Recensie

Quadraspire Soundstage

[nextpage title=”Podium” ]

Zet uw audio op een podium

Jaren geleden kwam ik van Quadraspire, de makers van die fantastische audiomeubelen, op het spoor van een paar acryl voetjes die een klein wonder bleken onder apparatuur. De QX!Silencer werd heel populair vanwege de knappe werking en de lage prijs. Maar een klein nadeel was dat de apparatuur nogal “gleed” op de ondergrond, waar plakkende synthetisch rubberen schijfjes een oplossing voor moesten bieden.

QUADRASPIRE Soundstage Photo 3

Veel handiger, meer luxe en netter is de oplossing voor ontkoppeling die Quadraspire recent op de markt bracht als “Soundstage”, een mini podium voor niet al te zware apparaten en draaitafels.

De Soundstage is geen vervanger voor een echt audiorek zoals ik zelf al jaren gebruik van Quadraspire, het is een hulpmiddel voor wie geen plaats heeft voor een echt rek of zijn huiskamer niet kan/wil veranderen in een luisterruimte. In mijn tweede luisterruimte gebruik ik bijvoorbeeld een meubel opgebouwd uit Ikea elementen uit de BESTÅ serie en dat is niet de beste ondergrond voor apparatuur. Daarmee gelijk de meest logische plaats om de Soundstage neer te zetten.QUADRASPIRE Soundstage Photo

De taak van een audiorek

De taak van een audiorek is het weren van resonanties of vibraties van buiten de apparatuur en het opvangen van resonanties en vibraties van de apparatuur zelf. Nodig omdat trillingen van invloed zijn op de klank van de apparatuur, niet alleen gaat dat op voor platenspelers, evenzeer voor CD-spelers, versterkers, DAC’s en streamers. Quadraspire weet dat al jaren en is ooit begonnen met het wondermateriaal bamboe om zaken als microfonie tegen te gaan.

Het ontbrekende middenstuk

QUADRASPIRE soundstage-specificationsOp een gegeven moment heeft Quadraspire ontdekt dat een massieve plaat minder goed werkt dan een plaat waar het midden uit is gehaald. Wat dan ontstaat is een frame met een brede rand. Die principes vinden we terug in de Soundstage, bamboe als basis, een uitgesneden midden, vier bronzen voetjes met een dunne eveneens bamboe ondergrond. Het geheel is maar twee centimeter hoog, wat impliceert dat de bamboe plaat zelf dun is. Precies 7,5mm volgens mijn schuifmaat. Dat maakt de plaat in lichte mate flexibel, brengt ook de beperking met zich mee dat dat Soundstage maar tot 10kg belast mag worden.

Aan de achterzijde is in het midden een extra gaatje geboord om één voetje te kunnen zetten in plaats van links en rechts. Het idee daarachter is om een platenspeler die op drie poten rust zoveel mogelijk onder die poten te steunen.

Bewust geen lak

Zelf pakte ik het nog iets anders aan, omdat ik toch twee Soundstages te leen kreeg pikte ik een voetje en gebruikte dat als vijfde onder één Soundstage om een te zware buizenversterker onder de trafo’s te steunen. De Soundstage werkt volgens Quadraspire voor elke ondergrond, glas, hout, steen etc. De Soundstage is 440mm breed en 360mm diep. Heel grote en zware versterkers gaan dus niet passen. De afwerking is bewust zonder lak, want bij Quadraspire bleek het aanbrengen van lak op het kale bamboe de werking (demping van microfonie) negatief te beïnvloeden. Lak maakt de bamboe (te) stijf.

[/nextpage]
[nextpage title=”Praktijk” ]

In de praktijk

PrimaLuna Prolgue Four Ik heb de Soundstage geprobeerd onder een tien kilo zware Metrum Acoustics Adagio DAC die normaliter op een glasplaat in de BESTÅ kast staat en onder een 17 kilo PrimaLuna ProLogue Four eindversterker die op het kastdeel van de BESTÅ een plekje heeft gevonden. Bovendien heb ik nog een kleine muziekserver met daarin een draaiende harde schijf welke zachtjes geluid maakt en dat doorgeeft aan het BESTÅ meubel. Met het oor op het meubel is duidelijk te horen dat de Soundstage de trillingen helemaal opvangt van de muziekserver. QUADRASPIRE Soundstage Photo2

Reden genoeg om een Humax TV decoder ook op een soundstage te zetten, immers die heeft én een koelventilator én een harde schijf aan boord, beiden hoorbaar en ze geven zeker trillingen door aan een rek. Op de Soundstage wordt het omgevingsgeluid minder en de doorgifte van trillingen aan de ondergrond reduceert sterk. Met een goede invloed op de overige apparatuur in dat audiorek.

Muziek

Terug naar de twee SouStacey Kent - The Changing Lightsndstages onder de Metrum en de PrimaLuna. Drie stukken muziek die ik goed ken streamen door de kamer. De eerste is van Stacey Kent en draagt de titel “This happy madness”. De Soundstage ligt inmiddels al weken onder de eindversterker en als ik die weghaal is de piano ineens meer rommelig, zijn de lage tonen minder gedefinieerd, wordt de gehele weergave minder open en neemt snelheid af. De puntigheid die ik eerder verkreeg reduceert.

Daarmee klinkt alles niet ineens slecht of minderwaardig, maar met een Soundstage is de muziek verfijnder en zelfs een stukje dynamischer. Bijvoorbeeld als ik luister naar de saxofoon die verderop in de track alle ruimte krijgt. Tweede wat ik speel is van Ray Charles en Natalie Cole met als titel “Fever”. Als eerste valt het vingerknippen op dat zonder Soundstage minder helder is.

Heen…

Youn Sun Nah - LentoHet stereobeeld is met het weghalen smaller geworden en het laag mist de definitie van daarnet, het heeft de neiging te bombastisch te worden. Hoe langer het nummer duurt hoe meer ik mij ga storen aan die lage tonen, zelfs aan het rommelige karakter dat ontstaat. Youn Sun Nah zingt vervolgens haar schitterend opgenomen “Lento” en ook hier gaat snelheid verloren met het weghalen van de Soundstage. Tevens krijgt de stem van Youn Sun Nah een minder helder karakter. Wederom zijn het de lage tonen die de dupe worden van het BESTÅ meubel. Nogmaals, het is niet ineens slecht wat er speelt, er is wel een wolkje voor de zon gekomen waar hij daarnet nog volop scheen.

…en terug…

Het terugschuiven van de Soundstage onder de PrimaLuna zorgt gelijk voor het hoorbare effect waarmee de weergave opgeknapt is, meer open en de lage tonen drukken met de Soundstage niet langer op de oren bij een hoog geluidniveau. Vingerknippen is weer een stuk losser gekomen. Stemmen verkrijgen meer impact. Stacey Kent laat weten dat ze er weer zin in heeft, zij laat meer nuances horen, terwijl de saxofoon van haar echtgenoot meer lucht en ruimte krijgt.

Niet alleen de versterker

De Metrum DAC staat nog op een glasplaat en als ik daar een Soundstage onderschuif werkt die tot mijn verbazing fantastisch. Ray Charles - Genius loves CompanyDe positieve effecten verkregen met een Soundstage onder de PrimaLuna zijn versterkt. Resulterend in meer losheid, meer snelheid en toegenomen transparantie. Idem met Ray Charles, daar verkrijg ik meer diepe in het stereobeeld, bovendien staat het vingerknippen niet langer op één lijn met de zanger en zangeres maar op zichzelf.

Op Youn Sun Nah tref ik een natuurgetrouwer gitaarspel, een stem die losser komt en de energie in de lage tonen neemt wel toe, echter zonder te gaan drukken. De dynamiek is/lijkt groter omdat er meer afstand tussen de instrumenten zit en minder versmering optreedt. Dat alles met twee simpele bamboe planken, netjes getuned door de afmeting van de opening in het midden en de bronzen voetjes met bamboe aan de onderkant. Die twee halen de negatieve invloed van zowel het BESTÅ meubel zelf weg als dat van een glasplaat die in het meubel hangt.

[/nextpage]
[nextpage title=”Een aanwinst” ]

Een aanwinst

QUADRASPIRE soundstage-heightAl met al blijkt de Quadraspire Soundstage van € 139,- een aanwinst te zijn voor apparaten die hinder ondervinden van trillingen zolang die niet op een geoptimaliseerd audiorek staan. Denk aan (buizen)versterkers, DAC’s, muziekstreamers en dergelijke. Of een niet al te zware platenspeler. Tegelijk werkt de Soundstage mee aan het reduceren van doorgifte van trillingen naar het meubel of het rek, veroorzaakt door een bewegend loopwerk in een speler, draaiende harde schijven, koelventilatoren of brommende transformatoren.

De Soundstage werkt twee kanten op en is daarmee een redelijk universele oplossing. Voor een prijs die veelal lager ligt dan die voor een interlink bereik je een behoorlijk resultaat. De afwerking is eenvoudig en daardoor niet storend, de afwerking is wel netjes en de lichte kleur valt in veel interieurs waarschijnlijk weinig op. Na de succesvolle introductie van de QX!Silencer’s is Quadraspire er opnieuw in geslaagd, netjes en eenvoudig in gebruik, de broodnodige ontkoppeling van audio apparaten met hun ondergrond te realiseren.

QUADRASPIRE Soundstage Photo5

Quadraspire Soundstage € 139,- per stuk
Importeur: Latham Audio B.V.
Belsebaan 3-A
5131 PH Alphen (NB)
Telefoon: +31 (0)13 – 5082411
www.lathamaudio.nl

info@latham-ci.com

[/nextpage]

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.