PlatenspelerRecensie

Rega RP1 platenspeler

Sluitpost

Wanneer er wel in je versterker een RIAA correctiefilter is ingebouwd, is het vaak een sluitpost op de totale versterker. Ik wil echter niet generaliseren, want er zijn wel degelijk versterkers met mooie RIAA correctiefilters aan boord. Ik weet dat de meeste grote versterkermerken erg goede kwaliteit leveren. Accuphase, Marantz, veelal versterkers met een verzorgde phonotrap aan boord. Echter in veel hedendaagse versterkers is de phonotrap achterwege gelaten en ben je aangewezen op een externe RIAA versterking.

Hey dude, bouw een Phonodude!

Maar ja, het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Wil je echt een mooie phonoversterking hebben dan kies je natuurlijk voor een mooie buizen phonoversterker. Als kant en klare fabrieksversterker zijn deze voldoende te koop. Maar deze zijn over het algemeen vreselijk kostbaar en vaak ver over de top geprijsd. Vaak hangt er ook nog eens een mystieke sfeer omheen om het allemaal nog exclusiever te maken. Einde verhaal? Natuurlijk niet!
PhonoDude
Als echte buizenliefhebber gaat er bij ons natuurlijk niets boven een mooie buizen phonotrap en een fijne, superdeluxe, goed klinkende RIAA buizenversterker bouw je natuurlijk zelf!
Dick heeft een fijne, volbuizen phonotrap gebouwd die met een beetje handigheid goed na te bouwen is, de Phonodude. Er is zelfs een print versie voorhanden. Dan is het bouwen van een dergelijke kwaliteits buizentrap erg goed te doen. En geloof me, die dude kan zich meten met de meest kostbare fabrieks phonoversterker die er zijn. We moeten dit binnenkort maar eens als een mooi project op onze site gaan zetten.

In ieder geval komt er binnenkort een goed na te bouwen Marantz 7 buizen phonoversterker op de site. Daar ben ik zelf mee bezig. Dit wordt een goed te bouwen project, inclusief mooie kast voor een hele schappelijke prijs. Als je een beetje kunt solderen is deze versterker gewoon goed na te bouwen. Een schema lezen is zelfs niet nodig. De Marantz 7 is een echt klassiek ontwerp, en het schema dateert vermoedelijk al rond 1947! De overlevering leert echter dat deze phonotrappen heel erg goed kunnen klinken. Uiteraard gaan we hier moderne componenten gebruiken om de gehele versterker in het jaar 2012 te trekken.
ms-22bWil je niet zelf bouwen maar toch een mooie buizen phonoversterker bezitten. Dan is er op Ebay ook genoeg fraais te koop. Al moet je wel uitkijken wat je koopt. Er is inmiddels ook veel rommel te koop.
Ik heb zelf ooit de Yaquin MS-22B buizen-phonoversterker gekocht. Inclusief invoerrechten en BTW kost deze ongeveer 200 euro en levert echt goede kwaliteit voor het geld.
Met een paar mooie NOS ECC 83 buisjes erin, lift je je draaitafel direct naar een veel hoger plan. Deze Yaquin MS-22B ziet er ook nog eens erg mooi uit.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

2 thoughts on “Rega RP1 platenspeler

  • Beste Marco,

    Sinds een maandje draai ik met een broer van de Rega RP1 de NAD C556. Daarvoor had ik uw review over de Rega RP1 ook gelezen en nu na het inspelen van de NAD C556kan ik meer kwijt over wat ik van de speler vind. Trouwens voor andere lezers schrijf ik bij deze reactie dat het element ook de Ortofon OM5E is.

    Ik ben een leek op vinyl gebied en een kind van het cd tijdperk dus behoud mij van foute beweringen omtrent vinyl. En tja ik geef ook toe dat ik de cd niet meer om aan te horen vind nu ik weer platen draai. Waarbij ik moet zeggen dat ook de nostalgie mij treft en niet alleen ik ook mijn familie die mijn NAD C556 omarmd en vanalles uit de platenrek trekt om te luisteren. De cd’s? Was leuk en ook revolutionair in de jaren tachtig maar dat was toen.

    Ik gebruik als phono versterker een eenvoudige NAD PP1i zonder USB want waarom koop ik dan een platenspeler om vervolgens de platen op de harde schijf te zetten waar ik al de platen in mp3 heb? Dus genieten op het moment dat de naald het vinyl raakt is mijn credo.

    Het geluid ik gebruik dan transistor materiaal van NAD met luidsprekers van JBL en Rogers. De NAD C556 was nieuw uit de doos defect. Wat bleek is dat er iets was met de printplaat van de motor stond in de reparatienota van de importeur. Zij hebben iets gesoldeerd en toen de speler terug was van de importeur deed de speler het ook zoals beloofd. Toen kon ik eindelijk beginnen met platen draaien.
    Eerst was ik nog sceptisch maar toen eenmaal bleek dat de motor gewoon lekker zonder te schokken zijn 33 en een half toeren maakt kon ik opgelucht meer platen van de zolder afhalen. Na deze valse start van de NAD C556 is het alleen bergopwaarts gegaan met mijn persoonlijke bevindingen van deze schijnlijke eeneïge Rega RP1 tweelingbroer met als klap op de vuurpijl dat ik de compact disc niet meer aanraak. Ook de LP hoezen in mijn handen hebben en bekijken is toch iets anders dan een fragiele plastiek juwelcase van de compact disk.

    Het geluid is echt authentiek LP. Het knisperen, de vocalen die beter te verstaan zijn en ook ik zeg het maar de betere dynamiek en diepte. En gewoon ook met de simpele Ortofon OM5E aan de arm.

    Ik neem aan dat de review geschreven is met de wetenschap dat er muziekliefhebbers die googlen voor een leuke platenspeler hier op Marco’s audio site komen en denken welke platenspeler word het die ik op het net gezien heb. De Rega RP1 en mijn NAD C556 zijn na mijn mening prima platenspelers om het vinyldoom te leren kennen, en wat Marco al schrijft in zijn Rega RP1 test is ‘ laat die chineese usb platenspelers van de kijkshop’ links liggen. Wie heeft dat ooid bedacht die lachwekkende vinyl onterende plastiek shit uit China? Voor de muziekliefhebber bestaat er ook zoiets als kwaliteits audio en dat mag gezegd worden. Kost een beetje – wast een berg, of toch niet?

    Beantwoorden
    • Hi, wanneer je de Rega RP1 en de NAD C556 met elkaar vergelijkt, wat zijn dan de belangrijkse verschillen in kwaliteit?

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.