LuidsprekersRecensie

Spendor A9, klassiek Britse luidspreker

Spendor is één van de klassieke namen in de Britse luidsprekerwereld met drie broedplaatsen: rond Cambridge, langs de kust van Kent en bij de BBC. Bij die laatste ontsproot Spendor en vier decennia later kijken wij naar een actueel product: de Spendor A9.

Historie Spendor

We schrijven anno 1969. Spencer Hughes is werkzaam op het laboratorium bij de BBC Research Departement en houdt zich voornamelijk bezig met de ontwikkeling van luidsprekersystemen voor de studio-industrie. Zijn vakgebied is de ontwikkeling van kunststof luidsprekerconussen. In die tijd werd voornamelijk papier voor de conussen gebruikt en waren er nagenoeg geen andere materialen voorhanden. Met de vraag naar betere units kwam dan ook de vraag naar ontwikkeling van allerlei kunststoffen, kevlar en andere materialen.
Spendor LS3/5 monitor speakerSpendor LS3/5 monitor speaker flyer

In deze tijd is ook de fameuze BBC monitor LS5/5 ontwikkelt. In deze ‘klassieke’  luidspreker werd gebruik gemaakt van voor in die tijd revolutionair materiaal: de kunststof Bextrene. Hiermee werd de conus voor de 12 inch woofer van de  LS5/5 gemaakt.
Gedreven door de passie voor muziek en terzijde gestaan door zijn vrouw Dorothy, besluit Spencer Hughes tot het ontwikkelen van een eigen luidspreker, de studiomonitor BC1. Met het samenvoegen van de beide voornamen was het merk Spendor geboren. Aangezien Spencer Hughes aan de wieg stond van de LS5/5 was de keuze voor de conus voor de hand liggend en gebruikmakend van de kennis uit de ontwikkeling van de Bextrene kunststof werd Spendor’s eerste BC1 monitor geproduceerd. In opdracht van de BBC werd door Spendor naast de BC1 de meer bekende klassieker, de Spendor (BBC) LS3/5A geproduceerd.

Bextrene conusDeze LS3/5A werd overigens ook door Rogers en Harbeth in opdracht van de BBC geproduceerd. Vandaar dat u dit type luidspreker onder verschillende merknamen tegen kan komen.
Deze LS3/5A was bestukt met een oude bekende, de KEF B110 woofer gemaakt van de kunststof Bextrene en een KEF T27 SP1032 tweeter en een KEF SP2128 crossover. Er zijn er in die tijd maar liefst meer dan 100.000 luidsprekersets van het type LS5/3A verkocht! Waarvan het merendeel bestemd was voor de consumentenmarkt.

Engelse muziekpassie

Spendor LS3/5A metingHet luidsprekerconcept van de Spendor BC1 pakte echter zo goed uit, dat ook de BC1 al snel voor de consumentenmarkt beschikbaar werd gemaakt. De meeste Engelse luidsprekermerken uit die tijd zijn overigens op enigszins identieke wijze begonnen en vele hebben een zeer goede naam gemaakt. Ik noem er een paar: B&W, Wharfedale en Mission. Allemaal merken geboren uit liefde voor de muziek en gemaakt met Engelse passie, mooie materialen en Engelse ‘Craftmenship’. En daar is de Spendor fabriek geen uitzondering op.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.