Rega Mira 3 en Apollo CD-speler recensies

Rega Mira 3 geïntegreerde versterker en Apollo CD-speler

Muziek

Ik had de Rega set eerder in huis dan de luidsprekers. Dat gaf de gelegenheid om die eerst op zichzelf te beluisteren. Ik mag dit soort avontuurtjes wel. Rega beveelt zelf aan om geen kostbare lichtnetkabel te gebruiken, alle reden dus om mijn beste er eens in te pluggen. AudioVector S3 SignatureDe Siltech Classic 120 interlink is ronduit belachelijk op een versterker als deze, dus inpluggen maar tussen mijn Audio Aero DAC en versterker. Ik wil wel eens zien hoe zwak de Rega schakel in de ketting is.

Ook de Audiovector speakers zijn ver boven de stand van de Rega spullen. Maar zoals vaker, het maakt echt niks uit, als een versterker, duur of minder duur, kwaliteiten heeft laat ‘ie het wel horen, ook omringt door schijnbaar veel te luxe andere componenten. Zonder bagatelliserend over te komen: wat een dapper versterkertje is dit. Met een karakter dat me overtuigd. Het geluid neigt meer naar de warme kant dan naar de analytische, wat ik persoonlijk ook liever heb. Het ligt meteen prettig in het oor. Volbloedig, met veel body en een wat smeuïge hoogweergave. Ik heb versterkers in huis gehad die me meer tot in de microdetaillering laten horen, meer autoriteit tonen, maar het totaalplaatje met de Rega versterker als middelpunt mag gewoon gehoord worden.

Budget versterker?

Ik heb hier dagenlang naar geluisterd zonder een moment van: ‘o ja, dit is een budget amp waar ik naar luister’… De Mira is domweg een volwaardige Apollo laadklepserieuze versterker. Ik had ‘m eerlijk gezegd wat duurder ingeschat toen ik later de verkoopprijs zag. De Apollo is ook beter dan ik verwacht had. Het is te merken dat Rega een bepaalde filosofie aan het doorevolueren is. Wat een lekkere speler is het.

De bedieningknoppen zijn eigenwijs, zonder bijschrift, maar ook hier weer, na wat gewenning, prettig in gebruik. De reactietijd na een commando is ook lekker snel. Het loopwerk doet zijn werk zonder storende bijgeluiden. Ook de Apollo heeft dat typische vriendelijke nooit opdringerige geluid. Robuust in het laag en midden, mild in het hoog. Hoor ik daar de kromme uitspraak: ‘analoge weergave’? Als die bedoeld is om duidelijk te maken dat Apollo lekker smooth en relaxt klinkt kan ik daar wel in mee gaan. Ook hier weer niet het allerlaatste woord in detaillering, maar dat is toch ook niet altijd nodig.

Rega Apollo frontaal

Op de meetbank

De Rega Mira 3 versterker blijkt na de inwendige inspectie niet meer op gang te krijgen. Misschien dat ik ergens wat over het hoofd heb gezien nadat de kast open is geweest. Omdat de versterker zich voor mijn demontage wekenlang van zijn beste kant heeft laten zien en horen, zonder maar een enkele hapering maken we hier voor de afronding van de test uiteraard geen punt van. Helaas heb ik nat het terug sturen van de apparaten geen terugkoppeling van de importeur meer gekregen over wat er eventueel verkeerd is gegaan.

De uitgangspanning van de Apollo ligt een fractie boven de 2 volt norm die het rode boekje voorschrijft met 2,151 en 2,155 volt voor resp. het rechter en linker kanaal. Frequentierespons

De Rega speler laat een nagenoeg liniaalrechte frequentierespons zien met 20 kHz op -0,4 dB.

 

 

 

FFT THD n residu 1 khz

 

De THD+n vervorming is erg laag bij 0 dBFS uitsturen met 0,006%, lineair en gewogen gemeten. -14 dBFS laat 0,010 en 0,008% zien, resp. lineair en gewogen. Bekijken we het bijhorende FFT plaatje dan zien we een niet alledaagse eigenschap, waarschijnlijk dank zij de mooie discrete versterkertrapjes. De totale vervorming, die al zo laag is, wordt hoofdzakelijk door de even tweede, ‘de FFT THD n residu 1 khz -14 dBFSonschuldige’, harmonische bepaald. Opvallend is de ‘piek’ bij 50 Hz die door de erg lage ruis nog op -117 dB te zien is. Erg mooi voor een conventionele voeding. Van 100 Hz stoorresten uit de voeding is helemaal niks weer te vinden.

 

 

 

J-Test 11,025 kHz en 229 Hz

 

Dan de J-Test, niet zelden een tergende test voor spelers en DAC’s die minder goede jittereigenschappen vertonen. Niet bij de Apollo, die hier een regelrechte topprestatie laat zien, die niet onder doet voor wat voor topklasse speler ook. Alle zichtbare piekjes uit de 229 Hz modulatie op het 11,025 kHz meetsignaal zijn zichtbaar, zoals het eigenlijk hoort. Dat zien we niet zo vaak, en zeker niet bij spelers uit deze klasse.

FFT 18 plus 20 khz intermodulatie

 

De intermodulatiemeting met de dubbele 18 en 20 kHz frequenties laat de verschilfrequentie op 2 kHz pas op -98 dB terug vinden. Meettechnisch is helemaal niets af te dingen op de Rega Apollo, die op alle fronten topresultaten laat zien.

 

Conclusie

De Rega spullen maken hun in de jaren opgebouwde reputatie zondermeer waar. Ze bieden veel waar voor hun geld. De apparatuur is lekker eigenwijs en niet alledaags vorm gegeven. Het maakt nog eens duidelijk dat je niet altijd een grote zak geld nodig bent om lekker van je muziek te kunnen genieten. Warm aanbevolen om eens naar te gaan luisteren.

Rega Apollo cd-speler: 599 euro
Rega Mira 3 geïntegreerde versterker: 899 euro

Importeur: www.joenit.com

Rega Mira 3

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

One thought on “Rega Mira 3 geïntegreerde versterker en Apollo CD-speler

  • 22 oktober 2012 om 22:47
    Permalink

    Help! Wie weet er of ik ook mijn subwoofer op de rega Mira 3 kan aansluiten?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.