PlatenspelerRecensie

Rega RP1 platenspeler

De Rega RP1 in en uit de doos.

Rega RP1 uitpakkenHet mooie van deze speler is dat hij volledig geconfectioneerd wordt geleverd. Dat wil zeggen dat je er helemaal niets meer aan hoeft te doen. Binnen 5 minuten kun je gewoon lekker plaatjes draaien. De speler is goed verpakt en de meest vitale delen zijn stevig vastgetaped om beschadiging tijdens het vervoer te voorkomen.
‘Mijn‘ speler komt in muisgrijs, door Rega ‘Titanium’ genoemd. Dat is naar mijn idee een prima kleur. Het is neutraal en doet toch sjiek aan. Overigens is de Rega RP1 in drie kleuren leverbaar; titanium, cool grey en white.

Geef stof geen kans!

Er is een heldere acryl stofkap bijgeleverd welke met twee scharnieren aan de achterzijde is bevestigt. De kap kan in twee standen staan, open of dicht. Een tussen stand is niet mogelijk. Een mooie acrylkap is echt een pré voor een draaitafel. Ik zie regelmatig prachtige high-end spelers, waarvan sommigen met een prijskaartje van een middenklasse auto, welke geen enkele stofbescherming hebben. Dat staat niet zo mooi, wordt er dan vaak gezegd. In een woord: belachelijk!
Rega acryl stofkap Ik garandeer je dat in een gemiddelde gestoffeerde huiskamer binnen no-time deze blinkende speler dik onder het stof hebt zitten. Als de speler dan ook nog prachtige chromen of messing details bezit, blijf je poetsen. Dan heb ik nog niet eens gehad over het meest belangrijke, dat is de stof die in de lagering van je platenspeler, platenspelerarm en het elementje terecht komt. Erg lastig schoon te maken.

Snuffelen aan een 45 jaar jonge Dual 701

Dual 701Ik kreeg onlangs een een 45 jaar oude Dual 701 onder mijn neus geduwd. Na inspectie van de binnenkant van de speler, die overigens normaal was gebruikt, leek het wel of deze zo uit de showroom kwam.
Als je mij had gezegd dat hij zo nieuw uit de doos kwam, zou ik het geloven. Na 45 jaar spelen in topconditie! Gewoon het gevolg van goede stofbescherming en een rookvrije ruimte. Nee, een goede stofkap is essentieel voor het behoud van dergelijke fijnmechanische apparatuur en dat geldt iedere platenspeler en dus ook voor een eenvoudige Rega RP1.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

2 thoughts on “Rega RP1 platenspeler

 • Beste Marco,

  Sinds een maandje draai ik met een broer van de Rega RP1 de NAD C556. Daarvoor had ik uw review over de Rega RP1 ook gelezen en nu na het inspelen van de NAD C556kan ik meer kwijt over wat ik van de speler vind. Trouwens voor andere lezers schrijf ik bij deze reactie dat het element ook de Ortofon OM5E is.

  Ik ben een leek op vinyl gebied en een kind van het cd tijdperk dus behoud mij van foute beweringen omtrent vinyl. En tja ik geef ook toe dat ik de cd niet meer om aan te horen vind nu ik weer platen draai. Waarbij ik moet zeggen dat ook de nostalgie mij treft en niet alleen ik ook mijn familie die mijn NAD C556 omarmd en vanalles uit de platenrek trekt om te luisteren. De cd’s? Was leuk en ook revolutionair in de jaren tachtig maar dat was toen.

  Ik gebruik als phono versterker een eenvoudige NAD PP1i zonder USB want waarom koop ik dan een platenspeler om vervolgens de platen op de harde schijf te zetten waar ik al de platen in mp3 heb? Dus genieten op het moment dat de naald het vinyl raakt is mijn credo.

  Het geluid ik gebruik dan transistor materiaal van NAD met luidsprekers van JBL en Rogers. De NAD C556 was nieuw uit de doos defect. Wat bleek is dat er iets was met de printplaat van de motor stond in de reparatienota van de importeur. Zij hebben iets gesoldeerd en toen de speler terug was van de importeur deed de speler het ook zoals beloofd. Toen kon ik eindelijk beginnen met platen draaien.
  Eerst was ik nog sceptisch maar toen eenmaal bleek dat de motor gewoon lekker zonder te schokken zijn 33 en een half toeren maakt kon ik opgelucht meer platen van de zolder afhalen. Na deze valse start van de NAD C556 is het alleen bergopwaarts gegaan met mijn persoonlijke bevindingen van deze schijnlijke eeneïge Rega RP1 tweelingbroer met als klap op de vuurpijl dat ik de compact disc niet meer aanraak. Ook de LP hoezen in mijn handen hebben en bekijken is toch iets anders dan een fragiele plastiek juwelcase van de compact disk.

  Het geluid is echt authentiek LP. Het knisperen, de vocalen die beter te verstaan zijn en ook ik zeg het maar de betere dynamiek en diepte. En gewoon ook met de simpele Ortofon OM5E aan de arm.

  Ik neem aan dat de review geschreven is met de wetenschap dat er muziekliefhebbers die googlen voor een leuke platenspeler hier op Marco’s audio site komen en denken welke platenspeler word het die ik op het net gezien heb. De Rega RP1 en mijn NAD C556 zijn na mijn mening prima platenspelers om het vinyldoom te leren kennen, en wat Marco al schrijft in zijn Rega RP1 test is ‘ laat die chineese usb platenspelers van de kijkshop’ links liggen. Wie heeft dat ooid bedacht die lachwekkende vinyl onterende plastiek shit uit China? Voor de muziekliefhebber bestaat er ook zoiets als kwaliteits audio en dat mag gezegd worden. Kost een beetje – wast een berg, of toch niet?

  Beantwoorden
  • Hi, wanneer je de Rega RP1 en de NAD C556 met elkaar vergelijkt, wat zijn dan de belangrijkse verschillen in kwaliteit?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.