Rega RP1 platenspeler
Spelen maar
Tja nu wordt het echt tijd om de Rega RP1 te gaan beluisteren.
De laatste weken zit ik toch weer lekker in het vinyl. Dat resulteert na een aantal weken in een grote stapel platen naast de audioset. Heerlijk.Het klassieke Abbey Road van the Beatles klinkt op de Rega RP1 lekker relaxed en mooi in balans. Het is ook opmerkelijk ‘stil ‘ in de groef. een goed teken.
De tafel draait rustig en zonder bijgeluid. Het geluid uit het Ortofon OM 5E elementje mist een beetje detail en finesse, maar ach, we moeten niet vergeten dat het om een budget element gaat. De retail prijs is 59 euro. En in dat perspectief is er niets mis mee. Het album luistert heerlijk weg en voordat je het weet is het einde van de groef bereikt. De platenspeler heeft geen automatische afslag. Dat zie je overigens bij veel platenspelers, ook de meest kostbare platenspelers, niet meer terug. Het betekent dat je even in de gaten moet houden en bij het bereiken van het einde van de plaat de naald uit de groef haalt om vroegtijdige slijtage te voorkomen.
Wat was het platenspeler-leven vroeger toch eigenlijk luxe. Zeker als ik kijk naar de al eerder genoemde Dual 701, welke een volautomaat is. Dit betekent dat met een druk op de knop de arm zich netjes begeeft naar de eerste groef en daar langzaam zakt. Bij het einde van de groef wordt de arm net zo zachtjes weer naar zijn rustplaats gebracht. Wat een mooie techniek. De meeste platenspelers uit de gouden jaren van de platenspeler hadden een semi of volautomatische afslag. Heden ten dage is dit soort technieken eigenlijk onbetaalbaar geworden.
Maar ik besef me ook dat een Dual 701 in de productietijd ook ruim drie maandsalarissen kostte.
Das war einmal…
En dat mag je niet vergelijken met deze Rega RP1.
Even terug naar de Abbey Road. De Rega doet zijn werk uitstekend en wat mij opvalt is dat deze speler lekker muzikaal is. En dat is uitzonderlijk mooi in deze prijsklasse.
Saybia
Het mooie ‘These Are The Days’ van de Deense band Saybia ontvouwt zich op de Rega RP1 als een heerlijk luisteravontuur. De laatste track op het album is heeft geen titel. ‘Untitled’ zoals de heren het benoemen. Het is een ruim 17 minuten durend meeslepend psychedelisch epos wat zich langzaam ontvouwt.
Heerlijke muziek en de Rega RP1doet je vergeten dat je naar een platenspeler luistert. Zo kan ik nog wel even doorgaan en ik moet bekennen dat deze Rega RP1 een aantal weken heerlijk heeft staan spelen in mijn set.
Conclusie
Wat een fijne platenspeler is de Rega RP1. Hij heeft misschien niet zoveel detail en finesse als de meer prijzige spelers die ik ken, maar deze Rega RP1 is wel uitermate muzikaal. En daar gaat het tenslotte om. Voor een 350 euro koop je een degelijk stuk techniek compleet met een mooie arm en een goed elementje. Goed voor jarenlang onbezorgd platen draaien. Wil je serieus je mooie platenverzameling gaan beluisteren is deze Rega RP1 een perfecte keuze. Wil je later nog wat meer uit deze speler halen, dan is zijn er mogelijkheden te over; een Performance Pack of een motor upgrade kit. Kies daarbij een mooie phonoversterker en je bent koning te rijk.
Laat echter die goedkope USB platenspelers alsjeblieft liggen. Dat is echt weggegooid geld.
Voor meer informatie bij Importeur: Joenit
Andere apparatuur in de luisterkamer(s)
Luidsprekers: Klipschorn AK4, Acoustic Energy Aegis One, Canton Plus S, Tannoy Saturn S15 subwoofer, Linkwitz Orion open baffle, Audiostatic ES100, Boston Acoustics A25
Versterking: TD Ceasar II 300B eindversterker en Cleo 6 voorversterker, TD PhonoDude MK.3, UcD-400HG stereo eindversterker, Exposure 3010s2 pre, Exposure 3010s2 monoblokken, Exposure MM phono board, NAD T747 receiver, Yaquin MS 22B buizen phonoversterker
Bronnen: Imac muziek pc, M2tech HiFace USB-SPDIF converter, Musical Fidelity M1-DAC, Marantz CD67 MK2 CD-speler, Humax iHDR-5050c HDD recorder, Sony BDP-S470 Blu-ray speler, Acoustic Signature Manfred draaitafel, MB Schroeder reference arm, Ortofon MC20 Supreme element en Ortofon T-20 step-up trafo.
Beste Marco,
Sinds een maandje draai ik met een broer van de Rega RP1 de NAD C556. Daarvoor had ik uw review over de Rega RP1 ook gelezen en nu na het inspelen van de NAD C556kan ik meer kwijt over wat ik van de speler vind. Trouwens voor andere lezers schrijf ik bij deze reactie dat het element ook de Ortofon OM5E is.
Ik ben een leek op vinyl gebied en een kind van het cd tijdperk dus behoud mij van foute beweringen omtrent vinyl. En tja ik geef ook toe dat ik de cd niet meer om aan te horen vind nu ik weer platen draai. Waarbij ik moet zeggen dat ook de nostalgie mij treft en niet alleen ik ook mijn familie die mijn NAD C556 omarmd en vanalles uit de platenrek trekt om te luisteren. De cd’s? Was leuk en ook revolutionair in de jaren tachtig maar dat was toen.
Ik gebruik als phono versterker een eenvoudige NAD PP1i zonder USB want waarom koop ik dan een platenspeler om vervolgens de platen op de harde schijf te zetten waar ik al de platen in mp3 heb? Dus genieten op het moment dat de naald het vinyl raakt is mijn credo.
Het geluid ik gebruik dan transistor materiaal van NAD met luidsprekers van JBL en Rogers. De NAD C556 was nieuw uit de doos defect. Wat bleek is dat er iets was met de printplaat van de motor stond in de reparatienota van de importeur. Zij hebben iets gesoldeerd en toen de speler terug was van de importeur deed de speler het ook zoals beloofd. Toen kon ik eindelijk beginnen met platen draaien.
Eerst was ik nog sceptisch maar toen eenmaal bleek dat de motor gewoon lekker zonder te schokken zijn 33 en een half toeren maakt kon ik opgelucht meer platen van de zolder afhalen. Na deze valse start van de NAD C556 is het alleen bergopwaarts gegaan met mijn persoonlijke bevindingen van deze schijnlijke eeneïge Rega RP1 tweelingbroer met als klap op de vuurpijl dat ik de compact disc niet meer aanraak. Ook de LP hoezen in mijn handen hebben en bekijken is toch iets anders dan een fragiele plastiek juwelcase van de compact disk.
Het geluid is echt authentiek LP. Het knisperen, de vocalen die beter te verstaan zijn en ook ik zeg het maar de betere dynamiek en diepte. En gewoon ook met de simpele Ortofon OM5E aan de arm.
Ik neem aan dat de review geschreven is met de wetenschap dat er muziekliefhebbers die googlen voor een leuke platenspeler hier op Marco’s audio site komen en denken welke platenspeler word het die ik op het net gezien heb. De Rega RP1 en mijn NAD C556 zijn na mijn mening prima platenspelers om het vinyldoom te leren kennen, en wat Marco al schrijft in zijn Rega RP1 test is ‘ laat die chineese usb platenspelers van de kijkshop’ links liggen. Wie heeft dat ooid bedacht die lachwekkende vinyl onterende plastiek shit uit China? Voor de muziekliefhebber bestaat er ook zoiets als kwaliteits audio en dat mag gezegd worden. Kost een beetje – wast een berg, of toch niet?
Hi, wanneer je de Rega RP1 en de NAD C556 met elkaar vergelijkt, wat zijn dan de belangrijkse verschillen in kwaliteit?