RecensieVersterker

Rega Mira 3 geïntegreerde versterker en Apollo CD-speler

Rega mag je in de goede zin van het woord nog een echte traditionele audiofabrikant noemen waarin twee-kanaals en vinylweergave de stevige basis vormt. Het Rega programma heeft een ruime keus aan versterkers, platenspelers, luidsprekers, elementen en cd-spelers. Allemaal herkenbaar in een eigen huisstijl. Roy Gandy begon samen met Tony Relph al in 1973 met Rega. Het partnerschap stopte alweer snel na de oprichting, maar de ‘Re’ bleef onderdeel van de fabrieksnaam. Natuurlijk was het eerste product een platenspeler. Enkele jaren later gevolgd door de inmiddels wereldberoemde RB300 en afgeleide afspeelarmen, waarvan er meer dan 400.000 (!) geproduceerd zijn en die door vele fabrikanten op hun platenspelers gebruikt werden en worden.

Rega Mira 3

Rega Mira 3

De Mira 3 is de op een na goedkoopste versterker in het Rega assortiment. De solide behuizing is uit dik aluminium en kunststof gemaakt. De wat apart vormgegeven kast is op ‘normale’ 42 cm breedte. De diepte en hoogte zijn: 44 x 28 x 8 cm. Op de achterkant zien we naast een viertal lijningangen ook een MD phono-ingang, tja afkomst verloochend zich zelden zullen we maar zeggen, een tape in en out plus aparte preamp uitgangen. Er zijn mooie kwaliteit luidsprekerterminals die zowel losse draad, spades als banaanaansluitingen aankunnen.

Binnenkant

De laatste Mira, de ‘3’ versie heeft processor gestuurde kanaalkeus en volumeregeling via een Wolfson WM8816 chip. Met één grote knop regel je zowel het volume en de kanaalkeus. Het kiezen van de ingangskanalen gaat via relais. Met een druk op de knop wissel je van functie. De volumeregelaar kan in tachtig stapjes van 1 dB verzwakken. Een ledkrans rond de regelaar brengt de actuele stand in beeld. Mooie duurzame oplossingen. Even wennen aan het gebruik maar het werkt prima. Een gekozen ingangskanaal wordt eveneens netjes met een ledje aangegeven. De totaal niet opdringerige roodgekleurde stijlvolle verlichting op de Mira en Apollo heeft iets retro’s en komt hier mooi tot zijn recht.

De binnenkant toont opgeruimd en doordacht. De phonoversterker is met JRC 072 en NE5532 opamps gemaakt, heel begrijpelijk in een versterker van deze prijs, er moet ergens handig met compromis worden omgegaan, de rest is discreet opgebouwd, met losse transistoren en weerstanden. Een ruim bemeten ringkerntransformator zorgt voor de nodige energie. De afvlakelco’s bestaan uit 4 x 4700 uF.

Apollo cd-speler

Rega Apollo schuinvoorDank zij de bovenlader toont de Apollo nog aparter dan de Mira. Het mechaniek is het toonbeeld van het ‘Kiss’ (Keep It Simpel Stupid) principe. Het werkt zo goed en solide dat ik me afvraag waarom dit niet eerder bedacht en vaker gebruikt is. De afmetingen zijn identiek aan die van de versterker. Naast de onvermijdelijke analoge cinchuitgangen zijn er digitale SPDIF uitgangen in cinch en toslink.

Discretie verzekerd

De binnenkant ziet er weer even verzorgd uit. Een da-converter van Wolfson, een discreet opgebouwde analoge uitgangstrap, hé…. opampjes zijn toch veel gemakkelijker Roy? Heerlijk dat zo’n man gewoon zijn eigen minder gemakkelijker te berijden weg gaat en de nog steeds als superieur geziene uit losse componenten opgebouwde versterkertrapjes gebruikt in zijn toch helemaal niet zo kostbare Apollo speler, hulde daarvoor.

 

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

One thought on “Rega Mira 3 geïntegreerde versterker en Apollo CD-speler

  • Help! Wie weet er of ik ook mijn subwoofer op de rega Mira 3 kan aansluiten?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.