Rega RP1 platenspeler
In onze rij van betaalbare platenspelers mag een Rega natuurlijk niet ontbreken.
Een mailtje naar importeur Joenit in België bracht al snel een reply met een enthousiast antwoord, natuurlijk willen we daaraan meewerken.
Binnen drie dagen stond de postbode dan ook voor de deur met een nagelnieuwe Rega RP1, verpakt in een stevige doos.
Rega is een gevestigde naam op het gebied van platenspelers. Wie heeft er niet van gehoord, zou ik zeggen. Naast de complete spelers levert Rega sinds enkele decennia ook losse platenspelerarmen. De Rega RB101 is het meest eenvoudige model waarna de lijst oploopt samen evenredig met de prijs die u er voor moet betalen. Na de RB101 komt de RB251, RB301, RB700 en de RB1000. Op de Rega RP1 zit overigens, hoe kan het anders, de RB101 toonarm.
Een kort overzicht van Rega toonarmen
De eerste Rega platenspelers gebouwd in de jaren 70 waren bestukt met de Rega R200 arm. Deze arm had nog de traditionele Japanse S-vormige armbuis. De R200 arm is tot 1983 gebouwd waarna Rega met een eigen ontwerp kwam. Dit nieuwe ontwerp heeft een rechte aluminium buisconstructie. Het bijzondere van deze arm is dat de de arm volgens het zogenaamde die-cast procédé is gemaakt. Die-casting is het onder hoge druk gieten van een gesmolten metaallegering in een mal.
Voor die tijd een bijzondere en niet eenvoudige productiemethode. Dit resulteerde in nogal wat spreiding in de constructienauwkeurigheid. Niet ten koste van de geluidskwaliteit, overigens. De arm werd zo populair dat er wereldwijd zo’n 400.000 zijn verkocht.
Het huidige aanbod van Rega armen bestaat uit een serie armen met oplopende nauwkeurigheid, materiaalkeuze en uiteraard de prijs.
Rega RB101
De Rega RB101 is als instapmodel ontworpen zonder concessies te doen aan de belangrijkste onderdelen van een platenspelerarm. Een hoogwaardige lagering en een starre toonarmbuis. In veel opzichten lijkt de RB101 dan ook op zijn voorganger de RB300. Veel kwaliteit voor een alleszins schappelijke prijs. De arm heeft alle ingrediënten voor een lang leven onbezorgd platen draaien.
Rega RB251
De Rega RB251 verschilt met de Rega RB101 met het feit dat de nauwkeurigheid beter is en dat er een verbeterde horizontale en verticale lagering is toegepast. ook is er een driepunts verbindingstechniek toegepast voor een betere stabiliteit.
Rega RB301
De Rega RB 301 is de vervanger voor de bekende RB300. In deze arm wordt hoogwaardige lagering toegepast. De meerwaarde op de RB251 zit in de nauwkeurigheid en de betere materialen.
Rega RB700
Deze arm heeft een aluminium buisarm. Nauwkeurige lagering en een verbeterde ophanging.
Rega RB1000
Dit is het topmodel van Rega Volgens opgave van de fabrikant zijn er bij Rega slechts twee mensen die deze arm kunnen maken. Het produceren van de arm neemt 20 x zoveel tijd in beslag dan de RB301. Het zal allemaal wel zo zijn en ik wil ook niet alle specificaties gaan zitten opnoemen. Wie meer wil weten over deze armen moet maar eens bij Rega op de site kijken.
Beste Marco,
Sinds een maandje draai ik met een broer van de Rega RP1 de NAD C556. Daarvoor had ik uw review over de Rega RP1 ook gelezen en nu na het inspelen van de NAD C556kan ik meer kwijt over wat ik van de speler vind. Trouwens voor andere lezers schrijf ik bij deze reactie dat het element ook de Ortofon OM5E is.
Ik ben een leek op vinyl gebied en een kind van het cd tijdperk dus behoud mij van foute beweringen omtrent vinyl. En tja ik geef ook toe dat ik de cd niet meer om aan te horen vind nu ik weer platen draai. Waarbij ik moet zeggen dat ook de nostalgie mij treft en niet alleen ik ook mijn familie die mijn NAD C556 omarmd en vanalles uit de platenrek trekt om te luisteren. De cd’s? Was leuk en ook revolutionair in de jaren tachtig maar dat was toen.
Ik gebruik als phono versterker een eenvoudige NAD PP1i zonder USB want waarom koop ik dan een platenspeler om vervolgens de platen op de harde schijf te zetten waar ik al de platen in mp3 heb? Dus genieten op het moment dat de naald het vinyl raakt is mijn credo.
Het geluid ik gebruik dan transistor materiaal van NAD met luidsprekers van JBL en Rogers. De NAD C556 was nieuw uit de doos defect. Wat bleek is dat er iets was met de printplaat van de motor stond in de reparatienota van de importeur. Zij hebben iets gesoldeerd en toen de speler terug was van de importeur deed de speler het ook zoals beloofd. Toen kon ik eindelijk beginnen met platen draaien.
Eerst was ik nog sceptisch maar toen eenmaal bleek dat de motor gewoon lekker zonder te schokken zijn 33 en een half toeren maakt kon ik opgelucht meer platen van de zolder afhalen. Na deze valse start van de NAD C556 is het alleen bergopwaarts gegaan met mijn persoonlijke bevindingen van deze schijnlijke eeneïge Rega RP1 tweelingbroer met als klap op de vuurpijl dat ik de compact disc niet meer aanraak. Ook de LP hoezen in mijn handen hebben en bekijken is toch iets anders dan een fragiele plastiek juwelcase van de compact disk.
Het geluid is echt authentiek LP. Het knisperen, de vocalen die beter te verstaan zijn en ook ik zeg het maar de betere dynamiek en diepte. En gewoon ook met de simpele Ortofon OM5E aan de arm.
Ik neem aan dat de review geschreven is met de wetenschap dat er muziekliefhebbers die googlen voor een leuke platenspeler hier op Marco’s audio site komen en denken welke platenspeler word het die ik op het net gezien heb. De Rega RP1 en mijn NAD C556 zijn na mijn mening prima platenspelers om het vinyldoom te leren kennen, en wat Marco al schrijft in zijn Rega RP1 test is ‘ laat die chineese usb platenspelers van de kijkshop’ links liggen. Wie heeft dat ooid bedacht die lachwekkende vinyl onterende plastiek shit uit China? Voor de muziekliefhebber bestaat er ook zoiets als kwaliteits audio en dat mag gezegd worden. Kost een beetje – wast een berg, of toch niet?
Hi, wanneer je de Rega RP1 en de NAD C556 met elkaar vergelijkt, wat zijn dan de belangrijkse verschillen in kwaliteit?