Rega RP1 platenspeler
De voorversterking en RIAA correctie
Ik heb op mijn voorversterker geen ingebouwde phonoversterker en ben dus afhankelijk van een externe phono RIAA versterking. Daar moet je dus wel rekening mee houden. Nu hoeft een goede phonoversterker niet echt heel kostbaar te zijn, maar ik zou daar toch niet te gemakkelijk mee omgaan. Goedkoop is in deze zeker duurkoop. Kies dan voor een eenvoudig maar goede phonoversterker.Ik vind de NAD PP3 een erg veelzijdig apparaat. Naast de gewone RIAA correctie is deze voorzien van een USB uitgang waarmee je eventueel je platen op je harde schijf kan inlezen. Natuurlijk moet je dat niet doen maar ach, wil je toch wat bijzondere Lp’s ‘meenemen’ op vakantie , dan is dat zeker handig. ook heeft de NAD PP3 een aparte lijningang waarmee je ook nog eens een andere analoge bron kan aansluiten zoals een tapedeck. Het voordeel van een dergelijke voorversterker is ook dat je later de draaitafel kan upgraden met een mooier MC elementje. De MC elementen hebben een veel lagere uitgangsspanning en hebben dus meer versterking nodig dan de MM collega’s.
Ook Musical Fidelity’s V-LPS en Rega’s eigen Fono Mini A2D zijn goede en betaalbare phono versterkers. Al heeft de Fono Mini van Rega geen MC mogelijkheid.
Keuze genoeg en interessant genoeg om binnenkort op Audio-Creative eens een serie phonoversterkers te testen en beschrijven.
Ik weet iets veel beters…!
Zegt onze buurman vanmiddag. Ik was gisteren bij de Nederlandse audio grootgrutter en daar stond een platenspeler met een ingebouwd phonotrapje en ook nog eens een usb aansluiting. Voor de prijs heb jij lekker het nakijken wat ik heb hier maar 69,95 euro voor betaald….
Laat je door dit soort verhalen of advertenties niets wijsmaken. Dergelijke apparaten mag je niet met en Rega RP1 of welke andere instapplatenspeler dan ook vergelijken. Sterker nog, ik denk dat je het niet eens een platenspeler mag noemen. Chinese rommel, niet meer en niet minder. Verwacht niet dat je met een dergelijk apparaat een fatsoenlijk geluid krijgt uit je mooie Lp’s. Integendeel.
Afknappen op een dergelijk speler en je platen in de kast laten staan, of erger nog verkopen, vanwege het slechte geluid, zou erg jammer zijn en is zeker niet nodig.
Beste Marco,
Sinds een maandje draai ik met een broer van de Rega RP1 de NAD C556. Daarvoor had ik uw review over de Rega RP1 ook gelezen en nu na het inspelen van de NAD C556kan ik meer kwijt over wat ik van de speler vind. Trouwens voor andere lezers schrijf ik bij deze reactie dat het element ook de Ortofon OM5E is.
Ik ben een leek op vinyl gebied en een kind van het cd tijdperk dus behoud mij van foute beweringen omtrent vinyl. En tja ik geef ook toe dat ik de cd niet meer om aan te horen vind nu ik weer platen draai. Waarbij ik moet zeggen dat ook de nostalgie mij treft en niet alleen ik ook mijn familie die mijn NAD C556 omarmd en vanalles uit de platenrek trekt om te luisteren. De cd’s? Was leuk en ook revolutionair in de jaren tachtig maar dat was toen.
Ik gebruik als phono versterker een eenvoudige NAD PP1i zonder USB want waarom koop ik dan een platenspeler om vervolgens de platen op de harde schijf te zetten waar ik al de platen in mp3 heb? Dus genieten op het moment dat de naald het vinyl raakt is mijn credo.
Het geluid ik gebruik dan transistor materiaal van NAD met luidsprekers van JBL en Rogers. De NAD C556 was nieuw uit de doos defect. Wat bleek is dat er iets was met de printplaat van de motor stond in de reparatienota van de importeur. Zij hebben iets gesoldeerd en toen de speler terug was van de importeur deed de speler het ook zoals beloofd. Toen kon ik eindelijk beginnen met platen draaien.
Eerst was ik nog sceptisch maar toen eenmaal bleek dat de motor gewoon lekker zonder te schokken zijn 33 en een half toeren maakt kon ik opgelucht meer platen van de zolder afhalen. Na deze valse start van de NAD C556 is het alleen bergopwaarts gegaan met mijn persoonlijke bevindingen van deze schijnlijke eeneïge Rega RP1 tweelingbroer met als klap op de vuurpijl dat ik de compact disc niet meer aanraak. Ook de LP hoezen in mijn handen hebben en bekijken is toch iets anders dan een fragiele plastiek juwelcase van de compact disk.
Het geluid is echt authentiek LP. Het knisperen, de vocalen die beter te verstaan zijn en ook ik zeg het maar de betere dynamiek en diepte. En gewoon ook met de simpele Ortofon OM5E aan de arm.
Ik neem aan dat de review geschreven is met de wetenschap dat er muziekliefhebbers die googlen voor een leuke platenspeler hier op Marco’s audio site komen en denken welke platenspeler word het die ik op het net gezien heb. De Rega RP1 en mijn NAD C556 zijn na mijn mening prima platenspelers om het vinyldoom te leren kennen, en wat Marco al schrijft in zijn Rega RP1 test is ‘ laat die chineese usb platenspelers van de kijkshop’ links liggen. Wie heeft dat ooid bedacht die lachwekkende vinyl onterende plastiek shit uit China? Voor de muziekliefhebber bestaat er ook zoiets als kwaliteits audio en dat mag gezegd worden. Kost een beetje – wast een berg, of toch niet?
Hi, wanneer je de Rega RP1 en de NAD C556 met elkaar vergelijkt, wat zijn dan de belangrijkse verschillen in kwaliteit?