RecensieVersterker

Remton LCR MK2 – Buizen phono-voorversterker

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als mijn geheugen mij niet in de steek laat, zolang het over audio gaat is dat zelden het geval, zijn de twee beste phono- voorversterkers die ik ooit thuis mocht beluisteren beiden uitgerust met een passieve LCR RIAA correctie. Mijn hart maakte een sprongetje van vreugde toen ik hoorde dat ik een Remton Audio kon recenseren die nog redelijk betaalbaar is en een LCR aan boord heeft. De Tsjechische fabrikant behoort daarmee tot een absolute minderheid.

Misschien moet ik het begrip LCR even uitleggen: bijna alle phono- voorversterkers gebruiken weerstanden en condensatoren in het feedback circuit van de versterker om RIAA correctie toe te passen. Zoals iedereen wel weet verandert feedback het geluid, dus de RIAA correctie voegt kleuring toe aan het origineel. Een andere optie voor RIAA correctie is het toepassen van spoelen (L) naast de condensatoren (C) en weerstanden (R). Maar dan niet in het feedback circuit, nee het audiosignaal gaat in dat geval regelrecht door de spoelen heen. Met als grootste winst het voorkomen van kleuring omdat feedback achterwege kan blijven, helaas wel tegen hogere kosten want hoogwaardige spoelen zijn niet goedkoop. De twee eerder genoemde phono-trappen zijn de Manley Labs Steelhead en de Van den Hul The Grail SB. Beiden een heel stuk duurder dan de in verhouding bescheiden geprijsde Remton Audio LCR en LCR MK2.

Het inwendige

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         De LCR bestaat in twee uitvoeringen, waarbij ontwerper Alexander Rem de versie zonder MC step up transformatoren (LCR) prefereert boven het model met ingebouwde MC trafo’s (LCR MK2). Omdat het zijn filosofie is dat er voor elk MC element een optimale trafo bestaat en Remton met een generiek type moet werken.

Dat is wel waar, maar het gebruik van een LCR MK2 met ingebouwde trafo’s scheelt een zoektocht en bespaart een kostbare interlink terwijl in geluidkwaliteit nauwelijks hoeft te worden ingeleverd. Daarom is de MK2 versie op de markt gekomen, die zowel een MM als een MC ingang heeft. Met uitzondering van de 1:10 of 1:20 instelbare Sowter MC transformatoren is de opbouw van de LCR en de LCR MK2 geheel gelijk. Per kanaal worden twee JJ Electronics dubbel triodes gebruikt voor de versterking, een ECC81 en een E88CC (=6922).

Componenten

Sowter levert naast de MC trafo ook de spoelen voor het LCR circuit aan Remton. Intern is een solid-state voeding aanwezig met twee gereRemton LCR mk2 - binnenkantguleerde spanningsbronnen. Verder gebruikt Remton condensatoren van SCR en Icel, NOS weerstanden met een hoge precisie (niet magnetisch en niet inductief) naast meer bekende Vishay en Akane types.

Volgens Remton worden alle onderdelen met de hand geselecteerd. In de staal met aluminiumbehuizing vind ik twee PCB’s die er netjes uitzien. Op de voorkant zien we alleen een groene LED en de aan/uitschakelaar. Aan de achterzijde vinden we de MM en de MC RCA ingangen met een enkele RCA stereo uitgang en een aarde connector.

Schakelaars

Met één schakelaar kiest u tussen MM en MC, twee volgende schakelaars bepalen de keuze voor een 1:10 of 1:20 MC trafo verhouding, resulterend in een versterking van 38dB voor MM en 58 of 64dB voor MC. Tenslotte vinden we twee DIP switch banken en de netentree. De ingangsimpedantie is instelbaar tussen 14,64 en 100kOhm voor MM, tussen 36 en 250Ohm voor de 1:20 of tussen 146 en 1000Ohm voor de 1:10 verhouding (MC). De ingangscapaciteit is instelbaar tussen 0 en 367pF. De opgegeven uitgangsimpedantie is 250Ohm en het frequentiebereik zou lopen van 20Hz tot 20kHz binnen +/-0,3dB. Jammer vind ik dat Remton niet de moeite heeft genomen om gebalanceerde aansluitingen voor MC te maken, wat gemakkelijk zou kunnen met de Sowter trafo’s, maar misschien is dat een bewuste keuze geweest van de Tsjech.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

9 thoughts on “Remton LCR MK2 – Buizen phono-voorversterker

  • Beste Rene,
    Zeer interessant artikel. Ik begrijp dat het signaal van een platenspeler moet worden (voor) versterkt voor een goede weergave. Wat ik niet begrijp is waarom hiervoor een apparaat moet worden gebruikt van ruim 4000 euro. Gaat het hierbij om dat je technische kennis moet hebben om het te kunnen begrijpen wat het apparaat doet waardoor je het kunt waarderen? Waardoor wordt de, in mijn ogen, extreme prijs bepaald? Is het de engineering of de gebruikte componenten, marketing of een combinatie van dit alles? Wellicht is het mogelijk een keer uitleg te geven over de functie van een aparte phono voorversterker.

    Beantwoorden
    • Dag Marcel,

      Een normale bron, cd speler, tuner, etc, heeft een uitgangssignaal van 1 tot 2 volt. Een pickup element ergens tussen de 0,002 en 0,05 volt. Je begript dat als je een versterker normaal wilt aansturen met een pickup element je dus een extra versterking nodig hebt. Vroeger zat dat standaard in een versterker, tegenwoordig moet je veelal een losse phono versterker kopen. Het tweede dat een phono versterker doet is een correctie aanbrengen. Als een plaat wordt gemaakt dan is de laagste toon verzwakt en de hoogste toon versterkert. De phono versterker keert dat proces om en het resultaat is een juiste weergave. Heel simpel gesteld, maar dit zijn wel de basis funkties.

      De prijs van ruim 4000 euro is hoog. Kleine serie, hoge ontwikkelkosten, handgemaakt, dat zijnal wat oorzaken. Bedenk ook dat een onderdeel 6x over de kop gaat, waarin dan productie, verpakken, verzenden, garantie en marges zitten. Een condensator van 1 euro inkoop doet de prijs van het apparaat met 6 euro stijgen. Remton gebruikt dure onderdelen, een condensator van 10 euro maakt het apparaat al gelijk 60 euro duurder. Tel al die dingen bij elkaar en je maakt een prijs. Toegegeven, een phono versterker van 400 euro is niet 10x slechter dan de Remton. Hoe hoger in het segment, des te meer betaal je voor iets beter.

      Beantwoorden
      • Hallo Rene,

        Hartelijk dank voor je reactie en duidelijke uitleg. Ik heb een voorversterker, Quad 34, waarin al een phono voorversterker zit. Deze is natuurlijk erg basic vergeleken met een losse voorversterker. Ik zou wel eens het verschil willen horen.

        Beantwoorden
  • Leuke upgrade voor de Phonotrap van Doede zo’n LCR RIAA correctie, wat moet dat kosten?

    Beantwoorden
    • Dat gaat niet gebeuren Bram. De PhonoDude is ontworpen zoals het is, met een passieve RCRC RIAA correctie en daarop geoptimaliseerd.
      Voor de duidelijkheid: De PhonoDude is ontstaan uit een samenwerking met Doede en door geëvolueerd naar de versie van vandaag.

      Beantwoorden
      • Hallo Dick.

        De phonodude is een zeer fijne versterker die ik zeer waardeer. Ik heb er ondertussen al 3 gebouwd. Twee voor vrienden van me en eentje voor mezelf. We zijn er allen zeer tevreden mee. Toch kijk ik met spanning uit naar een LCR phonoversterker van jouw hand en dan het liefste geheel trafo gekoppeld. Zou voor jou toch geen probleem moeten zijn om met een echt state of the art ontwerp op de proppen te komen? Natuurlijk zal zo´n versterker duurder zijn dan de phonodude, maar ik heb het er graag voor over.
        Kunnen we op het gebied van trafo gekoppelde LCR phonotrappen iets van je verwachten?

        Beantwoorden
  • Dag medewerkers van Audio Creative.
    Er zijn wel meer phono trappen met LCR. Ga ook eens op de site kijken van Christof Kraus. Dan kom je op zijn site met alleen maar buizen speelgoed met o.a. een sublieme phono trap met LCR. Die was 2 jaar geleden reeds te horen in Krefeld op de AAA Show. Site is http://www.silvercore.de
    Zijn mc trafo,s zijn van sublieme klasse, die niet worden geëvenaard of overklassed.
    Succes met aanvullen van extra kennis.
    vr.gr.
    Ben van Druten

    Beantwoorden
    • Hallo Ben,
      We kijken na de heerlijke München High End show van begin mei natuurlijk al weer uit naar de najaarshow in Krefeld! Een must voor de analoog en audioliefhebber in het algemeen.

      Beantwoorden
  • Nogal jammer dat René van Es blijkbaar alleen van actieve RIAA in de feedbacklus en (passieve) LCR RIAA gehoord heeft. Jammer van al die phonotrappen met passieve R/C correctie, zoals b.v. de Phonodude.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.