RecensieVersterker

Quad VA-One geïntegreerde EL84 versterker

De toon is gezet

Dat is wel duidelijk. Dit heeft weinig met ‘góh, wat een leuke versterker’ van doen, of natuurlijk ook weer wel. Ik zie ‘m in de eerste plaats als een volwassen buizenbak die me mijn muziek niet minder dan prachtig laat genieten. Zoals een echte buizenversterker betaamt is er geen greintje scherpte, wel een mooi vloeiend gloedvol karakter en (gelukkig) allesbehalve een donkerbruin geluid. Iets wat sommigen nog steeds met een buizengeluid associëren. Een erfenis uit het diepe verleden van de grote tafelradio’s die zo’n lekker vetbruin geluid wisten te geven.

Metingen

Het uitgangsvermogen bereikt met pakweg 15 watt de top bij een 6 Ohm loadweerstand. Een prima keus, zo dek je 8 ohm en 4 Ohm belastingen beter af dan met specifiek trafowikkelingen voor 4 en 8 Ohm luidspreker te maken. Die bestaan namelijk niet of nauwelijks. Een luidsprekerimpedantie varieert sterk door het frequentiespectrum heen.
Quad VA-One - frequentiespons Aux 1 watt in 8 Ohm

De frequentieresponsmeting laat een liniaalrechte lijn zien om rond het 70 kHz punt het –3 dB punt te bereiken. Erg mooi. en let eens even op het totaal ontbreken van traforesonanties tot 200 kHz. Quad heeft een hele fraaie uitgangstrafo in de VA-One gebouwd.

Quad VA-One - THD n aux 1 watt in 8 Ohm

De volgende plaatjes laten het THD+n vervormingsspectrum zien. Opvallend is de lagere derde harmonische. Bij 10 watt uitgangsvermogen is het nog mooier zichtbaar dat we hier aflopend spectrum zien dat eerder bij een single ended versterker past.

Quad VA-One - THD n aux 10 watt in 8 Ohm

Quad PA-One (17)

Nog even een paar plaatjes van de scoop met 1 en 10 kHz blokgolf (resp. boven en onder) geschoten. Er is geen enkele overshoot zichtbaar. Dit is zoals al gezegd is een verduld goede uitgangstransformator.

 

 

 

 

 

Quad PA-One (16)

Echt groen zijn buizenversterker nooit  natuurlijk, maar het opgenomen vermogen uit het lichtnet blijft dank zij het relatief kleine uitgangsvermogen en het gebruik van de EL84 eindbuizen in push pull AB configuratie nog prima binnen de perken van het acceptabele met pakweg 85 VA.

 

 

 

 

Epiloog

De Quad VA-One heeft me weer eens laten zien, en vooral horen, dat uitgangsvermogen een relatief begrip is. Tenminste, als er met ‘normale’ luidsprekersystemen wordt geluisterd. Niet één keer in de pakweg zes weken dat de VA-One hier logeerde bekruipt me het gevoel dat ik naar een klein versterkertje aan het luisteren ben. Ik kan de volumeregelaar zonder mijn oren te plagen niet eens zo ver opendraaien dat de boel in de clip gaat. Dat laat weer eens zien dat we gemiddeld maar een enkele watt aan vermogen in onze luidsprekers pompen tijdens normaal gebruik. Ik kan het nog sterker vertellen: vaak zit je maar naar  eentiende tot een paar tiende watt te luisteren. Wat de uitspraak dat alleen de eerste watt van een versterker telt nog steeds een waarheid als een koe is. De overige watten zijn voor de headroom. En met de eerste en de overige watt’s die de Quad geeft zit het helemaal goed. Zeer warm aanbevolen. Een echte highlight van 2016.

 

Quad VA-One: Deze Quad primeur is nog zo nieuw dat de exacte prijs nog niet helemaal bekend is, Waarschijnlijk rond 1695 euro…

Quad importeur
Quad site

Quad PA-One (2)

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

5 thoughts on “Quad VA-One geïntegreerde EL84 versterker

 • Dick, Dit is weer het old English style verhaal. Alles heel goed onderbouwd. Ik heb nog een ooit nagebouwde Radford A15 in mijn berging staan,die met de speciale Philips ultra lineaire trafos.
  Dit klonk 40 jaar geleden heel erg goed. Nu ik jouw quad verhaal heb gelezen moet ik toch maar eens die oude versterker opnieuw gaan bouwen, want alle c,s etc hebben het hek van het kerkhof al kunnen zien. Dus een project voor komend najaar en winter.
  Jammer dat deze quad geen phono ambitie heeft, wat dat hadden de quads uit de 30 serie wel. Maar daar kun je extra phono trappen voor gebruiken. Bedankt voor je uitstekende verhaal.
  Een volgend verhaal met het oog op de komende recensie van de phonotrap uit hong.mag de ontwerpfase zijn van een phono trap met daarin de RIAA berekening met al zijn valkuilen. Bedankt voor dit sublieme quad verhaal.
  vr.gr en geniet van de analoge muziek.

  Beantwoorden
 • Bedankt voor je mooie review Dick.
  Wat denk jij, zou deze Quad versterker ook op mijn oer-ESL-s van Quad (57) goede diensten doen? Ik bind je niet vast aan je uitspraak hoor, maar misschien kun je je er iets bij voorstellen. Mijn huidige 30 watt Push-Pull Audio Research versterker gaat er prima mee om trouwens.

  Beantwoorden
 • Toch even opmerken dat Euro 1500 een behoorlijk bedrag is voor zo’n kleine EL84 versterker, voor tussen de Euro 1000 en 2000 heb je bijvoorbeeld een gerestaureerde voor- en mono versterkers van de Quad II of 22. Nog met phono ook als ik het goed heb. Die sturen in ieder geval de ESL makkelijk aan. Is dat geen test waard om ze te vergelijken?
  Speel nu tijdelijk met een Chinese XiangSheng SP-FU-50 Single Ended versterker die 1/3 kost en de Klipschorns prima aanstuurt (behalve de phono.)
  Dan ook de vraag of deze Quad VA-One goed verkocht gaat worden……..?

  Beantwoorden
 • Om een lang verhaal kort te maken … deze Quad is zijn geld meer dan waard … het is een magisch hebbedingetje…. fantastisch mooi… geluid betoverende buis sound … test hem eens in je woonkamer en , zonder twijfel , je zal nooit meer iets anders willen ! QUAD DID IT AGAIN !!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.