassiek, lekker pop, het kan allemaal. Of in de kleinkunst zijn zoals de naam het al zegt voor mij echte kunststukjes gemaakt.

crisis, what crisisVan Beatles via Bach, Pink Floyd, Genesis, de Eagles, Crosby, Stills & Nash naar ABBA. En ik vergeet er nu plenty te noemen… Ik luister muziek naar de stemming van het moment. De oude Black Sabbath albums zijn na een drukke werkdag helemaal besteed aan mij, of Deep Purple mk.2. Afgelopen zondag bijvoorbeeld eens lekker een aantal Supertramp albums achter elkaar geluisterd, maar ik maak ook graag een playlist met jaren zestig of zeventig gouwe ouwes.

De ene keer is het Westcoast muziek, de andere keer kan het Eastcoast zijn (de door Leo Blokhuis samengestelde cd-boxen zijn geweldig!). Als het maar maar goede muziek is. Ik heb alleen de schurft aan rap, house, piratenmuziek en de huidige Tros/ Volendam muziekmob. O ja, met moderne klassieke componisten met hun afgrijselijke atonale gerommel heb ik ook he-le-maal niks. Maar van sommige werken van Bach & co kan ik helemaal smelten… dan kun je me opvegen…

Meting

Stello U3 J-TestEr is niet zo veel te meten aan een apparaatje dat alleen het USB signaal hoeft te converteren naar een SPDIF signaal. Wel kan er heel wat mis gaan tijdens dit proces. De J-Test om jitter en resolutie aan te tonen ziet er in ieder geval boven iedere verdenking uit. Uit de ruisvloer zie je het 11.025 kHz meetsignaal als een piek zonder klokvormige uitloop. De regelmatige piekjes die uit de ruisvloer steken zijn afkomstig van de 229 Hz modulatie van het meetsignaal waarmee het LSB op 1 of 0 wordt geschakeld. Het LSB is het laagst liggend bitje in het digitale signaal.

LSB is een afkorting vanLeast Significant Bit’. Deze piekjes willen we dus graag zien. Zijn die niet zichtbaar, dan zijn ze in de ruisvloer verdwenen of overwoekert door pieken veroorzaakt door slecht jittergedrag. Het mag duidelijk zijn dat als de piekjes in de ruisvloer verdwijnen de maximale resolutie niet gehaald wordt. De meting van de Stello U3 ziet er uitstekend uit.

(klik op de foto’s en plaatjes voor een grotere afbeelding op het scherm)

Epiloog

Stello U3 bovenkantDe Stello U3 USB/ SPDIF converter laat luid en duidelijk horen waartoe het hedendaagse muziekstreamen vanaf de harde schijf in staat is. De USB muziekstreamtechniek is binnen een paar jaar volwassen geworden en laat me eigenlijk weinig meer te wensen over.
Bijvoorbeeld aangesloten op een alles behalve überkostbare DAC als de Metrum Octave geeft een muziekbron van een kwaliteit waar we tien jaar terug alleen nog van konden dromen.

Ik durf gerust te stellen dat de Stello U3 converter de best klinkende USB naar SPDIF converter is die ik tot nu toe in hier in huis heb mogen beluisteren. Zeer warm aanbevolen.

Stello U3 192 USB Link: 550 euro.

Importeur: AV4U
Site fabrikant: April Music

Stello U3 op het audiorek

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

28 thoughts on “Stello U3 USB–SPDIF converter

 • Dick, je Imac heeft ook optische uitgang. Gebruik je die ook of bewust niet? Ben zelf bezig om een set op te bouwen om te streamen en zit nog met deze vraag. Gebruik ik de optische uitgang of de USB uitgang al dan niet icm met deze Stello bijvoorbeeld. Dank!

  Beantwoorden
  • Hallo Maarten. De ingebouwde optische uitgang van de iMac gebruik ik bewust niet. Die is duidelijk inferieur aan de USB uitgang waar een echt goede asynchrone USB naar SPDIF converter of een DAC met een ingebouwde moderne USB ingang.

   Beantwoorden
   • Dank voor je antwoord Dick. Kun je mij ook uitleggen waardoor dit verschil in kwaliteit ontstaat? Ik wil mogelijk de AVI ADM9T’s aanschaffen en deze zijn alleen maar optisch aan te sturen. Vandaar mijn vraag.

    Beantwoorden
 • Ik ben wel benieuwd of de Stello U3 nog een stap verder gaat dan de Music Fidelity V-link 192
  Momenteel gebruik ik Macbook pro met Ammara en de Stello DA 220 MK II dac.

  Beantwoorden
 • Wellicht dat de beperking meer in de Stello DAC zit, deze is toch al weer een aantal jaren oud en voorbij gestreefd door nieuwer ontwerpen. Als je een USB dac zou gebruiken sla je de converter stap ook over en dat is weer een interface minder!

  Beantwoorden
  • Klopt Ed, de importeur vertelde me naar aanleiding van mijn opmerking daarover ook dat er verderop dit jaar ook nieuwe apparatuur van Stello komt, waarbij de USB ingang ongetwijfeld naar de huidige maatstaven zal zijn. En dan ook op het niveau van de STello USB converter zal zitten.

   Beantwoorden
 • Leuke blog & review.

  Heeft iemand enig idee of deze Stello U3 direct in een DAC ingebouwd kan worden zonder coax kabel, zonder dat reflecties o.i.d. de kwaliteit nadelig beïnvloeden? Ik zou deze graag als converter overwegen voor in een audio note dac kit.

  Ik ben ook wel benieuwd naar de omweg voor de voedingsschakeling 😉

  Beantwoorden
 • Ik vroeg me af welke usb-kabel (van PC naar U3)gebruikt is, en of hier nog winst is te behalen.
  Nadeel van deze losse interface is wel dat je met 2 kabels te maken hebt (t.o.v. dac met ingebouwde usb), en in hoeverre is de voeding die door de pc geleverd wordt van invloed?

  Beantwoorden
  • Hallo Ruud,

   Ik gebruik zelf een AudioQuest Carbon USB kabeltje tussen iMac en DAC. Als je geen of een minder goede USB aansluiting op je DAC hebt, is een USB naar SPDIF converter een prima oplossing. En dat dit ook uitstekende resultaten kan opleveren is ook wel bekent. De voedingspanning uit de USB aansluiting halen kan wel, maar een separate voeding geeft bijna altijd voordelen. De Stello U3 kan via een omweg ook met een losse voeding worden uitgerust. Ik ben hier nog mee bezig. Het apparaatje speelt nu al zo mooi, ik ben benieuwd of er nog meer te halen valt. Ik heb wel mijn verwachtingen er over, moet ik zeggen.

   Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Is het ook mogelijk om 2 apparaten aan te sluiten, dus een streamer (hifidelio pro) en gebruik maken van de USB poort? En dan dit aansluiten op de metrum octave?

  Vrgr. Erik

  Beantwoorden
 • Ik vroeg mij af of je de streamer + een NAS via de Stello kon laten lopen zodat je met 1 coax kabel naar de Metrum DAC kan gaan.
  Want ik zou niet weten hoe ik op de metrum de streamer plus de Stello moet aansluiten

  Of je moet iedere keer de coax kabel omstreken dus afhankelijk waarvan je je muziek wil streamen.

  Beantwoorden
 • Zou je misschien een coax splitter op de metrum octave DAC kunnen zetten zodat je beide apparaten ( de hifidelio en de Stello ) kunt aansluiten.
  Of gaat dan de DAC stuk als er twee apparaten aanstaan?

  Vrgr. Erik

  Beantwoorden
 • Hoi Dick,

  Wat bedoel je met een misaanpassing.
  Gaat een splitter ten koste vd geluidskwaliteit?

  Beantwoorden
 • Oké dus naast iedere keer de coax kabel omsteken is er geen ander oplossing?

  Beantwoorden
 • Via de toslink ? Dat is toch eigenlijk ook wat je niet wilt. Ik dacht dat de coax aansluiting altijd de voorkeur had boven de toslink……
  Zou eigenlijk een soort audiofiele coax switch moeten hebben .

  Beantwoorden
  • Nou, zo verkeerd is een Toslink nou ook weer niet. In ieder geval een veel betere oplossing dan proberen te knoeien met een splitter die je signaal verziekt…:-)
   Ik heb even gegoogled, die kastjes zijn er wel. Hier vind je er zelfs eentje met 4 in en 1 uit: SPDIF schakelkastje

   Beantwoorden
 • Oké bedankt ik ga eens verder zoeken in die richting , kan ook wel eens een vergelijkings testje doen met een toslink en de coax.

  Beantwoorden
 • Hallo, is er zoiets als dit ook voor android mobiel of tablets, dankjewel alvast

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.