RecensieVersterker

Remton LCR MK2 – Buizen phono-voorversterker

Changing Lights

Aan het einde gekomen van de review trakteer ik mijzelf op twee geweldige zangeressen, eentje uit de UK en de andere is een Nederlandse. Inge Andersen - Fallen AngelDe Nederlandse is Inge Andersen, die ongeveer 10 jaar geleden is getrouwd met de Noorse singer-songwriter Eric Andersen die vast en zeker in bredere kring bekend is. Inge heeft voor het kwaliteitslabel Meyer Records uit Duitsland Fallen Angel opgenomen. En dat speelt zo mooi! Want wat is er beter om een systeem te beoordelen dan de menselijke stem die wij de gehele dag horen? Niets toch en als ik dan Inge beluister klinkt die zo natuurlijk al mogelijk. Een akoestische gitaar erbij, piano, elektrische bas op de achtergrond, een solo partij voor viool op de voorgrond, het is allemaal een feest om naar te luisteren.

Daarna draaiend op 33 1/3 toeren is Changing Lights van Stacey Kent. Eveneens een zangeres die mede bekend staat om de prachtige opnames. Stacey Kent - Chansing LightsHaar stem is meer geschoold dan die van Inge, toch blijven beide dames om te aanbidden via de Remton LCR MK2. Mede vanwege het gebruik van veel akoestische instrumenten op beide LP’s kan de phono-versterker zijn muzikaliteit ten toon spreiden.

Als ik uiteindelijk mijn eigen buizen phono- versterker (Lundahl MC trafo’s, ECC81 en 83) weer aansluit mag ik constateren dat die eveneens goed is, maar niet de kwaliteit van de Remton kan evenaren. Ik kan er niet blij van worden dat de LCR MK2 terug moet naar de importeur.

De natuurlijke manier die de Remton heeft om muziek de luisterruimte in te laten vloeien ga ik zeker missen. Wat je ook speelt, klassiek, jazz, pop, zangers of zangeressen, het maakt geen verschil voor de beleving, de dynamiek, het gemak en de rijkdom aan klanken.

Resumé

Naar mijn mening stijgen LCR netwerken ver uit boven CR netwerken in het feedback circuit. Natuurlijk is een LCR niet het enige deel dat de Remton zo goed maakt, buizen, weerstanden, condensatoren, de voeding en de opzet van de schakeling spelen allemaal een rol. Het totale plaatje toont kennis van elektronica en liefde voor muziek. Daarom moet deze phono- versterker hoog op uw boodschappen lijst komen naar mijn idee. Omdat je dichter naar de essentie van de muziek wordt geleid, op een manier die zelden bereikbaar is en/of was. Een waarlijk high end product dat die benaming ten volle verdient.

Remton LCR MK2 €4650
Remton LCR €3899

Importeur:
Simply Audio
Telefoon: +31 (0)79-888 04 71
Email: info@simplyaudio.nl
Twitter: @simply_audio
Web: www.simplyaudio.nl

Specificaties:

Passieve LCR RIAA correctie
Zero negatieve feedback
Soft start DC high voltage
Frequentiebereik: 20Hz – 20kHz binnen 0,3dB
Ingangsimpedantie: 36 Ohm tot 100 kOhm
Ingangscapaciteit: 0, 47pF, 100pF, 147pF, 220pF, 267pF, 367pF
Uitgangsimpedantie:250Ohm
Versterking: MM: 38dB, MC high: 58dB, MC low: 64dB
Buizenbezetting: matched 2x JJ E88CC, 2x JJ ECC81
Afmetingen: 386 x 295 x 85mm
Gewicht: 7kg
Garantie termijn: 2 jaar en 90 dagen op de buizen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

9 thoughts on “Remton LCR MK2 – Buizen phono-voorversterker

  • Beste Rene,
    Zeer interessant artikel. Ik begrijp dat het signaal van een platenspeler moet worden (voor) versterkt voor een goede weergave. Wat ik niet begrijp is waarom hiervoor een apparaat moet worden gebruikt van ruim 4000 euro. Gaat het hierbij om dat je technische kennis moet hebben om het te kunnen begrijpen wat het apparaat doet waardoor je het kunt waarderen? Waardoor wordt de, in mijn ogen, extreme prijs bepaald? Is het de engineering of de gebruikte componenten, marketing of een combinatie van dit alles? Wellicht is het mogelijk een keer uitleg te geven over de functie van een aparte phono voorversterker.

    Beantwoorden
    • Dag Marcel,

      Een normale bron, cd speler, tuner, etc, heeft een uitgangssignaal van 1 tot 2 volt. Een pickup element ergens tussen de 0,002 en 0,05 volt. Je begript dat als je een versterker normaal wilt aansturen met een pickup element je dus een extra versterking nodig hebt. Vroeger zat dat standaard in een versterker, tegenwoordig moet je veelal een losse phono versterker kopen. Het tweede dat een phono versterker doet is een correctie aanbrengen. Als een plaat wordt gemaakt dan is de laagste toon verzwakt en de hoogste toon versterkert. De phono versterker keert dat proces om en het resultaat is een juiste weergave. Heel simpel gesteld, maar dit zijn wel de basis funkties.

      De prijs van ruim 4000 euro is hoog. Kleine serie, hoge ontwikkelkosten, handgemaakt, dat zijnal wat oorzaken. Bedenk ook dat een onderdeel 6x over de kop gaat, waarin dan productie, verpakken, verzenden, garantie en marges zitten. Een condensator van 1 euro inkoop doet de prijs van het apparaat met 6 euro stijgen. Remton gebruikt dure onderdelen, een condensator van 10 euro maakt het apparaat al gelijk 60 euro duurder. Tel al die dingen bij elkaar en je maakt een prijs. Toegegeven, een phono versterker van 400 euro is niet 10x slechter dan de Remton. Hoe hoger in het segment, des te meer betaal je voor iets beter.

      Beantwoorden
      • Hallo Rene,

        Hartelijk dank voor je reactie en duidelijke uitleg. Ik heb een voorversterker, Quad 34, waarin al een phono voorversterker zit. Deze is natuurlijk erg basic vergeleken met een losse voorversterker. Ik zou wel eens het verschil willen horen.

        Beantwoorden
  • Leuke upgrade voor de Phonotrap van Doede zo’n LCR RIAA correctie, wat moet dat kosten?

    Beantwoorden
    • Dat gaat niet gebeuren Bram. De PhonoDude is ontworpen zoals het is, met een passieve RCRC RIAA correctie en daarop geoptimaliseerd.
      Voor de duidelijkheid: De PhonoDude is ontstaan uit een samenwerking met Doede en door geëvolueerd naar de versie van vandaag.

      Beantwoorden
      • Hallo Dick.

        De phonodude is een zeer fijne versterker die ik zeer waardeer. Ik heb er ondertussen al 3 gebouwd. Twee voor vrienden van me en eentje voor mezelf. We zijn er allen zeer tevreden mee. Toch kijk ik met spanning uit naar een LCR phonoversterker van jouw hand en dan het liefste geheel trafo gekoppeld. Zou voor jou toch geen probleem moeten zijn om met een echt state of the art ontwerp op de proppen te komen? Natuurlijk zal zo´n versterker duurder zijn dan de phonodude, maar ik heb het er graag voor over.
        Kunnen we op het gebied van trafo gekoppelde LCR phonotrappen iets van je verwachten?

        Beantwoorden
  • Dag medewerkers van Audio Creative.
    Er zijn wel meer phono trappen met LCR. Ga ook eens op de site kijken van Christof Kraus. Dan kom je op zijn site met alleen maar buizen speelgoed met o.a. een sublieme phono trap met LCR. Die was 2 jaar geleden reeds te horen in Krefeld op de AAA Show. Site is http://www.silvercore.de
    Zijn mc trafo,s zijn van sublieme klasse, die niet worden geëvenaard of overklassed.
    Succes met aanvullen van extra kennis.
    vr.gr.
    Ben van Druten

    Beantwoorden
    • Hallo Ben,
      We kijken na de heerlijke München High End show van begin mei natuurlijk al weer uit naar de najaarshow in Krefeld! Een must voor de analoog en audioliefhebber in het algemeen.

      Beantwoorden
  • Nogal jammer dat René van Es blijkbaar alleen van actieve RIAA in de feedbacklus en (passieve) LCR RIAA gehoord heeft. Jammer van al die phonotrappen met passieve R/C correctie, zoals b.v. de Phonodude.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.