Roksan Oxygene

Engelse traditie

Ton Koopman & The Amsterdam Baroque - Complete Bach Cantatas Vol. 14Achter een set klassieke B&W Matrix 1 luidsprekers, doet de Roksan het heel erg goed. De B&W Matrix 1 is een typisch Engelse luidspreker met een laag rendement. De set speelt zonder problemen grote klassieke werken als een groot orkest of een prachtig orgelwerk van Bach, gespeeld door grootmeester Ton Koopman (Ton Koopman & The Amsterdam Baroque – Complete Bach Cantatas Vol. 14). Groots vertoon, waarbij de finesse niet verloren gaat. Het mooie van een klasse D hypex versterker vind ik de neutraliteit waarmee deze versterkers spelen. Het Engelse karakter van de B&W blijft volkomen staan. Dat kun je ‘boring’ noemen, maar overall is dat een hele prettige eigenschap, nooit vermoeiend en lekker laid back. Het is een versterker die zeker een grote doelgroep zal aanspreken. Deze Roksan Oxygene is een allemansvriend.

Ik denk dat deze versterker met name gericht is op de muziekliefhebber die niet met apparatuur wil rommelen. Iemand die houdt van design en een moderne inrichting heeft met hier en daar wat kunst aan de muur. Hij zet deze versterker neer, uiteraard op een net zo fraai tafeltje, tussen een paartje design luidsprekers. Neemt een goed glas wijn en een sigaartje en zet een mooi muziekstuk op. Waarbij zijn (kritische) partner ook nog eens goedkeurend naast hem op de sofa meegeniet. Nee, deze versterker hoef je thuis niet te verkopen, zo mooi is hij.

Conclusie

Roksan OxygeneVoor muziekliefhebbers die een goed geluid en een fraai uiterlijk vertoon willen combineren, is dit een apparaat wat je spontaan koopt als je hem ziet. Deze Roksan Oxygene is een versterker die met gemak jaren meekan en nauwelijks slijt. Het design is de kracht van deze versterker. Een bijkomend, niet onbelangrijk voordeel is,  dat deze versterker ook nog eens prima klinkt. Al zou ik adviseren om de extra voeding uit te proberen, als je de mogelijkheid hebt. Ik denk dat wat meer power aan de luidsprekerklemmen een heel andere dimensie aan deze versterker zal geven.

Roksan Oxygene: 3499 euro
Monitor Audio Nederland

Roksan Oxygene meetrapport

De versterker maakt gebruik van Hypex UCD400 versterkermodules. De Klasse-D versterkers van Hypex horen bij de schoonste in zijn soort. 100% schoon zal een Klasse-D versterker nooit zijn, er druppelt altijd wel iets van de hoogfrequent draaggolf door in de laagfrequent metingen, maar Hypex heeft dit echt tot een minimum weten te beperken waardoor de metingen zich weinig meer onderscheiden van een klassieke Klasse AB versterker.Roksan Oxygene - frequentierespons 4 en 8 Ohm

Ik heb alleen de vervormingsmeting met ingeschakeld A-weight filter moeten doen. Er zijn speciale laagdoorlaatfilters voor het meten van Klasse-D versterkers, maar die heb ik niet in huis.
Aan de vermogensmeting is te zien dat de UCD400 versterkers flink geknepen zijn.

Deze versterkers kunnen er met de juiste voeding 400 watt in 4 Ohm uitgooien. Daarvoor zijn een paar flinke voedingstrafo’s nodig, die niet eens in de behuizing van de Oxygene zouden passen. Roksan heeft het uitgangsvermogen beperkt op 86.4 watt in 8 ohm en 107,6 watt bij 4 Ohm. Nog steeds meer dan voldoende voor dagelijks gebruik en de versterkers zullen hun goede werk ten alle tijden uiterst koel uitvoeren. Wat een lange duurzame werking ten goede zal komen.
Roksan Oxygene - THD n 1 watt in 8 Ohm

De ingangsgevoeligheid van de Oxygene op vol vermogen en vol opgedraaide volumeregelaar ligt op 819 mV. Een realistische waarde. Hierdoor is de volumeregelaar erg comfortabel te gebruiken.
De frequentierespons laat een licht aflopende laag zien waarbij 20 Hz ongeveer 0,5 dB verzwakt is. Het -3 dB punt in het hoog vinden we bij 50 kHz. Hier is ook weer goed te zien dat de frequentierespons van Hypex versterkers niet gevoelig zijn voor de aangesloten belastingsweerstand.
De vervorming die wordt gemeten bij 1 watt ligt op een lage 0.017%.
Op de meetresultaten van de Roksan Oxygene is helemaal niks aan te merken.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.