Spendor A9, klassiek Britse luidspreker

Muziek als een spannende film

Moussorski, Pictures at an exhibitionKlassiek werk gaat de Spendor A9 eveneens erg goed af. En daar verraadt de Spendor zijn afkomst toch wel een beetje. Klassieke muziek en Engelse luidsprekers horen bijna als een vanzelfsprekendheid bij elkaar en daarin is de Spendor A9 geen uitzondering. Mede door de minder prominente laagweergave is groot orkestraal werk een genot om naar te luisteren.
Neem nu ‘Pictures at an Exhibition’ van Mussorgsky.  Een prachtig muzikaal verhaal met veel dynamiek en verrassende muzikale wendingen.

Op een goede audioset vertelt het muziekstuk zich als een spannende film, waarbij je vanzelf je ogen sluit om te verzinken in de aanwezige rust van het spel en je daarna mee te nemen in de opbouwende spanning en je dan subiet wakker te schudden met dynamische uithalen van het voltallige orkest. De paukslagen zijn diep en hebben detail, maar mogen hier en daar ook wel wat meer power hebben. Bekkenslagen daarentegen, blijven letterlijk hangen in de lucht en bij het uitsterven van het geluid na een subtiele tik op een geel koperen schijf lijkt het een eeuwigheid te duren eer het stil is. Als ik het zo teruglees, kan ik het zo weer horen….
Het geluidsbeeld bij groot orkestraal werk loopt echter nooit dicht en door de ruimtelijke eigenschappen van de A9 is het werkelijk genieten om een groot orkest met deze luidsprekers te beluisteren. Klasse!

Niet ieders ‘cup of tea’

Spendor A9 diverse uitvoeringenDe grote kracht van deze Spendor A9 is de bijna magische ruimtelijkheid en de mooi gedefinieerde, strakke laagweergave. De midden- en hoogweergave is echter zeer present en zal niet  ieders ‘cup of tea’  zijn. En hierin zit ook direct de valkuil voor deze speaker. Een te kille of harde versterking wordt direct hoorbaar gemaakt door deze luidspreker en wordt genadeloos afgestraft. Het laag is precies, beheerst en gecontroleerd, maar mag wat mij betreft soms net wat meer draagvlak hebben. De afwerking van de enigszins traditioneel ogende kast verdient een grote pluim en is werkelijk het beste wat ik ooit heb gezien.

Importeur:     Dimex Reference Audio Equipment

Eigenschappen

gevoeligheid: 90dB (1W/m)
Filterfrequenties: 500Hz. en 5 kHz.
Nominale impedantie: 8 Ohm
Minimum impedantie: 6.2 Ohm
Afmetingen: 1030 x 205 x 360 mm. (h x b x d)
kleuren: zwart essen, kersen, licht eiken en wengé
gewicht: 27 kg. Spendor A9 Meetrapport

Andere apparatuur in de huis/luisterkamers

Luidsprekers: Klipschorn AK4, Acoustic Energy Aegis One, Canton Plus S, Tannoy Saturn S15 subwoofer, Linkwitz Orion open baffle, Audiostatic ES100, Boston Acoustics A25
Versterking: TD Ceasar II 300B eindversterker en Cleo 6 voorversterker, TD PhonoDude MK.3, UcD-400HG stereo eindversterker, Exposure 3010s2 pre, Exposure 3010s2 monoblokken, Exposure MM phono board, NAD T747 receiver, Yaquin MM buizen phonoversterker
Bronnen:  Imac muziek pc, M2tech HiFace USB-SPDIF converter, Musical Fidelity M1-DAC, Marantz CD67 MK2 CD-speler, Humax iHDR-5050c HDD recorder, Sony BDP-S470 Blu-ray speler, Acoustic Signature Manfred draaitafel, MB Schroeder reference arm, Ortofon MC20 Supreme element en Ortofon T-20 step-up trafo.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.