Roksan Oxygene

Nieuwe visie van Roksan: Less = More

Roksan OxygeneDoor op de kast op het ‘Less’ en ‘More’  logo te ‘tippen’ kun je het volume regelen. Het’ ‘ís’ teken is bedoeld om de ingangskeuze te selecteren. Uiteraard kan ook alles geregeld worden met de mooie, zware aluminium afstandsbediening die standaard bijgeleverd wordt. Aan de achterzijde vinden we een drietal ingangskanalen en een separate Neutrik aansluiting om een optionele voeding te kunnen aansluiten.  Daarover later wat meer. Ook is er een antenne aansluiting aanwezig, om een Bluetooth verbinding op te bouwen. Zo kun je tot 16 verschillende apparaten koppelen aan de Roksan Oxygene. Als ik de versterker op spanning zet toont de versterker in het Roksan Oxygene afstandsbedieninggeperforeerde front netjes de naam van de versterker en bij het inschakelen versterkerschakeling staat daar de ingangskeuze. Ook het volume wordt bij het regelen zichtbaar. Alles wordt groot uitgebeeld door een aantal witte Led’s achter een gaatjes profiel. Het is met recht een versterker waar mensen naar toe lopen om te vragen waarvoor die stoeptegel dient.

De specificaties

De Roksan Oxygene is een klasse D versterker en heeft een opgegeven uitgangsvermogen van 2 x 75 Watt aan 8 Ohms en deze verdubbelt bij 4 Ohmse belasting. Roksan Oxygene

Er zijn drie conventionele analoge ingangen en een mogelijkheid om via Bluetooth 16 verschillende apparaten te schakelen. Naast de speaker uitgangen heeft de Roksan Oxygene ook een links/rechts RCA uitgang om actieve subwoofers aan te sturen.
En dat zit allemaal in een relatief kleine kast.

Inwendig onderzoek

Roksan OxygeneTja, als ik dan toch zo’n versterker in huis heb, wil ik ook graag weten wat er binnen in de kast zit. Niet zelden wordt daar behoorlijk geheimzinnig en op zijn minst niet minder spastisch over gedaan, wanneer ik kom met een vraag of ik er in mag kijken. In het ergste geval worden dit soort ‘geheimen’ voor het gepeupel verborgen gehouden om, dat kan niet anders, een gouden schijn op te houden. Vaak zie ik dan dit soort ontwerpen, dichtgekit of geplakt. Vaak in alle haast, gezien de afwerking. Want stel je voor dat die ballon met gebakken lucht eens zou knappen.
Ook maak ik geregeld mee dat ons in eerste instantie apparatuur wordt toegezegd, die later met een lullig smoesje wordt afgezegd, als men beseft wie de test gaat doen.  Met name firma’s met ‘bijzondere’  buizenapparatuur hebben hier nog wel een handje van.
Wij willen nu eenmaal een degelijk en onderbouwde recensie schrijven en daar hoort een uitvoerige blik in de binnenkamer ook bij. Dat is voor deze Roksan Oxygene niet anders.

Geen lullig stukje gietwerk, deze Roksan Oxygene

Aan de onderzijde zitten een x-tal torx schroefjes. Als alle schroeven zijn verwijdert, kan de kast al kantelend worden opgelicht en worden verwijderd van de onderkast. Pas dan zie je hoe mooi deze aluminium kast is gemaakt. Niet een lullig stukje pers of gietwerk, maar high-tech freeswerk met een fraaie, krasvrije geanodiseerde laag. Het zou mij niet verbazen als Bo Christensen ooit in de keuken van Apple heeft gekeken… Dit ding is ontworpen met visie en gebouwd als een tank.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.