LuidsprekersRecensie

Spendor A9, klassiek Britse luidspreker

Stoffig en wollig?

In een tijdspanne van ruim 40 jaar staat er dan nu een grote moderne vloerstaande Spendor A9 luidspreker bij mij thuis te pronken. Nog steeds gebouwd met liefde, aandacht en vakmanschap. Maar daar houdt dan ook direct iedere vergelijking met de luidsprekers van vroeger op. Een vaak gehoorde typering van een Engelse luidspreker is dat deze een warm, rustig en soms wat wollig of zelfs stoffig geluidskarakter zou hebben. Wel, laat ik u uit een droom helpen: niet bij deze Spendor A9.  Voor deze speakers gelden echt heel andere regels. Spendor A9 luidspreker

De Spendor A9 is een forse maar slanke vloerstaande luidspreker. Met zijn afmeting van 1030 x 205 x 360mm (hxbxd) is het een niet te missen verschijning. De Spendor A9 is een 3-weg luidspreker opgebouwd rond een tweetal 180 mm woofers een 150 mm middentoner en een soft dome tweeter. De meeste units worden in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd. De conussen van de woofers zijn gemaakt van een speciaal Kevlar composiet materiaal. Deze laatste kennen we bijvoorbeeld ook van de B&W luidsprekers die een zo typerende gele Kevlar conus hebben.

Kevlar

Spendor A9 voorzijdeVolgens Spendor is de Kevlar die wordt gebruikt voor de Spendor A9 luidspreker echter volledig anders van opbouw dan de B&W conus waardoor een nog grotere stijfheid wordt bereikt met als gevolg nog minder vervorming en een natuurlijker klankbeeld. De middentoner is gemaakt van een speciale epoxy-compound die geproduceerd wordt onder de naam EP38. Ook deze middentoner komt uit eigen ontwikkeling en wordt geproduceerd volgens nauwe specificaties.

Wat betreft de tweeter maakt Spendor er geen geheim van dat deze wordt ingekocht bij Seas. Daar is overigens niets mis mee. Wel wordt de tweeter gemaakt volgens Spendor specificatie. De kast is eenvoudig en sober van opbouw. Een rechthoekige kast zonder enige franjes en frutsels. Wat ik minder fraai vind is dat het luidsprekerfront gewoon met ‘pen/gat’ verbinding is bevestigd.
Als je zoals ik muziek luistert zonder luidsprekerfronten, dan kijk je recht tegen de acht stuks zwarte gaten. In een prijsklasse als deze mag je eigenlijk verwachten dat er gebruik wordt gemaakt van mooie verzonken neodym magneetjes waardoor er optisch een veel rustiger beeld ontstaat. Maar het doet natuurlijk verder niets af aan de muzikale prestaties.

Aan de achterkant zien we fraaie WBT aansluitklemmen. Prima kwaliteit dus. Wat mij als actieve en doorgewinterde ‘doe-het-zelvert’ opvalt is de uitzonderlijk goede fineerkwaliteit. De houtsoort is wengé in een hele lichte variant en oogt een beetje als Zebrawood. Deze houtsoort heeft een relatief grove en open structuur waarbij de lichte en donkere houtstructuur zich zeer fijn afwisselt.

Laminaat of echt hout

Spendor A9 achterzijdeWat direct in het oog springt is dat de houtnerven volledig zijn opgevuld en het geheel is afgewerkt met een aantal lagen zijdeglans lak. Het fineer zit er zo strak op en is zo perfect afgewerkt dat het bijna laminaat lijkt. Het is zelfs zo gelikt gedaan dat navraag bij de importeur op zijn plaats is. Ik wil er zeker van zijn dat het geen laminaat is. Niet dat dit zo heel erg zou zijn. Ik juich het zelfs toe dat er zuinig wordt omgesprongen met onze natuur. Maar kies dan voor een minder bedreigde boomsoort en gebruik in deze prijsklasse gewoon echt houtfineer.
Dat ik niet de eerste was die zich dat afvroeg blijkt uit de reactie van de importeur. Ook hij had in eerste instantie zijn twijfels of er wel echt hout gebruikt was. Uit navraag bij de fabriek blijkt echter dat er wel degelijk echt fineer wordt gebruikt. Dan kan ik alleen maar lof uitspreken over dit stukje vakmanschap. Chapeau, heel erg fraai!

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.