LuidsprekersRecensie

Quad Z-3 luidsprekersysteem

Ribbon

Quad-Z3 Ribbon speakerQuad lijkt  buitengewoon trots op de kwaliteit van de gebruikte bandtweeter. Het is een ruim bemeten model dat vanaf pakweg 3500 Hz de weergave overneemt van de middentoner. Het is in vergelijk met een conventionele dometweeter een vrij complex opgebouwde zware unit.

Quad noemt ook expliciet dat het een ‘True ribbon’ is, een aluminium bandje dat in een magnetisch veld is opgehangen. Het nadeel van een echte bandspeaker is de lage eigen impedantie. Er moet dus een transformator worden gebruikt om deze impedantie op een praktisch bruikbare waarde te krijgen. Het voordeel is echter dat het rendement van en bandtweeter hoog kan zijn als de magneten sterk genoeg worden gemaakt. In dat geval blijft er voldoende ruimte over om ook na de transformatie genoeg gevoeligheid over te houden.

Even een kort door de bocht voorbeeldje: Heeft het aluminium bandje een weerstand van 1 Ohm en gebruiken we een wikkelverhouding van de trafo van 1:2, dan wordt er weliswaar 6 dB rendement opgeofferd maar ziet de versterker niet meer de tergend lage weerstand als belasting maar een gemakkelijk te hanteren impedantie van 2 in het kwadraat = 4 Ohm.

Aansluiten

Quad Z3 houtfineer achterkantDe Z-3 wordt onder andere aangesloten op de eerder besproken Quad Artera Play en Stereo regel en eindversterker, die dan al een paar dagen operationeel staan. Dat valt niet mee moet ik zeggen, met name het middengebied klinkt ronduit verstopt en plat. Deze set komt echter nieuw uit de doos. Vlieguren maken dus, is het devies.

Een handig hulpmiddel dat ik daarbij graag inzet zijn de  Isotek Full System Enhancer inspeelsignalen. De half uur durende track met ruisjes, ploppen en piepen wordt daarbij (één of meerdere keren) op een (on)redelijk volume afgespeeld. En dan snel wegwezen…

Luidsprekers zijn elektromechanische componenten, die hebben altijd tijd nodig om los te komen.

Liquid luistergenot

De volgende dagen bloeit het geluid totaal op. De Z-3 heeft een relaxt open karakter met een opvallend fraai schoon hoog. Het laag is inderdaad strak en goed gecontroleerd. Het midden sluit daar naadloos bij aan.

Om er nog maar eens een mooie Engelse term in te gooien waar we in het Nederlands eigenlijk niet zo’n mooi woord voor hebbe: het geluid is liquid, of wel vloeiend en gemakkelijk. Vrij van een eigen klankkleur? Zeker niet, welke luidspreker is dat wel? Maar het is wel zeker mijn klankkleur. Ik kan hier echt van genieten.

Of ik Chet Baker luister, Pink Floyd, Beatles, Joe Jackson’s fantastische laatste album, Klassiek, oude Jazz, Toto, het geweldig fijne debuutalbum van Pauw… Het is gelukkig geen eenkennige speaker, deze Z-3.

Steeds weer valt de mooie gecreëerde ruimte op, die prima los komt van de luidsprekers. De Z-3 is geen ‘recht in het gezicht’ speaker, het virtuele podium speelt zich tot behoorlijk ver achter de speakerlijn af. Hier is werkelijk vele uren achter elkaar naar te luisteren, zonder en haar van luistermoeheid. Wat een heerlijk speakersysteem, niets minder. Helemaal in  balans, van het diepe laag tot het mooie hoog.

Quad heeft zeker een bovengemiddeld mooie bandhogetoner weten te vinden, die klankmatig voor een mooi bruggetje weet te zorgen naar de fameuze elektrostaten van het bedrijf.

Epiloog

Quad Z3 wit helemaalQuad heeft met de Artera versterkerset zeer recent niet alleen een fraaie versterkerset gelanceerd, tegelijkertijd is ook de speakerlijn flink aangepakt. Met als resultaat de hele fraaie Z-serie waar de hier besproken Z-3 zich al snel als een groeibriljantje wist te ontwikkelen.

Een speakersysteem met een mooi doordacht design, een uitstekende afwerking en met een groot én groots geluid. Een luidsprekersysteem waar vele jaren plezier aan kan worden beleeft. De vraagprijs is realistisch.

Ik kan het alleen maar warm aanbevelen om eens naar de nieuwe Quad luidsprekergeneratie te gaan luisteren. Je kon wel eens blij verrast worden.

 

 

Quad Z-3 speakersysteem: 1899,= euro

Importeur Nederland :New Transtec
Website Quad

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.