SPEC RPA-W7EX eindversterker

SPEC RPA-W7EX eindversterker

De SPEC versterkers kende ik tot voor de München High End show van afgelopen mei alleen van plaatjes. Met een opvallend tijdloos design in de Japanse traditie. Een combinatie van metalen kasten met houten panelen en voeten. SPEC RPA-W7EX front (2)Op de München show maakten Marco en ik kennis met de uiterst vriendelijke door enthousiasme gedreven importeur van SPEC, Piet de Vries. Het waren echter niet de versterkers die het eerst in het oog vielen, maar de nieuwe GMP-8000EX Platenspeler van flinke afmetingen en een enorm draaiplateau, die dan voor het eerst in het openbaar treedt. SPEC GMP-8000SPEC heeft afgelopen tijd stevig gebouwd aan een steeds breder wordend leverprogramma. Naast de geïntegreerde versterkers en de hier besproken eindversterker is er inmiddels ook een phonoversterker en een audiostreamer.

Na een prettig gesprek met Piet werd er afgesproken om na de show contact op te nemen om eens een fraaie versterker van SPEC aan de tand te mogen voelen.

Onze redacteur René van Es heeft al een geïntegreerde versterker uit de SPEC stal voor het ‘Ear’ collegamagazine besproken. En aangezien ik gek ben op eindversterkers valt de keus snel op de SPEC RPA-W7EX.

SPEC-Corp

SPEC-Corp in Japan is opgericht door audio ontwerper Shirokazu Yasaki. Hij stond decennialang mede aan de wieg van vele nieuwe ontwikkelingen bij de bekende Japanse audiofabrikanten. Naast zijn dagelijkse werk bleef hij, als gepassioneerd audioman ook altijd producten voor zichzelf ontwikkelen. Zijn grote liefde lag altijd bij buizen en dan met name Triodeversterkers in combinatie met hoog rendement hoornsystemen. Hoe Japans wil je het nog meer hebben… SPEC & IR teams (foto van Positive Feedback)

Het SPEC team (v.l.n.r.) Yazaki (sales), Shirokazu Yasaki , Tsutomu Banno (chef ontwikkelaar),

Yasuhiro Yamakawa (mechanisch ontwikkelaar) en Jun Honda (Ontwikkelaar van de nieuwe Klasse-D versterkerschakeling, werkzaam bij IR in Los Angeles)

Zijn  kennis en ervaring bracht Yasaki-san binnen zijn eigen SPEC-corp. Samen met Tsutomu Banno, ook een oude rot in het vak, wordt de uitdaging aangegaan om een versterker te ontwikkelen die even goed moet klinken dan de beste buisontwerpen en dan met name single ended triodeversterkers natuurlijk. In SPEC’s visie en oren moet het de ultieme versterker, zover dat mogelijk is, worden. Dat werd de SPEC- RSA F33REX. Een geïntegreerde versterker. In de meest luxe versie is dit een prachtig maar erg kostbaar apparaat.SPEC RSA-F3EX

 

SPEC RPA-W7EX eindversterker

De hier besproken SPEC RPA-W7EX (what’s in a name) is het enige SPEC versterkermodel dat is uitgevoerd als stereo eindversterker. Met zowel single ended als gebalanceerde XLR ingangen. De versterker is ook in brug te schakelen om er een monoblok van te maken.

SPEC RPA-W7EX frontMet het formaat van 35 x 37,5 x 9,5 cm mag je dit een fijn te hanteren compacte stereo eindbak noemen. Het gewicht is 6,2 kg. Dat zijn de voordelen van een Klasse-D versterker: een hoog rendement en weinig warmteontwikkeling. Met de RPA-W7EX lavend aan een wandcontactdoos krijg je de energiemeter nauwelijks in beweging als er geen muziek klinkt.

SPEC RPA-W7EX achterkant (4)

De ingangsgevoeligheid is op de achterkant met 6 dB te verzwakken. Wat geen overbodige luxe blijkt, gezien de hoge gevoeligheid in de onverzwakte stand. Sterker nog, van mij had er ook nog een –12 dB stand bij gemogen. Maar daarover later meer. De schuifschakelaar heeft nog een derde stand ‘Ex Volume’. Hiermee is via een optioneel geleverd kastje met afstandsbediening het volume binnen een niet al te groot gebied, en niet naar nul, te regelen. Een ronduit bizar dingetje… Ik had ‘m wel maar heb het maar in de doos gelaten.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

6 gedachten over “SPEC RPA-W7EX eindversterker

 • 07 september 2016 om 19:42
  Permalink

  Dick,

  Ik heb het gevoel mijn eigen recensie terug te lezen. Wat zijn wij het eens en wat is SPEC een prachtig product. Eindelijk klasse D goed gedaan, al kreeg ik ruzie over die uitspraak in Munchen. Mooi verhaal.

  Rene.

  Beantwoorden
  • 05 oktober 2016 om 15:15
   Permalink

   Wel Rene,

   Ruzie zou ik het niet noemen, maar wel een serieus meningsverschil. Jou titel suggereerde dat je alle klasse D versterkers wereldwijd had beluisterd en had vergeleken met de Spec. Als ik zie wat voor werk Bruno Putzeys verricht heeft aan de ontwikkeling van klasse D, klasse D versterker technologie die o.a. door Jeff Rowland gebruikt in de top modellen. Ik heb de Spec versterkers niet beluisterd en ik neem zeker aan dat het een mooi product is, dat heb ik van andere mensen ook vernomen, maar het hekelt me dat klasse D steeds het label “koel en analytisch ” krijgt, dit terwijl al meerdere producten het tegendeel bewezen hebben. Guido De Laet

   Beantwoorden
   • 05 oktober 2016 om 18:33
    Permalink

    Guido, Waar in het verhaal is te lezen dat ik ‘alle’ klasse-D versterkers op deze aardkloot heb geluisterd? Ik vertel juist dat ik NIET alles heb kunnen beluisteren (wie wel?).
    Je weet ook dat er niet zo heel veel fabrikanten zijn die hun eigen klasse-D versterkers hebben ontwikkeld maar gebruik maken van uitstekende OEM toeleveranciers als Hypex en ICE.
    En met die twee heb ik wel de nodige praktijkervaring (zijn ook diverse reviews van mijn hand van te vinden op deze site), Ik heb er meerdere van in bezit gehad. Ik heb beslist geen hekel aan de techniek, zeker niet, integendeel,ik heb het altijd met de volle interesse gevolgd behandeld. Echter mijn toenemende terughoudendheid met de luistermatige kwaliteiten is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Maar daarover hoef ik hier niet in herhaling te vallen, dat aspect is voldoende in het verhaal behandeld.
    Ik kan je alleen maar adviseren om Piet de Vries van Audiotweaks eens bij je in je mooie winkel uit te nodigen voor een in house demo. Dat geeft misschien meteen duidelijkheid waarom ik zo enthousiast ben over de SPEC versterker.

    Beantwoorden
 • 05 oktober 2016 om 20:02
  Permalink

  Beste Guido en lezers,

  Ik heb niet de eer gehad alle klasse D versterkers ter wereld te mogen beluisteren. Ik heb er wel een aantal mogen proberen in eigen omgeving, waarin diverse technieken werden verwerkt. Geen van die versterkers heeft mij PERSOONLIJK weten te raken voor een langere periode zoals de SPEC dat wel deed. Daarmee waren de andere versterkers niet slecht, er zaten geweldige ontwerpen bij, alleen niet voor mij. Ik zoek niet naar ultiem detail, oneindige strakheid, waanzinnige dynamiek, groot vermogen. Ik zoek in een versterker de ziel die muziek heet, overigens ook in andere componenten. Dat is een persoonlijke smaak die ik niet verbloem voor lezers. Voor een ieder ligt de nadruk bij muziek luisteren mogelijk anders, een gegeven dat je zeker kent van je klanten. Ik doe dus klasse D niet in de ban en waardeer de inspanningen van fabrikanten maar ik investeer (nog) niet in die techniek voor bij mij thuis. Behalve als er SPEC op staat. Het liefste geniet ik voor mij zelf nog steeds van energie zuipende, hete, onmogelijk grote klasse A versterkers die eveneens niet ieders keuze zijn.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.