Stello U3 USB–SPDIF converter
Aansluiten en luisteren
Ik heb de Stello U3 op meerdere DA-converters gebruikt. Als eerste op de onvolprezen Metrum NOS Mini DAC Octave, die zelf niet over een USB ingang beschikt. Tot nu toe gebruik ik daarvoor mijn inmiddels al weer bijna twee jaar een M2Tech EVO, met volle tevredenheid mag ik zeggen. Hetzelfde geldt voor mijn al jaren geliefde Audio Aero Prima DAC, die van net voor het USB tijdperk is, maar die destijds met de ingebouwde DAC techniek zo ver voorop liep dat ‘ie pas recent door andere converters die ik hier in huis heb en heb gehad ingehaald is.
Met de Metrum DAC heb ik aardig lang getweakt, met name met verschillende SPDIF kabels tussen M2Tech EVO en DAC. En ik was ook erg tevreden met het resultaat. Maar ja, Veni, vidi, vici, de Stello U3 komt, neemt de plek in van de EVO en ik heb geen minuut nodig om er achter te komen dat hier een klik ‘made in heaven’ plaats vindt. Dit speelt domweg nog een paar strepen beter dan voorheen. Wat een fijne combinatie.
Maar ook de Audio Aero DAC lijkt een EPO spuit in zijn achterste te krijgen. Verwerpelijk in de sportwereld, zeer welkom en volkomen legaal in dit geval. Ik hoef er in ieder geval niet mee op de biechtbank bij Oprah… Vergeleken met de vorige opzet klinkt het net wat ronder, volbloediger, waarbij details in het virtuele podium gemakkelijker, dieper en met meer precisie worden weg gezet. Het wordt tastbaarder aanwezig. Dit had ik eigenlijk niet verwacht. Zo kan deze oude geweldenaar nog wel een tijd mee.
Beslommeringen
Stel: je hebt een DAC die nog niet eens zo oud is, eentje uit het interbellum tussen de intussen zwaar verouderde losse converters, hoe kostbaar ze ook waren, die nog maximaal 16 bit/ 48 kHz aankonden en de moderne 24 bit exemplaren waarvoor 96 kHz of zelfs 192 kHz geen probleem meer is. DAC’s van vijf, zes jaar geleden waren vaak al helemaal ingericht op het doorsluizen van high res audiosignalen maar konden door de dichtgespijkerde kopieer beveiligingen op de SA-CD en DVD-Audio spelers niet tot nauwelijks tot hun volle wasdom komen.
Vergelijk het met de breedbeeld TV’s. Die al vele jaren lang in de huiskamer stonden voor de omroepen eindelijk eens uitzendingen in breedbeeld gingen uitzenden. Al die tijd hebben we naar uitgerekte verwrongen beelden moeten kijken om zwarte balkjes aan de zijkanten van het beeld te voorkomen. Daarvoor had je immers geen breedbeeld TV gekocht, of wel? Bijna niet meer voor te stellen met onze huidige grote flatscreen TV’s en HD uitzendingen, maar dit is nog echt niet zó lang geleden.
Het waren vaak kostbare apparaten, die DA-converters, die pas recentelijk, met de komst van downloads in hogere resoluties, hun volle potentie kunnen tonen. Een dergelijk DA-converter, waar waarschijnlijk veel geld voor is neergeteld, wil je eigenlijk helemaal niet inruilen tegen een andere, alleen omdat er een USB aansluiting ontbreekt.
Je weliswaar iets oudere maar nog steeds mooie high res converters uit de buitencategorie, die het een paar jaar geleden al dan niet noodgedwongen nog zonder USB moesten doen, of er al wel eentje aan boord hebben, maar nog van miserabele kwaliteit, kun je met een simpel kastje als deze Stello U3 weer een boost van jewelste geven, waarmee je weer een tijd spinnend van genoegen vooruit kunt, en waarmee je zonder beperkingen op het boeiende muziekstreamen kunt storten, zonder te hoeven investeren in (weer) een nieuwe (kostbare) DAC.
Of neem de Musical Fidelity M1 DAC. Een prachtige DAC voor een alleszins sympathiek bedrag te koop. Begonnen met een toen al achterhaalde adaptieve beperkte USB aansluiting, waar ik nog een discussie over had met Anthony Michaelson zelf, en later heel sneaky stilzwijgend opgewaardeerd naar een 24/96 exemplaar. Ik heb een van de eerste M1 DAC’s die alleen via de SPDIF ingang 24 bit/ 192 kHz muziekfiles kan spelen. Inruilen? Mmm, ik heb de Stello U3 er eens voorgezet. Dan weet ik dat ik deze M1 gerust kan blijven staan waar die staat. Een investering in een klasbakje als deze Stello U3 laat overigens de nieuwere versie van de Musical Fidelity DAC weer in de schaduw staan omdat hier een betere converter aan het werk wordt gezet dat de standaard ingebouwde.
Wat ik hier maar mee wil zeggen is dat de Stello U3 zo goed is dat het niet uitmaakt hoe kostbaar de DAC is die er voorgeschakeld wordt. Maar het is ook nog net financieel haalbaar genoeg om mooie digitaal analoog converters uit de meer betaalbare klasse te verbeteren. De U3 zal nooit de bottleneck zijn om je muziek in volle glorie te kunnen luisteren.
Of er nog betere USB/ SPDIF converters dan de Stello U3 zijn? Ongetwijfeld. Ik heb wel veel converters in huis of in huis gehad, heb het al eerder verteld, ik heb een beetje een DAC tic, ‘k heb ze alleen nog niet zelf gezien en beluisterd. En dan is voor mij het criterium. Ik ga van mijn eigen oren en ervaring uit. Sta vrij om mij een apparaat toe te sturen als je vermoed of zeker weet dat deze nog beter dan de U3 presteert. Tot dan is deze kleine reus mijn nieuwe referentie op dit gebied.
Dick, je Imac heeft ook optische uitgang. Gebruik je die ook of bewust niet? Ben zelf bezig om een set op te bouwen om te streamen en zit nog met deze vraag. Gebruik ik de optische uitgang of de USB uitgang al dan niet icm met deze Stello bijvoorbeeld. Dank!
Hallo Maarten. De ingebouwde optische uitgang van de iMac gebruik ik bewust niet. Die is duidelijk inferieur aan de USB uitgang waar een echt goede asynchrone USB naar SPDIF converter of een DAC met een ingebouwde moderne USB ingang.
Dank voor je antwoord Dick. Kun je mij ook uitleggen waardoor dit verschil in kwaliteit ontstaat? Ik wil mogelijk de AVI ADM9T’s aanschaffen en deze zijn alleen maar optisch aan te sturen. Vandaar mijn vraag.
Ik ben wel benieuwd of de Stello U3 nog een stap verder gaat dan de Music Fidelity V-link 192
Momenteel gebruik ik Macbook pro met Ammara en de Stello DA 220 MK II dac.
Dat weet ik ook niet Roland, ik heb de V-link 192 zelf nog niet in huis gehad.
Wellicht dat de beperking meer in de Stello DAC zit, deze is toch al weer een aantal jaren oud en voorbij gestreefd door nieuwer ontwerpen. Als je een USB dac zou gebruiken sla je de converter stap ook over en dat is weer een interface minder!
Klopt Ed, de importeur vertelde me naar aanleiding van mijn opmerking daarover ook dat er verderop dit jaar ook nieuwe apparatuur van Stello komt, waarbij de USB ingang ongetwijfeld naar de huidige maatstaven zal zijn. En dan ook op het niveau van de STello USB converter zal zitten.
Voor de knutselaars: http://luckit.biz/new/?tcp_product=waveio een DIY bordje met denkelijk dezelfde XMOS chip. Er staat wel USB naar I2S maar er zit ook SP/DIF op.
Bedankt! Ik hou de ontwikkelingen in de gaten.
Leuke blog & review.
Heeft iemand enig idee of deze Stello U3 direct in een DAC ingebouwd kan worden zonder coax kabel, zonder dat reflecties o.i.d. de kwaliteit nadelig beïnvloeden? Ik zou deze graag als converter overwegen voor in een audio note dac kit.
Ik ben ook wel benieuwd naar de omweg voor de voedingsschakeling 😉
Ik vroeg me af welke usb-kabel (van PC naar U3)gebruikt is, en of hier nog winst is te behalen.
Nadeel van deze losse interface is wel dat je met 2 kabels te maken hebt (t.o.v. dac met ingebouwde usb), en in hoeverre is de voeding die door de pc geleverd wordt van invloed?
Hallo Ruud,
Ik gebruik zelf een AudioQuest Carbon USB kabeltje tussen iMac en DAC. Als je geen of een minder goede USB aansluiting op je DAC hebt, is een USB naar SPDIF converter een prima oplossing. En dat dit ook uitstekende resultaten kan opleveren is ook wel bekent. De voedingspanning uit de USB aansluiting halen kan wel, maar een separate voeding geeft bijna altijd voordelen. De Stello U3 kan via een omweg ook met een losse voeding worden uitgerust. Ik ben hier nog mee bezig. Het apparaatje speelt nu al zo mooi, ik ben benieuwd of er nog meer te halen valt. Ik heb wel mijn verwachtingen er over, moet ik zeggen.
Dag Dick
Nog bedankt voor je antwoord.
Hier een site waar ook de nodige USB interface’s zijn getest (http://www.computeraudiophile.com/f6-dac-digital-analog-conversion/15-usb-spdif-converters-shootout-15327/).
Op div. fora lees ik over deze USB voeding, http://www.ifi-audio.com/en/iUSB.html,
Kunnen jullie misschien ook de Audiophilleo 1/2 testen, ik begreep dat deze rechtstreeks op de DAC kan worden aangesloten en er dus geen coax kabelverbinding nodig is?
Ik gebruik zelf een MF V-Link I en ben op zoek naar een (nog) betere converter (ook i.c.m. Metrum Octave DAC).
De Audiophilleo converters wil ik graag testen, maar we zijn voor onze recensies grotendeels afhankelijk van de toeschietelijkheid van de importeurs/ fabrikanten.
Hallo Dick,
Is het ook mogelijk om 2 apparaten aan te sluiten, dus een streamer (hifidelio pro) en gebruik maken van de USB poort? En dan dit aansluiten op de metrum octave?
Vrgr. Erik
Hallo Eric,
Vertel even hoe je het precies wilt aansluiten.
Ik vroeg mij af of je de streamer + een NAS via de Stello kon laten lopen zodat je met 1 coax kabel naar de Metrum DAC kan gaan.
Want ik zou niet weten hoe ik op de metrum de streamer plus de Stello moet aansluiten
Of je moet iedere keer de coax kabel omstreken dus afhankelijk waarvan je je muziek wil streamen.
Zou je misschien een coax splitter op de metrum octave DAC kunnen zetten zodat je beide apparaten ( de hifidelio en de Stello ) kunt aansluiten.
Of gaat dan de DAC stuk als er twee apparaten aanstaan?
Vrgr. Erik
Hallo Erik,
Zo snel zal er niet wat stuk gaan, maar een misaanpassing is zo gemaakt!
Hoi Dick,
Wat bedoel je met een misaanpassing.
Gaat een splitter ten koste vd geluidskwaliteit?
Ja, plus een verlies van 6 dB van signaal.
Oké dus naast iedere keer de coax kabel omsteken is er geen ander oplossing?
Je zou de Fidelio via Toslink aan kunnen sluiten op de Metrum.
Via de toslink ? Dat is toch eigenlijk ook wat je niet wilt. Ik dacht dat de coax aansluiting altijd de voorkeur had boven de toslink……
Zou eigenlijk een soort audiofiele coax switch moeten hebben .
Nou, zo verkeerd is een Toslink nou ook weer niet. In ieder geval een veel betere oplossing dan proberen te knoeien met een splitter die je signaal verziekt…:-)
Ik heb even gegoogled, die kastjes zijn er wel. Hier vind je er zelfs eentje met 4 in en 1 uit: SPDIF schakelkastje
Oké bedankt ik ga eens verder zoeken in die richting , kan ook wel eens een vergelijkings testje doen met een toslink en de coax.
Ha Erik,
Hou ons op de hoogte over je bevindingen!
Hallo, is er zoiets als dit ook voor android mobiel of tablets, dankjewel alvast