Rega RP1 platenspeler
De opbouw van de Rega RP1
Het grijze plateau waar de speler op is gemonteerd is gemaakt op basis van een fenolhars. Dit is een stevige kunststof welke oogt als een plaat MDF. Zeer rigide en star.Als we het plastieken plateau van het aandrijfwiel halen, zien we een eenvoudig kunststof tussenwiel welke door een snaar is gekoppeld aan de motor.
Dit wiel is direct bevestigt aan het lager. De motor is direct op de bodemplaat gemonteerd en wordt ontkoppeld met rubberen ringen. Boven op de platenspeler zit de uit/aan knop. Simpeler kan het niet.
Het ziet er in eerste instantie allemaal een beetje goedkoop en wiebelig uit. Nadere inspectie echter leert dat de bouwkwaliteit prima is. Ik denk dat je ook niet echt veel meer kunt verwachten in deze prijsklasse. Het zegt overigens niets over de muzikale kwaliteit van deze Rega RP1.
Een Rega RP1 op kleur
Wil je nog meer kleur aan je Rega, dan kan dat geregeld worden. Rega levert fraaie wollen matten voor de draaitafels. Wanneer je je draaitafel uitvoert in een mooie opvallende kleur wordt hij ineens heel erg hip. Je moet er wel van houden. Ook is deze mat wat dikker dan de bijgeleverde vilten mat, waardoor je ook een nog wat betere demping mag verwachten.
Verder is het mogelijk om de Rega RP1 een echte muzikale facelift te geven. En dan eentje die wel degelijk een positieve bijdrage aan het geluid levert. Dat is, als we Rega mogen geloven. Ik heb geen upgrade setje thuis gehad.Dit zogenaamde Performance Pack, bestaat uit het vervangen van aandrijfriem door een high grade exemplaar, een Bias 2 Cartridge (verbeterd MM element) en een dikke wollen platenspelermat. Dan is er mogelijkheid om ook nog een ‘low noise and low vibration’ 24 Volt motorkit met een optionele externe voeding te kopen.
Mogelijkheden te over dus om deze Rega naar een ander niveau te tillen. Ik kan echter niet zeggen wat het werkelijke effect is en of deze upgrades de moeite waard zijn. Je kunt je ook afvragen of je dan, gezien de financiële investering, niet beter een platenspeler in een wat hoger prijssegment kunt kopen. Maar goed, het is wel prettig dat de mogelijkheden worden geboden. Dan blijft de hobby leuk en dynamisch.
De Rega RB 101 toonarm
De eenvoud en ‘simplicity’ van de draaitafel en haar constructie wordt weer gecompenseerd door de gemonteerde en goed gebouwde Rega RB101 arm. Want deze arm ziet er echt goed uit. Zoals je van Rega verwacht. Het is dan ook het duurste onderdeel van deze draaitafel en ook het meest essentiële deel.
Ortofon OM 5E
In de arm is een standaard elementje gemonteerd, een Ortofon OM 5E. Het mooie van deze speler is dat zelfs het elementje is afgeregeld. De naalddruk wordt volgens opgave van Ortofon tussen 1,50 en 2,00 gram te zijn. Met een ideaal waarde van 1,75 gram.
Een snelle inspectie laat zien dat dit prima klopt. Een echte full proof draaitafel. Ook voor mensen die niet willen klungelen met het afstellen van een elementje of platenspelerarm is deze Rega RP1 een prima keuze.
Beste Marco,
Sinds een maandje draai ik met een broer van de Rega RP1 de NAD C556. Daarvoor had ik uw review over de Rega RP1 ook gelezen en nu na het inspelen van de NAD C556kan ik meer kwijt over wat ik van de speler vind. Trouwens voor andere lezers schrijf ik bij deze reactie dat het element ook de Ortofon OM5E is.
Ik ben een leek op vinyl gebied en een kind van het cd tijdperk dus behoud mij van foute beweringen omtrent vinyl. En tja ik geef ook toe dat ik de cd niet meer om aan te horen vind nu ik weer platen draai. Waarbij ik moet zeggen dat ook de nostalgie mij treft en niet alleen ik ook mijn familie die mijn NAD C556 omarmd en vanalles uit de platenrek trekt om te luisteren. De cd’s? Was leuk en ook revolutionair in de jaren tachtig maar dat was toen.
Ik gebruik als phono versterker een eenvoudige NAD PP1i zonder USB want waarom koop ik dan een platenspeler om vervolgens de platen op de harde schijf te zetten waar ik al de platen in mp3 heb? Dus genieten op het moment dat de naald het vinyl raakt is mijn credo.
Het geluid ik gebruik dan transistor materiaal van NAD met luidsprekers van JBL en Rogers. De NAD C556 was nieuw uit de doos defect. Wat bleek is dat er iets was met de printplaat van de motor stond in de reparatienota van de importeur. Zij hebben iets gesoldeerd en toen de speler terug was van de importeur deed de speler het ook zoals beloofd. Toen kon ik eindelijk beginnen met platen draaien.
Eerst was ik nog sceptisch maar toen eenmaal bleek dat de motor gewoon lekker zonder te schokken zijn 33 en een half toeren maakt kon ik opgelucht meer platen van de zolder afhalen. Na deze valse start van de NAD C556 is het alleen bergopwaarts gegaan met mijn persoonlijke bevindingen van deze schijnlijke eeneïge Rega RP1 tweelingbroer met als klap op de vuurpijl dat ik de compact disc niet meer aanraak. Ook de LP hoezen in mijn handen hebben en bekijken is toch iets anders dan een fragiele plastiek juwelcase van de compact disk.
Het geluid is echt authentiek LP. Het knisperen, de vocalen die beter te verstaan zijn en ook ik zeg het maar de betere dynamiek en diepte. En gewoon ook met de simpele Ortofon OM5E aan de arm.
Ik neem aan dat de review geschreven is met de wetenschap dat er muziekliefhebbers die googlen voor een leuke platenspeler hier op Marco’s audio site komen en denken welke platenspeler word het die ik op het net gezien heb. De Rega RP1 en mijn NAD C556 zijn na mijn mening prima platenspelers om het vinyldoom te leren kennen, en wat Marco al schrijft in zijn Rega RP1 test is ‘ laat die chineese usb platenspelers van de kijkshop’ links liggen. Wie heeft dat ooid bedacht die lachwekkende vinyl onterende plastiek shit uit China? Voor de muziekliefhebber bestaat er ook zoiets als kwaliteits audio en dat mag gezegd worden. Kost een beetje – wast een berg, of toch niet?
Hi, wanneer je de Rega RP1 en de NAD C556 met elkaar vergelijkt, wat zijn dan de belangrijkse verschillen in kwaliteit?