Het Japanse Sforzato maakt prachtige muziekstreamers. Voor deze bespreking kozen we voor de simpelste telg uit het programma, hoewel dat begrip hier relatief mag worden genomen. De Sforzato DST-04 blijkt een prachtapparaat dat goed laat laat zien en horen hoe goed het muziekstreamen afgelopen jaren is geworden... - Audio-Creative

Sforzato DST-04 EX muziekstreamer

Het Japanse Sforzato maakt prachtige muziekstreamers. En de gelegenheid deed zich voor om er eens lekker mee aan slag te gaan. Voor deze bespreking kiezen we voor de simpelste telg uit het programma, hoewel je het begrip ‘simpel’ hier gerust relatief mag noemen. De meest kostbare Sforzato DST-00 is voor de knip van normale stervelingen schier onhaalbaar. Dit referentieapparaat heef echter al een paar nakomelingen opgeleverd die niet alleen beter te behappen zijn maar ongetwijfeld de nodige kwaliteiten van de DST-00 hebben geërfd. Niet zo gek dus dat de hier besproken Sforzato DST-04 niet minder dan een prachtapparaat  blijkt te zijn dat weer eens goed laat laat zien hoe ver de kwaliteit van muziekstreamen inmiddels gekomen is…Sforzato DSP-O4

Naast de muziekstreamers, waar het bedrijf zich in heeft gespecialiseerd heeft Sforzato  een paar dingen die daar nauw mee samenvallen in de vorm van een tweetal externe klokken.

De 00 referentie

Het eerste apparaat dat Sforzato bracht was de erg kostbare DST-00. Aan het typenummer af te lezen moet dit  Sforzato DSP-00 (3)de referentie waar alles wat daarna komt aan wordt afgemeten. De Sforzato DST-00 is een non plus ultra gebouwde streamer bestaand uit verschillende behuizingen voor streamer, voeding en klok. De behuizingen zijn gehouwen uit stukken massief aluminium.

Los van op audioshows, zoals afgelopen mei in München, ben ik bang dat maar weinig mensen de gelegenheid krijgen om deze superstreamer met eigen ogen te kunnen aanschouwen of nog beter, met eigen oren te mogen beoordelen.

Sforzato na de DST-00 aan de slag gegaan met met het verder ontwikkelen van minder excessieve apparaten. De DST-02, nog steeds met separate voeding, en de hier besproken DST-04 volgden. Deze 04 heeft nog steeds een prijskaartje waar het gros van de mensen ‘U’ tegen zullen zeggen, maar wie heeft in het verleden hetzelfde bedrag (4000 euro) ook niet eens aan een mooie CD speler uit gegeven? Ik in geval wel.

Sforzato DST-04 EX

De DST-04 is ongelooflijk robuust gebouwd apparaat van 39cm breed, 32,5 cm diep en 8 cm hoog. Met z’n 7 kg voelt het compacte apparaat aan als een massief blok. Het geheel staat op een drietal al even robuuste apparaatvoeten. Aan de voorzijde van de dikke frontplaat is slechts een rechthoekig display te zien plus twee naastliggende drukschakelaars. Eentje voor het dimmen van het display en eentje voor het inverteren van de fase. Beide functies zijn ook via de Sforzato App te benaderen.

Achterkant

Sforzato DSP-O4 achterkant (2)De achterkant is niet veel boeiender. Hier is het zoals aan de foto te zien is ook de soberheid zelve. Als een CD-speler, waarvan het CD-loopwerk is vervangen door de ethernetaansluiting. Naast de analoge uitgangen, in XLR en cinch is er één digitale coaxiale S/DIF uitgang en een BNC aansluiting voor een optionele externe klok. De Sforzato DST-04 is duidelijk een apparaat dat je in het audiorek plaatst, aansluit en gewoon zijn nobele werk laat doen. Er zijn concurrenten die meer uiterlijke blingbling bieden. Maar het gaat uiteindelijk om de…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

2 gedachten over “Sforzato DST-04 EX muziekstreamer

 • 25 november 2016 om 21:53
  Permalink

  Beste Dick, mooie review! Geeft de Sforzato digitaal uit een ander/beter resultaat dan de Aurender server?

  Beantwoorden
 • 17 december 2016 om 00:25
  Permalink

  Beste Dick, mooi vergelijk inzichtelijk gemaakt door verschillende invalshoeken te belichtten.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.