SPEC RPA-W7EX eindversterker

SPEC RPA-W7EX eindversterker

Binnenkant

SPEC RPA-W7EX binnenkantDit lijkt van geen kant op een versterker zoals ik die ken. De binnenkant is overzichtelijk, maar niet meteen te doorgronden. Het mainboard bevat de versterkermodules gebaseerd op technologie van International Rectifier uit Los Angeles. Ook is de laagdoorlaatfiltering goed te herkennen. Wat je her en der ziet is dat er met speciale componenten is getuned. Dit is geen versterker die alleen op de virtuele tekentafel is ontstaan. Ik vermoed dat er de nodige prototypes met heel veel tweaken met componenten aan vooraf gingen voor onze Japanse vrienden tevreden waren over wat er uit de luidspreker te horen viel.

Schakelende voeding, nee dank je…

Een schakelende voeding heeft op zijn minst gesteld niet bepaald een florissante  reputatie in audioland. Terecht? Ja en nee. De slechte reputatie komt voor het leeuwendeel door het vele gefröbeld met standaard budget schakelende voedingen die niet specifiek voor audiotoepassingen zijn bedacht. Of er naast de juiste DC spanning ook nog een hoop hoogfrequente rotzooi meekomt is voor bijvoorbeeld een acculader niet belangrijk, onze audioschakelingen willen we er echter niet mee vervuilen.

Ook schakelende voedingen die je in een PC vind staat niet bekend om de mooie schone uitgangspanningen die ze geven. Smerige PC voedingen weten zelfs de USB bussen nog zo te vervuilen dat we allerlei trucs moeten uithalen om het uitgangsignaal er zo ongeschonden mogelijk uit te kunnen krijgen voor deze naar de DAC gaat. Goed is goed genoeg en geld speelt een grote rol, dat is de rol van de gemiddelde schakelende voeding.

Het kan echter wel…

Dat een schakelende voeding wel goed kan zijn zien we bijvoorbeeld bij Linn, die al jaren toepassen. Als je de schakelende voedingen maar speciaal met audiogebruik in het achterhoofd ontwikkeld en bouwt. En dat kost veel geld omdat het in tegenstelling tot bovengenoemde exemplaren niet per se om massa geproduceerde apparaten gaat.SPEC RPA-W7EX binnenkant detail voeding

Ook SPEC doet het met een eigen ontwikkelde schakelende voeding. Opvallend daaraan zijn de twee 4700 uF speciale uitgangelco’s. Ontwikkeld door Nichicon onder de welluidende naam Hibiki-ichi . Ik heb er wel naar gezocht maar ze zijn blijkbaar niet los te koop. De gelijkrichtdiodes die uiteindelijk op goedkeuring van SPEC mochten rekenen zijn Fast Recovery Schottky types van Silicon Carbide. Leuk om dit alles te noemen, en we hebben nog lang niet alle componenten doorgespit, maar het geeft wel aan hoeveel energie en tijd de mannen van SPEC in hun apparaten stoppen om het gehoor zo prettig mogelijk te laten masseren en niet te treiteren.

De SPEC methode

SPEC volgt een totaal andere benadering dan veel westerse fabrieksontwikkelaars het normaliter doen. SPEC RPA-W7EX binnenkant detail versterkerApparaten worden door de jaren heen meer en meer puur virtueel op de digitale tekentafel uitgewerkt, prachtig gesimuleerd en tot op detailniveau in 3D CAD op het scherm gezet. Dat heeft het bouwen van (fysieke) prototypes tot een minimum beperkt en een nieuw apparaat kan zo veel sneller productierijp worden gemaakt.

Een bittere noodzaak in deze tijden, waarin alles snel moet én om nieuwe producten ook nog eens betaalbaar op de markt te kunnen zetten. De high tech smartphone van vandaag voelt bij de massa over een jaar al weer zwaar gedateerd aan, als de opvolger, die natuurlijk weer veeeeeel beter is, met veel poeha wordt gelanceerd…

Bij de SPEC methode wordt naast het high tech ontwikkelen van de schakelingen en het daarna het tot in de puntjes op componentniveau tweaken tot een ware kunst verheven, zoals eigenlijk alleen Japanners dat kunnen. Maar je weet bij een dergelijke werkwijze ook bij voorbaat dat een SPEC versterker nooit echt goedkoop zal worden.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

6 gedachten over “SPEC RPA-W7EX eindversterker

 • 07 september 2016 om 19:42
  Permalink

  Dick,

  Ik heb het gevoel mijn eigen recensie terug te lezen. Wat zijn wij het eens en wat is SPEC een prachtig product. Eindelijk klasse D goed gedaan, al kreeg ik ruzie over die uitspraak in Munchen. Mooi verhaal.

  Rene.

  Beantwoorden
  • 05 oktober 2016 om 15:15
   Permalink

   Wel Rene,

   Ruzie zou ik het niet noemen, maar wel een serieus meningsverschil. Jou titel suggereerde dat je alle klasse D versterkers wereldwijd had beluisterd en had vergeleken met de Spec. Als ik zie wat voor werk Bruno Putzeys verricht heeft aan de ontwikkeling van klasse D, klasse D versterker technologie die o.a. door Jeff Rowland gebruikt in de top modellen. Ik heb de Spec versterkers niet beluisterd en ik neem zeker aan dat het een mooi product is, dat heb ik van andere mensen ook vernomen, maar het hekelt me dat klasse D steeds het label “koel en analytisch ” krijgt, dit terwijl al meerdere producten het tegendeel bewezen hebben. Guido De Laet

   Beantwoorden
   • 05 oktober 2016 om 18:33
    Permalink

    Guido, Waar in het verhaal is te lezen dat ik ‘alle’ klasse-D versterkers op deze aardkloot heb geluisterd? Ik vertel juist dat ik NIET alles heb kunnen beluisteren (wie wel?).
    Je weet ook dat er niet zo heel veel fabrikanten zijn die hun eigen klasse-D versterkers hebben ontwikkeld maar gebruik maken van uitstekende OEM toeleveranciers als Hypex en ICE.
    En met die twee heb ik wel de nodige praktijkervaring (zijn ook diverse reviews van mijn hand van te vinden op deze site), Ik heb er meerdere van in bezit gehad. Ik heb beslist geen hekel aan de techniek, zeker niet, integendeel,ik heb het altijd met de volle interesse gevolgd behandeld. Echter mijn toenemende terughoudendheid met de luistermatige kwaliteiten is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Maar daarover hoef ik hier niet in herhaling te vallen, dat aspect is voldoende in het verhaal behandeld.
    Ik kan je alleen maar adviseren om Piet de Vries van Audiotweaks eens bij je in je mooie winkel uit te nodigen voor een in house demo. Dat geeft misschien meteen duidelijkheid waarom ik zo enthousiast ben over de SPEC versterker.

    Beantwoorden
 • 05 oktober 2016 om 20:02
  Permalink

  Beste Guido en lezers,

  Ik heb niet de eer gehad alle klasse D versterkers ter wereld te mogen beluisteren. Ik heb er wel een aantal mogen proberen in eigen omgeving, waarin diverse technieken werden verwerkt. Geen van die versterkers heeft mij PERSOONLIJK weten te raken voor een langere periode zoals de SPEC dat wel deed. Daarmee waren de andere versterkers niet slecht, er zaten geweldige ontwerpen bij, alleen niet voor mij. Ik zoek niet naar ultiem detail, oneindige strakheid, waanzinnige dynamiek, groot vermogen. Ik zoek in een versterker de ziel die muziek heet, overigens ook in andere componenten. Dat is een persoonlijke smaak die ik niet verbloem voor lezers. Voor een ieder ligt de nadruk bij muziek luisteren mogelijk anders, een gegeven dat je zeker kent van je klanten. Ik doe dus klasse D niet in de ban en waardeer de inspanningen van fabrikanten maar ik investeer (nog) niet in die techniek voor bij mij thuis. Behalve als er SPEC op staat. Het liefste geniet ik voor mij zelf nog steeds van energie zuipende, hete, onmogelijk grote klasse A versterkers die eveneens niet ieders keuze zijn.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.