RecensieVersterker

Roksan Oxygene

Het hart van de Roksan Oxygene

Dat blijkt minder verrassend (of juist wel) dan ik had verwacht. Deze Roksan is opgebouwd rond een standaard Hypex UcD 400 versterker.  Als ik het zo bekijk is er niets nieuws onder de zon. Achter in de kast de twee relatief kleine voedingstrafo’s die beide kanalen van sap moet voorzien. Hypex Ucd 400Roksan Oxygene

 

 

 

 

 

 

Dat verklaart ook het lage uitgangsvermogen van deze versterker. Roksan OxygeneMet een stevige voeding moet uit een Hypex UcD 400 makkelijk een 400 Watt aan muziek per kanaal  geperst kunnen worden. Later begreep ik dat het mogelijk is om de Roksan Oxygene uit te breiden is met een dubbele aperte voeding (in een kast met dezelfde vormgeving) waardoor het vermogen kan worden verdubbeld. Ook dan heb je nog niet de maximale capaciteit, wat ik dan ook wel weer jammer vind. De keuze voor een Hypex module in deze versterker is natuurlijk uitstekend.

Klassieker in de dop

Hypex maakt naar mijn mening één van de beste klasse D versterkers die er op de markt zijn. Dat zie je ook aan de metingen. Hoge of lage belasting, het maakt geen zier uit wat je achter deze versterker hangt. Hij geeft ook bij lage belastingen geen enkele krimp. Het past ook wel bij de filosofie van deze versterkerlijn. Het gehele concept is gebouwd rond uitstraling, kwaliteit en duurzaamheid. Hypex is ook één van de weinige klasse D producenten die het,  typische en vermoeiende ‘klasse D’ geluid heeft weten te beperken. Naast de prima geluidskwaliteit die deze modules leveren, zijn het ook nog eens  zeer betrouwbare versterkers. De Roksan Oxygene is dan ook een versterker die over twintig jaar nog met zijn beide vingers in zijn neus staat te spelen. Het zou me ook niets verbazen dat deze versterker als design object zijn waarde in de toekomst behoud en een echte klassieker van de toekomst gaat worden.

Luisteren

Roksan Oxygene achterzijdeMaar het belangrijkste moet nog komen. Het kan er allemaal wel mooi uitzien, met veel fraaie toeters en bellen, maar het moet natuurlijk wel een beetje klinken. Ik moet erbij zeggen dat ik de versterker eerst heb beluisterd voordat ik hem van binnen had bekeken.

Monitor Audio GX200Bij het inschakelen van de versterker wordt het volume automatisch terug geregeld zodat je nooit het volle vermogen op de ingangen van de luidsprekers krijgt. Deze beveiliging is overigens ook doorgevoerd bij het schakelen tussen de diverse bronnen. Heel netjes.
Als luidspreker heb ik de meegeleverde Monitor Audio Gold GX200 aangesloten. Deze zal ik later in een ander review bespreken. De Gold 200x is een vloerstaande luidspreker met een bandtweeter voor het hoog. Qua impedantie en fasehoek, is het niet de lastigste klant.

 

Muziek

De set speelt lekker, los en zonder wringen of persen. Het gaat allemaal heel erg makkelijk. Maar dat ik nu van mijn stoel val… Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar het is me allemaal wat te tam, te saai. Achteraf snap ik dat ook wel. Met een (te) kleine voedingstrafo haal je nu max 100 watt (gemeten) per kanaal uit de versterkermodules. Dat is een kwart van de maximale potentie. Niet dat ik het volume altijd voluit draait. Maar je mist gewoon de kracht die deze versterker in potentie wel heeft. Aan de oude vertrouwde Klipschorn een beetje hetzelfde verhaal. De balans is goed en de overall performance is prima.

Als je het volume net wat verder openzet is het net of de dynamiek een beetje wordt geknepen. De kracht van de uithalen, de drive van de gitaren en bass drums komt net wat tekort.
Ik vermoed dat met de optionele grotere voeding dit verleden tijd is. Helaas heb ik dat in deze test niet kunnen beoordelen.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.