RecensieStreaming

Stello U3 USB–SPDIF converter

Stello U3 voor schuinboven

Het Koreaanse April Music bestaat al sinds 1998. De fabrikant heeft drie series in het programma onder de naam Aura, Stello en Eximus. Onder de Stello vlag wordt hoogwaardige apparatuur gemaakt. In de Eximus serie vind je bijna non plus ultra apparaten, waaronder ook een erg mooie DA-converter. Ik heb een jaar of vijf terug al eens kennis mogen maken met een versterker en cd-speler van Stello en was behoorlijk onder de indruk van de luisterrijke, de bouwkwaliteiten en de technische resultaten. In de huidige serie vind je naast de hier besproken U3 converter nog twee geïntegreerde versterkers, de Ai500 en de Ai700 en een CD-speler, de CDA 500. Opvallend is dat de schakeling uit de U3 afgeleid lijkt te zijn van die in de Eximus DP1.

Stello U3 192/24 USB Link

Stello U3 achterkantZoals ‘ie voluit genoemd wordt. Een klein maar oerdegelijk aanvoelend zwart uit dik aluminium gemaakt kastje van 10 x 10 x 3,6 cm. Zelfs de bodemplaat is van dik plaatwerk waarop een rubberlaag is gelijmd. Op de voorkant vind je alleen een led, die van rood naar groen oplicht als de lock met de aangesloten pc wordt gemaakt. Op de achterkant zien we naast de USB 2.0 bus twee digitale uitgangen, een coaxiale en een gebalanceerde AES/EBU. De laatste zijn galvanisch gescheiden van de schakeling en dus ook van de PC elektronica. Dat is het. De voeding voor de schakeling wordt uit de USB aansluiting van de PC of Mac gehaald. Ik moet zeggen dat ik graag ook een externe voedingsaansluiting had gezien wat me de mogelijkheid zou bieden om met een betere voeding te experimenteren. Dat is via een omweg nog wel te doen overigens, maar dat komt misschien nog een andere keer aan bod.

Het liefst asynchroon a.u.b

De USB aansluiting werkt volgens de Asynchrone wijze. Ik daar hier al eerder over geschreven. Het is de methode van vandaag. De oude technisch beperkte adaptieve ‘old school’ USB bussen kunnen echt niet meer in de betere digitaal naar analoog converters. En toch kom ik ze nog regelmatig tegen… tja… De USB 2.0 aansluiting op de Stello U3 maakt samplefrequenties tot 192 kHz mogelijk. En denk nou niet dat er geen 24 bit/ 192 kHz muziek wordt aangeboden. Dan heb je je toch behoorlijk afgesloten van de ontwikkelingen die de laatste jaren bezig zijn. Ok, het leeuwendeel van de high res downloads bij sites als HDtracks of Highresaudio zijn in 24 bit/ 96 kHz, maar het aanbod in de hogere samplingfrequenties worden met de week talrijker. SA-CD digitaal rippen naar 24 bit/ 176,4 kHz maakt ook geweldig mooie resultaten mogelijk, kan ik je uit eigen ervaring vertellen. Verslavend gewoon… Ik speel mijn SA-CD albums al lang niet meer met een schijfjesspeler, maar vanaf de harde schijf.

Stello U3 met iMacVoor gebruik met een Windows pc moet er even een driver van de site van April Music worden opgehaald en geïnstalleerd, met een Mac is dat niet nodig, die kent de U3 meteen na het aansluiten.

Binnenkant

Op de PCB (vroeger ook wel gewoon printplaat genoemd, nu een afkorting van ‘Printed Circuit Board) zien we een tweetal masterklokken, eentje  met een frequentie van 22.5792 mHz en eentje met  24.576 mHz, voor respectievelijk 44.1 kHz samplefrequenties en afgeleiden daarvan en 48 kHz en afgeleides.  De kleine 3-pens connector wordt voor de indicatieled op het front gebruikt, de 8-pens connector heeft hier geen verdere functie.

Stello U3 binnenkant 2De chipset die gebruikt wordt voor de eigenlijk omzetting van het signaal dat uit de USB bus komt is geen onbekende, die hebben we al vaker gezien. Direct na binnenkomst ziet het signaal een SMSC USB3310 chipje en voor de verdere processing zien we de grote XMOS UX1141.

XMOS

Ik krijg steeds meer de indruk dat dit de bovenliggende USB naar SPDIF converter techniek van vandaag is. Natuurlijk zijn er meer opties, en de kwaliteiten van de ontwikkelaar is van even groot belang, maar het is toch wel opvallend dat alle op XMOS processing gebaseerde USB converters het bij mij buitengewoon goed doen. Ook de stabiliteit is erg goed. Ik kan de converter on the fly van de Mac halen, en er later zo weer inpluggen. Zonder haperingen of op tilt vliegen komt de muziek meteen weer uit de luidspreker.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

28 thoughts on “Stello U3 USB–SPDIF converter

 • Dick, je Imac heeft ook optische uitgang. Gebruik je die ook of bewust niet? Ben zelf bezig om een set op te bouwen om te streamen en zit nog met deze vraag. Gebruik ik de optische uitgang of de USB uitgang al dan niet icm met deze Stello bijvoorbeeld. Dank!

  Beantwoorden
  • Hallo Maarten. De ingebouwde optische uitgang van de iMac gebruik ik bewust niet. Die is duidelijk inferieur aan de USB uitgang waar een echt goede asynchrone USB naar SPDIF converter of een DAC met een ingebouwde moderne USB ingang.

   Beantwoorden
   • Dank voor je antwoord Dick. Kun je mij ook uitleggen waardoor dit verschil in kwaliteit ontstaat? Ik wil mogelijk de AVI ADM9T’s aanschaffen en deze zijn alleen maar optisch aan te sturen. Vandaar mijn vraag.

    Beantwoorden
 • Ik ben wel benieuwd of de Stello U3 nog een stap verder gaat dan de Music Fidelity V-link 192
  Momenteel gebruik ik Macbook pro met Ammara en de Stello DA 220 MK II dac.

  Beantwoorden
 • Wellicht dat de beperking meer in de Stello DAC zit, deze is toch al weer een aantal jaren oud en voorbij gestreefd door nieuwer ontwerpen. Als je een USB dac zou gebruiken sla je de converter stap ook over en dat is weer een interface minder!

  Beantwoorden
  • Klopt Ed, de importeur vertelde me naar aanleiding van mijn opmerking daarover ook dat er verderop dit jaar ook nieuwe apparatuur van Stello komt, waarbij de USB ingang ongetwijfeld naar de huidige maatstaven zal zijn. En dan ook op het niveau van de STello USB converter zal zitten.

   Beantwoorden
 • Leuke blog & review.

  Heeft iemand enig idee of deze Stello U3 direct in een DAC ingebouwd kan worden zonder coax kabel, zonder dat reflecties o.i.d. de kwaliteit nadelig beïnvloeden? Ik zou deze graag als converter overwegen voor in een audio note dac kit.

  Ik ben ook wel benieuwd naar de omweg voor de voedingsschakeling 😉

  Beantwoorden
 • Ik vroeg me af welke usb-kabel (van PC naar U3)gebruikt is, en of hier nog winst is te behalen.
  Nadeel van deze losse interface is wel dat je met 2 kabels te maken hebt (t.o.v. dac met ingebouwde usb), en in hoeverre is de voeding die door de pc geleverd wordt van invloed?

  Beantwoorden
  • Hallo Ruud,

   Ik gebruik zelf een AudioQuest Carbon USB kabeltje tussen iMac en DAC. Als je geen of een minder goede USB aansluiting op je DAC hebt, is een USB naar SPDIF converter een prima oplossing. En dat dit ook uitstekende resultaten kan opleveren is ook wel bekent. De voedingspanning uit de USB aansluiting halen kan wel, maar een separate voeding geeft bijna altijd voordelen. De Stello U3 kan via een omweg ook met een losse voeding worden uitgerust. Ik ben hier nog mee bezig. Het apparaatje speelt nu al zo mooi, ik ben benieuwd of er nog meer te halen valt. Ik heb wel mijn verwachtingen er over, moet ik zeggen.

   Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Is het ook mogelijk om 2 apparaten aan te sluiten, dus een streamer (hifidelio pro) en gebruik maken van de USB poort? En dan dit aansluiten op de metrum octave?

  Vrgr. Erik

  Beantwoorden
 • Ik vroeg mij af of je de streamer + een NAS via de Stello kon laten lopen zodat je met 1 coax kabel naar de Metrum DAC kan gaan.
  Want ik zou niet weten hoe ik op de metrum de streamer plus de Stello moet aansluiten

  Of je moet iedere keer de coax kabel omstreken dus afhankelijk waarvan je je muziek wil streamen.

  Beantwoorden
 • Zou je misschien een coax splitter op de metrum octave DAC kunnen zetten zodat je beide apparaten ( de hifidelio en de Stello ) kunt aansluiten.
  Of gaat dan de DAC stuk als er twee apparaten aanstaan?

  Vrgr. Erik

  Beantwoorden
 • Hoi Dick,

  Wat bedoel je met een misaanpassing.
  Gaat een splitter ten koste vd geluidskwaliteit?

  Beantwoorden
 • Oké dus naast iedere keer de coax kabel omsteken is er geen ander oplossing?

  Beantwoorden
 • Via de toslink ? Dat is toch eigenlijk ook wat je niet wilt. Ik dacht dat de coax aansluiting altijd de voorkeur had boven de toslink……
  Zou eigenlijk een soort audiofiele coax switch moeten hebben .

  Beantwoorden
  • Nou, zo verkeerd is een Toslink nou ook weer niet. In ieder geval een veel betere oplossing dan proberen te knoeien met een splitter die je signaal verziekt…:-)
   Ik heb even gegoogled, die kastjes zijn er wel. Hier vind je er zelfs eentje met 4 in en 1 uit: SPDIF schakelkastje

   Beantwoorden
 • Oké bedankt ik ga eens verder zoeken in die richting , kan ook wel eens een vergelijkings testje doen met een toslink en de coax.

  Beantwoorden
 • Hallo, is er zoiets als dit ook voor android mobiel of tablets, dankjewel alvast

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.