Spendor A9, klassiek Britse luidspreker

Stiekem kijken

Spendor A9 luidsprekerDe gehele kast is inwendig verstevigd en gezien het gewicht van de slanke kast, ruim 27 kilogram, is hier niet bespaard op materiaal. Met zijn statige uiterlijk is de Spendor A9 een echte ‘ eye-catcher’  in de huiskamer. En daar is de fraaie Wengé houtsoort zeker mede schuldig aan. Deze luidspreker staat er gewoon ‘aanwezig te zijn’  en elke keer als ik er langs loop, moet ik er even naar kijken. Mijn vrouw roept wel eens dat ik meer naar audio apparatuur kijk dan naar haar….slik. Maar wees niet bang, ik maak het altijd snel weer goed. Met een handig abonnement op de buurtbloemist komt altijd alles goed….

Het is altijd weer spannend om een nieuwe luidspreker aan de versterkerklemmen te hangen. Deze Spendor A9 is gezien de opgegeven specificatie een gemakkelijke luidspreker en zal niet al te veel aandacht vragen van de versterker. De nominale impedantie ligt rond de 8 Ohm en wat nog veel belangrijker is dat de minimum impedantie, volgens opgave van de leverancier, niet onder de 6.2 Ohm zakt. Allemaal heel prettig dus en dat maakt dat deze luidspreker met een gevoeligheid van 90 dB (1W/m) dan ook zeer geschikt kan zijn voor een laagvermogen buizenversterker.
De eerste klanken zijn opvallend en wat mij als eerste opvalt is dat deze luidspreker niet zomaar een dertien in een dozijn luidspreker is. De speaker dwingt het af om er eens goed voor te gaan zitten.

Opvallend hoog en middengebied

Onmiddellijk valt op dat het midden en hoog duidelijk aanwezig zijn en dat is iets wat bij navraag een bewuste en tevens ‘spannende’ keuze is van de fabrikant.  Het maakt de luidspreker aan de ene kant zeer precies en ruimtelijk, maar met het gevaar dat het ook snel erg hard en scherp kan worden. En dat laatste merk ik vooral als ik de Spendor A9 aanstuur met een eenvoudige en goedkope  T-amp van Chinese makelij. Over de opvallend goede prijs/kwaliteitsverhouding van deze kleine versterker heb ik al eerder geschreven. En hoe goed deze kleine amp in eerdere settings ook heeft gepresteerd, de Spendor A9 maakt in deze setting korte metten met deze kleine rakker en in de weergave is de Spendor A9 dan ook onverbiddelijk.
De luidsprekers laten direct horen waar de tekorten zitten. Het geluidsbeeld is veel te hard en scherp. Het behoeft dan ook geen betoog dat de Spendor A9 vraagt om een schone, rustige versterking. Denk hierbij aan een mooie buizenversterker of een goede ‘warme’ transistorbak.

Spendor A9, niet echt een hardrocker

Kies ik als versterking, een goede Single-Ended 300B versterker, dan gaat het direct een stuk beter. Het geluidsbeeld is precies en direct maar ook het mooie ruimtelijke en ‘zingerige’ wat ik zo goed herken van een mooi 300B buizenontwerp, laat de Spendor A9 zonder schroom horen. De laagweegave blijft mooi en is uitermate gecontroleerd maar aan de magere kant. Voor de luisteraar van stevige rock zal de Spendor A9 niet een direct voor de hand liggende keuze zijn. Nee, de Spendor A9 is een luidspreker voor muzikale fijnproevers die weten wat ze willen en daarin ook een uitdaging aan durven.

Troubadour

hotel-dreamers-2003-allan-taylorEen mooi album wat ik net binnen heb gekregen is van Allan Taylor: ‘Hotels &  Dreamers’  Een bijzonder getalenteerde singer/song writer uit Engeland. Hij staat bekend om zijn ingetogen, akoestische en vaak wat melancholische liedjes. Een troubadour pur sang. Taylor is naar mijn idee nog veel te onbekend in Nederland en daar zou eens verandering in moeten komen. Dat verdient de beste man. De Spendor A9 zet de warme stem van Taylor prachtig mooi in de ruimte en zijn adembenemende gitaarwerk is werkelijk prachtig. Elk zuchtje , kreuntje en elk timbreverschil van de innemende zang van Taylor laat de Spendor A9 zeer precies horen. De Martin D18, waarop Taylor speelt, is goed herkenbaar en klinkt mooi en precies. De snaren ‘zingen’ over de Spendor A9.

Ruimtelijk

Een werkelijk ongelofelijke ruimtelijkheid komt er uit deze luidspreker. Met deze ruimtelijkheid weet de Spendor A9 dan ook alle aandacht naar zich toe te trekken en blijf je op het puntje van je stoel zitten.

Martin D18

Mensen die gitaar spelen, of weten hoe een D18 gitaar ‘live’ klinkt, weten dat de Martin D18 een van de mooiste akoestische gitaren is die Martin heeft gebouwd. Ik vind zelf dat de Spendor A9 deze gitaar in het laag net iets te mager weergeeft. De sound van de Martin D18 mag nog wel iets meer aangedikt worden en een beetje meer body hebben. De waarschijnlijke reden hiervan is, dat door de presente midden- en hoogweergave het laag wat terughoudend is afgetuned. Let wel, het laag in de Spendor A9 is wel superstrak en gedefinieerd. Als er laag moet zijn is het er ook.

Te precies

Maar het is mij iets te precies, te statisch en daar moet je van houden. Zelf houd ik wel van een juist gedimensioneerd portie kleuring of resonantie, zoals elk instrument een bepaalde klankresonantie heeft en daardoor een specifieke klankkleur laat horen. Maar er zijn ook veel muziekliefhebbers die juist gaan voor een superstrak, neutraal laag zoals deze Spendor A9 dat weergeeft. Gelukkig maar, anders zou het allemaal wel erg saai worden. Laat u zeker niet afschrikken door mijn voorkeur in klankkleur, want: zoveel mensen, zoveel voorkeuren en daar zou u de Spendor A9 anders echt tekort mee doen.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.