SPEC RPA-W7EX eindversterker

SPEC RPA-W7EX eindversterker

Meten

Klasse-D versterkers en de meetbank zijn nooit de grootste vrienden geweest. Dat komt hoofdzakelijk door het schakelprincipe met de hoge modulatiefrequentie, die met name in de beginjaren te halfslachtig weg werd gefilterd. Ook de PCB layout speelt een primaire rol in het ongewenst uitstralen. Man o man, ik heb ze al in huis gehad die mijn complete radio ontvangssignaal plat wisten te leggen als de versterker in het audiorek stond. Die waren niet eens te meten.

De huidige generatie schakelende versterkers heeft daar nagenoeg geen last meer van en tonen zich bijna zo schoon als een conventionele versterker.

Het uitgangsvermogen van Klasse-D versterkers is niet zelden extreem hoog, niet omdat het moet, maar omdat het relatief gemakkelijk kan, bij deze hoog rendabele en daardoor weinig warmte genererende schakelwijze. De SPEC versterker is daarbij vergeleken aan de lage kant. Ik meet 55,6 watt in 8 ohm (1% THD+n) en nagenoeg het dubbele in 4 Ohm: 108 watt.

De ingangsimpedantie ligt op 7500 Ohm, dat is mijns inziens bijna belachelijk en onpraktisch laag. En waarom eigenlijk? Zelf heb ik er dank zij de inzet van een Music First Audio TVC geen last van, omdat deze door de transformator van nature een hele hoge ingangsimpedantie geeft. De lage ingangsweerstand beperkt wel het aantal te gebruiken voorversterkers.

Bij de vervormingmeting (THD+n) meet ik bij 1 watt uitgangsvermogen in 8 Ohm en 1 kHz een lage vervorming van 0.009%. Bij 10 watt wordt dit 0,006%. Bij de plaatjes hieronder zie je de harmonische nog net boven de ruisvloer uitkomen. De lage vervorming blijft door het hele frequentiegebied en van laag tot een hoger uitgangsvermogen tussen 20 Hz en 20 kHz gehandhaafd zoals je in meetplaatje 3 kunt zien.

SPEC RPA-W7EX eindversterker - FFT THDT n 10 watt in 8 OhmSPEC RPA-W7EX eindversterker - FFT THDT n 1 watt in 8 Ohm

SPEC RPA-W7EX eindversterker - FFT THDT vs Frequentie 1, 10, 25 watt 8 Ohm

De frequentieresponsmeting hieronder laat mooi zien dat het laagdoorlaatfilter, een noodzaak bij schakelende versterkers, niet in een overall tegenkoppelcircuit is opgenomen. Dat maakt het frequentiebereik wel meer frequentieafhankelijk. Het wordt echter niet meteen superkritisch. Bij een 8 Ohm belasting zie je rond 38 kHz een ophoging van 3 dB van de curve. Bij een 4 Ohm belasting is er een geleidelijke afval te zien met het –3 dB punt rond 40 kHz.

Dat SPEC er voor kiest om het uitgangsfilter niet in een tegenkoppellus op te nemen zal ongetwijfeld bewust zijn genomen, zoals ieder gebruikt component op een weegschaaltje lijkt te zijn gelegd. Als het geen dramatischer technische issues als hier oplevert lijkt me dat geen enkel probleem.

SPEC RPA-W7EX eindversterker - Frequentierespons in 4 en 8 Ohm

Ik heb het al eerder aangehaald: het verbruik van energie uit de wandcontactdoos is extreem laag in rust, als er geen muzieksignaal versterkt wordt: 8,3 Watt slechts.

Epiloog

Ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat deze SPEC RPA-W7EX versterker zo goed zou zijn. Met als meest opvallende eigenschap dat het geluid eerder tegen een puur buizengeluid aanschurkt en niets van het altijd wat typische Klasse-D karakter laat horen.

De weken dat de SPEC versterker in mijn audiorek logeerde heb ik werkelijk niet één keer het gevoel gehad dat het weer eens tijd wordt voor wat anders. In tegendeel, de RPA-W7EX  had er van mij nog wel een tijdje mogen blijven staan. De rust, de ruimte, het vlees en bloed, de natuurlijke feel. Deze Japanner doet ergens iets heel goeds. Niet goedkoop, wel van grote klasse. Ben je in de gelegenheid: ga er eens naar luisteren, dat ik het enige dat ik kan aanbevelen. Het is één van de allerbeste versterkers die ik hier zelf in huis had.

Bezoekers van de komende Hifi show in Veldhoven kunnen de kamer van  Audiotweaks eens met een bezoekje verrijken. Het zal de moeite meer dan waard zijn…

 

 SPEC RPA-W7EX onderdkant

SPEC RPA-W7EX eindversterker: 5.495,00 euro
Audiotweaks website
SPEC Japan website

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

6 gedachten over “SPEC RPA-W7EX eindversterker

 • 07 september 2016 om 19:42
  Permalink

  Dick,

  Ik heb het gevoel mijn eigen recensie terug te lezen. Wat zijn wij het eens en wat is SPEC een prachtig product. Eindelijk klasse D goed gedaan, al kreeg ik ruzie over die uitspraak in Munchen. Mooi verhaal.

  Rene.

  Beantwoorden
  • 05 oktober 2016 om 15:15
   Permalink

   Wel Rene,

   Ruzie zou ik het niet noemen, maar wel een serieus meningsverschil. Jou titel suggereerde dat je alle klasse D versterkers wereldwijd had beluisterd en had vergeleken met de Spec. Als ik zie wat voor werk Bruno Putzeys verricht heeft aan de ontwikkeling van klasse D, klasse D versterker technologie die o.a. door Jeff Rowland gebruikt in de top modellen. Ik heb de Spec versterkers niet beluisterd en ik neem zeker aan dat het een mooi product is, dat heb ik van andere mensen ook vernomen, maar het hekelt me dat klasse D steeds het label “koel en analytisch ” krijgt, dit terwijl al meerdere producten het tegendeel bewezen hebben. Guido De Laet

   Beantwoorden
   • 05 oktober 2016 om 18:33
    Permalink

    Guido, Waar in het verhaal is te lezen dat ik ‘alle’ klasse-D versterkers op deze aardkloot heb geluisterd? Ik vertel juist dat ik NIET alles heb kunnen beluisteren (wie wel?).
    Je weet ook dat er niet zo heel veel fabrikanten zijn die hun eigen klasse-D versterkers hebben ontwikkeld maar gebruik maken van uitstekende OEM toeleveranciers als Hypex en ICE.
    En met die twee heb ik wel de nodige praktijkervaring (zijn ook diverse reviews van mijn hand van te vinden op deze site), Ik heb er meerdere van in bezit gehad. Ik heb beslist geen hekel aan de techniek, zeker niet, integendeel,ik heb het altijd met de volle interesse gevolgd behandeld. Echter mijn toenemende terughoudendheid met de luistermatige kwaliteiten is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Maar daarover hoef ik hier niet in herhaling te vallen, dat aspect is voldoende in het verhaal behandeld.
    Ik kan je alleen maar adviseren om Piet de Vries van Audiotweaks eens bij je in je mooie winkel uit te nodigen voor een in house demo. Dat geeft misschien meteen duidelijkheid waarom ik zo enthousiast ben over de SPEC versterker.

    Beantwoorden
 • 05 oktober 2016 om 20:02
  Permalink

  Beste Guido en lezers,

  Ik heb niet de eer gehad alle klasse D versterkers ter wereld te mogen beluisteren. Ik heb er wel een aantal mogen proberen in eigen omgeving, waarin diverse technieken werden verwerkt. Geen van die versterkers heeft mij PERSOONLIJK weten te raken voor een langere periode zoals de SPEC dat wel deed. Daarmee waren de andere versterkers niet slecht, er zaten geweldige ontwerpen bij, alleen niet voor mij. Ik zoek niet naar ultiem detail, oneindige strakheid, waanzinnige dynamiek, groot vermogen. Ik zoek in een versterker de ziel die muziek heet, overigens ook in andere componenten. Dat is een persoonlijke smaak die ik niet verbloem voor lezers. Voor een ieder ligt de nadruk bij muziek luisteren mogelijk anders, een gegeven dat je zeker kent van je klanten. Ik doe dus klasse D niet in de ban en waardeer de inspanningen van fabrikanten maar ik investeer (nog) niet in die techniek voor bij mij thuis. Behalve als er SPEC op staat. Het liefste geniet ik voor mij zelf nog steeds van energie zuipende, hete, onmogelijk grote klasse A versterkers die eveneens niet ieders keuze zijn.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.